• Aandelenstrategieën

Webinarverslag ‘Blik op Nederland’

Wie aandelen voor de lange termijn selecteert, kan niet zonder fundamentele analyse. Winstgevendheid is een belangrijk aspect in het keuzeproces. Maar welke factoren spelen nog meer een rol? Tijdens het webinar ‘Blik op Nederland’ van 8 april 2020 ging onze beleggerstrainer Hans Oudshoorn hierover in gesprek met Willem ‘Mr. Small Cap’ Burgers. Ruim 2.400 mensen hadden zich aangemeld voor deze online sessie waarin kleinere beursgenoteerde ondernemingen centraal stonden. In dit webinarverslag blikken we terug en krijgt u onder andere antwoord op de vraag waarom het zinvol is in small en mid cap bedrijven te investeren en Nederlandse in het bijzonder.

Waarom beleggen in Nederlandse small en mid cap bedrijven?

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. Burgers, fondsmanager van het veelbekroonde Add Value Fund: “Kleinere ondernemingen blijven vaak onder de radar van grote professionele beleggers. Die hebben vanwege de betere verhandelbaarheid doorgaans een voorkeur voor bedrijven uit de AEX, DAX of Dow Jones.”

Wat dat in de praktijk betekent? “Dat maakt dat de koers-winstverhoudingen van deze zogenaamde large caps over het algemeen (veel) hoger zijn dan die van bedrijven met een lagere marktkapitalisatie. Tel daarbij op dat kleinere ondernemingen vaker doelwit zijn van een overname, en je kunt er niet omheen.”

Daarnaast speelt voor Nederland nog iets bijzonders, namelijk de Dutch Discount. Burgers: “Onbekend maakt onbemind, onze vaderlandse small en mid caps hebben tot wel 45% lagere waarderingen ten opzichte van vergelijkbare Amerikaanse of Europese bedrijven.” Kortom, als Nederlander kunt u deze categorie aandelen met soms flinke korting kopen.

Welke criteria zijn belangrijk voor aandelenselectie?

De Dutch Discount is prettig, maar voor het selecteren van aandelen in kleinere ondernemingen hebben wij meer specifieke criteria. Burgers: “Hoe solvabel – ofwel financieel gezond – is een onderneming? Kijk naar bedrijven met weinig of geen schuld. Die kunnen tegen een stootje als het economisch minder gaat. Ondernemingen als Hunter Douglas, Neways Electronics en TKH Group komen dan al gauw bovendrijven.”

Burgers: “Particuliere beleggers geef ik daarnaast de tip om naar de volgende kwaliteitskenmerken te kijken, die we met ons team aan de hand van vragen inzichtelijk proberen te krijgen”:

  1. Hoe bewezen, succesvol en betrouwbaar is het management?
  2. Hoe toekomstbestendig is het bedrijfs- en verdienmodel?
  3. Is de strategie helder? En zijn de ambities en doelstellingen dat ook?
  4. Is het bedrijf marktleider of heeft het een top-3 positie?
  5. Is de onderneming wereldwijd actief in groeisectoren en/of nichemarkten?

Om te besluiten: “Stuk voor stuk vragen die ook relevant zijn als het large cap aandelen betreft.”

Het belang van de S-curve

Burgers: “Over large caps gesproken. Een groot verschil tussen deze categorie en small- en mid cap bedrijven – en tegelijk een van de voordelen van ‘de kleintjes’ – is dat laatstgenoemden kunnen profiteren van de S-curve, ofwel ‘de sweet spot van groei’.”

Als ondernemingen net begonnen zijn, hebben ze vaak opstartperikelen die risico’s met zich meebrengen en die groei van omzet en winst in de weg staan. Eenmaal beursgenoteerd zijn deze issues (kinderziekten) grotendeels opgelost en breekt doorgaans de sterkste groeifase voor een onderneming aan.

Burgers: “Wie een evenwichtige selectie samenstelt van relatief snelgroeiende en jonge veelbelovende nichespelers met innovatieve meerwaarde, gecombineerd met industriële en dienstverlenende kwaliteitsondernemingen, is met zijn portefeuille klaar voor de toekomst.”

Naarmate een onderneming verder groeit, wordt het volwassen en raakt de rek uit de groei. “Als de groei afvlakt, is dat het moment om afscheid te nemen van een belegging”, aldus Burgers.

Krachtig signaal: beleggen in het eigen bedrijf

Naast eerdergenoemde criteria kijkt Burgers ook naar wie de aandeelhouders zijn én met een speciaal oog naar het management: “Ik vind het belangrijk dat de belangen van beleggers en de onderneming parallel lopen, anders kun je als investeerder geen relatie aangaan voor de lange termijn. Als het management van de onderneming zelf een (aanzienlijk) percentage van de aandelen bezit, dan vind ik dat een sterk signaal. Er is in mijn ogen dan sprake van een beursgenoteerd familiebedrijf.”

Meer weten? Kijk het webinar terug!

Burgers, die zelf ook in zijn eigen fonds belegt, heeft ook regels geformuleerd rondom winstgroei en dividend. Nieuwsgierig welke? Bekijk dan de hele uitzending via deze link. Veel kijkplezier en succes op de beurs!


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?