• Actualiteit

Zelf beleggen in China

In Europa en de Verenigde Staten is 2020 al weer een paar weken oud, maar in China wordt pas op 25 januari het nieuwe jaar ingeluid. Daarom niet begin januari maar aan het eind van de maand een blik op de Chinese aandelenmarkt en uitleg over hoe en waar u dit jaar in China het beste in kunt beleggen.

Vast staat in ieder geval dat het komend jaar het jaar van de ‘Rat’ zal zijn, al ziet u wellicht als belegger het liefst elk jaar een jaar van de ‘Stier’.

Bij BinckBank zijn de afgelopen jaren steeds meer beleggers ook gaan investeren in China. Deels via fondsen, maar ook doordat steeds meer Chinese bedrijven een beursnotering in de Verenigde Staten krijgen. Daarbij helpt ook dat een aantal van hen inmiddels ook breed bekend is bij het publiek, met als boegbeeld het megaconcern Alibaba.

Hieronder vindt u een korte blik op de Chinese economie en aandelenmarkt, een overzicht van populaire bedrijven en fondsen bij Nederlandse particuliere beleggers plus hoe u hier via BinckBank zelf in kunt investeren.

Groei economie

Ook in 2020 wordt algemeen verwacht dat de Chinese economie weer stevig zal groeien, al gaat het al even niet meer om de dubbele cijfers waar we lang aan gewend waren.

Volgens Goldman Sachs en UBS zal de groei dit jaar waarschijnlijk net onder de 6 procent liggen, waarbij onder meer wordt gewezen naar de economische vooruitzichten van de OESO.

Handelsoorlog

Belangrijk voor de groei van de economie is vooral ook de Chinese export, waar vooral ook de grotere internationale bedrijven van profiteren. Dat het land hierover in de clinch ligt met de Verenigde Staten zal u niet zijn ontgaan, maar recent lijkt er wat sprake van toenadering tussen de Amerikaanse president Trump en de Chinese leiding in Beijing.

Duidelijk is in ieder geval wel dat ontwikkelingen rondom het handelsconflict de Chinese markten en bedrijven – en ook die in Europa – positief of negatief kunnen beïnvloeden. Iets dat ook BinckBank-beleggers aangaven in onze jaarlijkse eindejaarsenquête. Daarin gaf liefst 56 procent aan de ontwikkelingen rond dit handelsconflict als belangrijkste bepalende factor voor de stemming op de wereldwijde beurzen te zien.

De Chinese beurs

Maar ondanks deze onzekerheid onthoudt dit Nederlandse en andere beleggers niet van investeringen in het land. Ook bij BinckBank wordt ieder jaar meer belegd in Chinese bedrijven en in ‘Chinese’ ETF’s en beleggingsfondsen.

Dat de China een steeds belangrijker factor op de financiële markten wordt blijkt ook uit de snel groeiende omvang van de Chinese beurzen van Shanghai, Hongkong en Shenzhen. Alle drie prijken ze ook in het lijstje met tien grootste beurzen ter wereld en zijn ze alle drie qua omzet groter dan Euronext.

  Beurs Regio/land Marktcap ($ mld) Handelsvolume ($ mld p maand)
1 New York Stock Exchange VS 22.923 1.452
2 Nasdaq VS 10.857 1.262
3 Japan Exchange Group Japan 5.679 481
4 Shanghai Stock Exchange China 4.026 536
5 Hong Kong Stock Exchange Hongkong 3.936 182
6 Euronext EU 3.927 174
7 London Stock Exchange VK 3.767 219
8 Shenzhen Stock Exchange China 2.504 763
9 TMX Group Canada 2.095 97
10 Bombay Stock Exchange India 2.056 210

Bron: WFE, november 2018

Megabedrijven

Nog niet zo heel lang geleden vond je de grootste Aziatische aandelen in Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Maar inmiddels zijn het de grote Chinese fondsen die hoog in de lijstjes opduiken.

Volgens de meest recente data staan inmiddels twee Chinese bedrijven in de top-10 van ondernemingen met de grootste beurswaarde: Alibaba en Tencent.

