• Beginnen met beleggen

Zelf beleggen? Begin met deze 5 stappen

Zo maakt u weloverwogen uw keuzes op de beurs

Starten met zelf beleggen is bij BinckBank eigenlijk heel eenvoudig. Als u hebt gekozen voor zelf beleggen maakt u straks zelfstandig uw eigen keuzes op de beurs en bepaalt u dus ook zelf in welke aandelen, fondsen of andere beleggingsproducten u uw geld investeert.

U kiest dus zelf voor Shell, Tesla of een andere investering, maar ondertussen proberen wij u daarbij uiteraard wel zo goed mogelijk te begeleiden. Bijvoorbeeld via extra informatie en uitleg over de verschillende beleggingsvormen en beurzen. En uiteraard door ons overzichtelijke handelsplatform.

Wel dient u te allen tijde te beseffen dat beleggen – in tegenstelling tot sparen – ook risico’s kent. Daardoor heeft u een mooie kans op een hoger rendement, maar kunnen uw beleggingen - door ontwikkelingen op de beurs – ook minder waard worden.

Maar behalve het onderkennen van deze risico’s is het belangrijk dat u zich, voordat u echt zelf aan de slag gaat, ook bewust bent van een aantal andere belangrijke basisprincipes die u als zelfbelegger kunnen helpen.

Hieronder leggen we dit verder uit. Lees het rustig door en wellicht wordt u dan net zo gek op beleggen als wij bij BinckBank.


1. Bepaal uw doel(en) voordat u start

Beleggen is een mooie manier om geld te verdienen of om vermogen op te bouwen. Maar u zult daarbij een aantal belangrijke zaken in ogenschouw moeten nemen.

Zo is het - helaas - niet zo dat iedereen met beleggen snel even rijk kan worden. Integendeel. Juist geduld, weloverwogen beslissingen en goede spreiding van uw beleggingen zijn belangrijk om op termijn een voor u bevredigend rendement te kunnen realiseren.

Het vooraf bepalen van uw beleggingsdoel of -doelen is belangrijk. Stel uzelf vragen. Hoeveel geld wilt u investeren? Met welk gemiddeld rendement bent u tevreden? Wilt u inkomen uit uw beleggingen, bijvoorbeeld door dividendbeleggen? Wat is uw einddoel en over hoeveel jaar wenst u dat te realiseren? 


2. Weet wat voor belegger u bent

Weet u uw doelen en weet u wat u wilt bereiken? Dan is de volgende stap een plan te maken hoe u dit al beleggend kunt realiseren. Gaat u bijvoorbeeld met een eenmalig bedrag aan de slag of investeert u elke maand een vast bedrag. 

En daarbij moet u als startende belegger dus ook voor uzelf vaststellen welk risicoprofiel daarbij past. Met andere woorden: Wat voelt voor u goed en – uiteindelijk nog belangrijker – hoeveel geld kunt of wilt u aan dit risico blootstellen. En wanneer heeft u uw geld wellicht weer nodig.

Welk percentage is voor u acceptabel om – al dan niet tijdelijk – te verliezen? Moet uw vermogen per se groeien of vindt u beleggen misschien zo leuk en dynamisch dat u zelfs bereid bent aan het eind een klein verlies te accepteren. 

Zelfbeleggers zijn dus heel verschillend. Voor de een kan dit betekenen dat vooral in obligaties en defensieve fondsen wordt geïnvesteerd, terwijl een ander juist voor opties en andere meer risicovolle beleggingen kan gaan. 

Toch zijn verreweg de meeste beleggers uit op vermogensgroei. Een verstandige belegger is daarom een belegger die weet wat hij doet en goed geïnformeerd en doordacht investeert. Niet met al het geld dat hij of zij bezit en niet alles tegen het hoogste risico. Zodat je – mocht het resultaat op de beurs toch tegenvallen – je kunt terugvallen op een stuk spaargeld of je defensieve portefeuille

 

3. Beleg weloverwogen

Weloverwogen betekent - volgens ons althans - dus dat u uw beleggingen goed spreidt, zodat plussen en minnen elkaar deels opheffen. Maar ook door de tijd voor je te laten werken. Want hoe langer je jouw geld op de beurs investeert des te groter de kans – zo tonen historische cijfers - op een mooi gemiddeld rendement.

Geduld is bij beleggen dus veelal een schone zaak. Al begrijpen wij ook dat u soms een gouden kans kunt zien en liefst direct in een bepaald bedrijf of fonds wilt investeren. 

Maar laat ook daarbij als het lukt adrenaline niet de boventoon voeren en – en dat geldt voor al uw investeringsbeslissingen – lees u uiteraard goed in. Zorg dat u zoveel mogelijk weet van het bedrijf waarin u wilt beleggen.

Via onze handelsplatformen en onze Binck Academy kunt u allerlei actuele en achtergrondinformatie over de bedrijven vinden, maar ook over de verschillende beleggingsvormen – van aandeel tot turbo – die u bij uw beleggingen kunt gebruiken.

Behalve een goede risicoafweging en het inwinnen van informatie is het immers ook belangrijk dat u weet hoe u belegt en welke vorm u daarbij kiest. Kennis en ervaring zijn belangrijk. Lees u daarom goed in en zorg dat u deze producten begrijpt alvorens u hier gebruik van maakt.

En waar we dit blokje dus mee begonnen: zorg voor een spreiding. Kies altijd voor een goede mix van uw beleggingen. Wed niet op een paard, maar verdeel uw geld over meerdere aandelen en/of fondsen. Waarbij u ook hier uiteraard uw totale risico blijft wegen.

Volg deze basisregels en u zult zien dat beleggen u veel plezier kan opleveren. 

 

4. Weet hoe u een tevreden belegger wordt

Als u bovenstaande basisregels volgt is de kans groot dat u met plezier zult beleggen en uitkomt op een mooi gemiddeld rendement.

Wellicht gaat u elke dag handelen, ofwel beperkt u het tot een paar momenten per jaar. Ervaring, passie en beschikbare tijd om u in beleggen te verdiepen spelen daarbij uiteraard een belangrijke rol.   

Om uw kennis te vergroten kunt u in ieder geval gebruik maken van onze Binck Academy, met webinars en andere informatie en uitleg over beleggingstrategieën en – producten.

En heeft u toch te weinig tijd om alles zelf te doen? Denk dan ook eens na over de mogelijkheid om een deel van uw geld te investeren via een van onze Laten Beleggen-producten. Bijvoorbeeld door periodiek een vast bedrag te beleggen dat in de jaren daarna zonder omkijken langzaam kan renderen.

 

5. Wanneer moet ik gaan beleggen?

Wilt u nu beginnen met vermogensopbouw voor later, zonder dat het u veel tijd of moeite kost? Lees dan verder en ontdek in 60 seconden wanneer u moet beginnen met beleggen:


Wanneer moet ik gaan beleggen?


Beleggen kent risico’s. Uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?