    Beurswaarde in $ mld
1 Saudi Aramco 1,9
2 Apple 1,3
3 Microsoft 1,2
4 Alphabet 0,9
5 Amazon 0,9
6 Facebook 0,6
7 Alibaba 0,6
8 Berkshire Hathaway 0,6
9 >Tencent 0,5
10 JPMorgan Chase 0,4

Bron: FT, december 2019

Soorten aandelen

Helaas is de Chinese aandelenmarkt niet zo eenvoudig gestructureerd als bijvoorbeeld de Nederlandse. Om te beginnen zijn er verschillende soorten aandelen die in verschillende valuta noteren die op verschillende beurzen verhandeld worden.

 • A-shares: Chinese bedrijven, gevestigd op het vasteland van China. Ze worden verhandeld op de beurs van Shanghai of Shenzhen en noteren in Chinese Renminbi. De A-shares zijn alleen indirect toegankelijk voor buitenlandse investeerders.
 • B-shares: Chinese bedrijven, gevestigd op het vasteland van China. Op de beurs van Shanghai noteren ze in Amerikaanse dollars; op de beurs van Shenzhen in Hong Kong dollars.
 • H-shares: Chinese bedrijven, gevestigd op het vasteland van China die genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong (dit is de beurs Hang Seng) en noteren in Hong Kong dollars.
 • Red chips: Chinese staatsbedrijven, gevestigd buiten het vasteland (meestal in Hong Kong) en verhandeld in Hong Kong
 • P-chips: Niet staatsbedrijven, gevestigd buiten het vasteland, vaak in bepaalde buitenlandse rechtsgebieden ( Kaaiman Eilanden, Bermuda, etc.) en verhandeld in Hong Kong
 • N-shares: Chinese vennootschappen, gevestigd buiten het vaste land, meestal in bepaalde buitenlandse rechtsgebieden, en genoteerd aan de NYSE of de Nasdaq. De valuta is Amerikaanse dollars.

Populaire Chinese aandelen

Klanten van BinckBank kunnen niet direct handelen op de Chinese beurzen, maar wel via de noteringen die steeds meer grote Chinese bedrijven op de Amerikaanse beurs hebben.

Met de groei van het aantal op internationale beurzen genoteerde Chinese bedrijven en hun groeiende naamsbekendheid is ook het aantal Nederlandse beleggers dat in deze fondsen investeert de laatste jaren duidelijk gegroeid

Wanneer we kijken naar de populairste Chinese aandelen dan gaat webwinkelgigant Alibaba met afstand aan kop. Hieronder de volledige top-10 van klanten van BinckBank (obv belegd vermogen)

 1. Alibaba
 2. Baidu
 3. JD.com
 4. iQiyi
 5. Huya
 6. Nio
 7. Baozun
 8. Weibo
 9. Netcase
 10. Ctrip

Bron: BinckBank, januari 2020

‘Chinese’ beleggingsfondsen en ETF’s

Door de groei van de Chinese economie en Chinese bedrijven krijgen deze ook steeds meer gewicht in brede internationale indices en op Azië en andere emerging markets gerichte ETF’s en beleggingsfondsen.

Een aantal daarvan belegt vrijwel al het beschikbare vermogen in Chinese bedrijven, waaronder participaties in Alibaba, Tencent, Ping An en de Bank of China.

Hieronder de top-3 (op basis van belegd vermogen) van Chinese fondsen van klanten van BinckBank:

 1. Robeco Chinese Equities (beleggingsfonds)
 2. iShares China Large Cap Fund (ETF)
 3. Fidelity China Focus Fund (beleggingsfonds)

Bron: BinckBank, januari 2020

Zelf beleggen in China

Met een zelf beleggen-rekening van BinckBank kunt u in een groeiend aantal Chinese bedrijven beleggen. Uiteraard is het belangrijk u goed in deze bedrijven te verdiepen indien u in een individueel bedrijf investeert.

Via dezelfde rekening kunt u ook in ‘Chinese’ fondsen en ETF’s beleggen, maar dit kan ook via Binck Fundcoach. Via dit platform zijn periodieke orders zelfs zonder transactiekosten.

Wel dient u te beseffen dat u ook in het snel groeiende China u met uw beleggingen risico loopt. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?