• Onafhankelijkheid

Zo word je financieel onafhankelijk

5 slimme tips om op je 55e te kunnen stoppen met werken

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Op je 55e financieel onafhankelijk zijn en niet meer hoeven werken? Het lijkt haast onmogelijk, maar het kan echt! Al gaat dat niet vanzelf. Je moet er wel wat voor doen.

Op het internet zijn tegenwoordig veel artikelen te vinden gericht op het worden van Financially Independent Retire Early (FIRE). Deze artikelen staan vol met tips om rijk te worden en eerder met pensioen te gaan. Dat kan uiteraard als je ook wat geluk hebt: een mooie erfenis, de hoofdprijs in de loterij of een eigen bedrijfje dat een gat in de markt blijkt te hebben gevonden.

Maar de meesten van ons zullen het toch helemaal zelf moeten doen. En daarvoor is er naar mijn mening maar één manier die echt werkt: elke maand geld opzijzetten en zo stapje voor stapje op weg naar financiële vrijheid. Over twintig of dertig jaar of misschien wel sneller…

Maar hoe doe je dat? Hieronder vijf cruciale tips die – indien strikt gevolgd – iedereen genoeg geld kan opleveren om vroegtijdig te stoppen met werken.

Vijf voorwaarden om te kunnen stoppen op je 55e


 1. Stel overtuigend je doel vast
  Is stoppen op je 55e echt wat je wilt? Heb je een plan voor de jaren daarna om ook dan je leven nuttig en boeiend in te richten? Zo ja, maak dan een goede berekening wat hiervoor nodig is. En besef dat dit niet vanzelf zal gaan. Dat het een investering in de toekomst is. Wees overtuigd, voer het uit en houdt vast aan je doel.
 2. Vergroot je financiële inzicht
  Financieel onafhankelijk worden komt dichterbij als je inzicht in (de waarde van) geld vergroot. Lees je goed in en maak zelf de rekensommen. En maak vervolgens ook je eigen financiën overzichtelijk via een app, spreadsheet of huishoudboekje. Schrap overbodige bankrekeningen en maak precies inzichtelijk waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel. Weet op elk moment waar je ongeveer staat op weg naar je doel.
 3. Zorg voor inkomsten

  Om vermogen op te bouwen heb je ook inkomen nodig. Om eerder te kunnen stoppen met werken moet je dus wel eerst de handen uit de mouwen steken. Ga aan de slag en maak als het even kan carrière. En gebruik je talenten voor eventuele extra’s. De maandelijkse inkomsten heb je nodig om ook daadwerkelijk aan je financiële onafhankelijkheid te werken.

 4. Geef minder uit 
  Het klinkt simpel maar hou iedere maand een flink bedrag van je inkomsten over. Liefst zeker 25 á 30 procent van je netto inkomen. Dit kan je doen door vaste lasten zoals verzekeringen en abonnementen te verlagen. Ga geen (consumptieve) schulden aan of los deze af en maak slim gebruik van fiscale voordelen. Koop niet wat je niet nodig hebt en pas je sociale leven aan aan je gewenste uitgavenpatroon.

 5. Investeer elke maand
  Je einddoel kun je alleen bereiken met een ijzeren discipline. Bespaar elke maand en zet dit geld ook elke maand opzij! Beleggen is daarvoor een goede methode en levert over een langere termijn doorgaans een hoger rendement op dan sparen. Echter zit er aan beleggen wel meer risico dan aan sparen. In het verleden behaalde resultaten bieden ook geen garantie voor de toekomst. Beleg echter via een automatische opdracht iedere maand en let op goede spreiding en lage kosten om je rendement te maximaliseren.

Wat heb je nodig?

De bedragen die je opzij moet zetten om op je 55e niet meer te hoeven werken zijn voor iedereen verschillend. Met een paar tientjes per maand kom je er natuurlijk niet. Je moet een substantieel deel van je inkomen opzijzetten.

Belangrijk is uiteraard wanneer je begint met het opbouwen van vermogen en van hoeveel je straks maandelijks rond wilt kunnen komen.

Als je jezelf afvraagt wanneer je eventueel met pensioen zou kunnen gaan dan kan je een berekening voor jezelf maken met behulp van de rekentool van Networthify. Vul hier je jaarlijkse netto-inkomen, het nettobedrag dat je jaarlijks verwacht te gaan besparen en het door jou te verwachten rendement in en de tool laat zien wanneer je eventueel met pensioen zou kunnen.

Hoe begin ik hiermee?

Denk je dat het je kan lukken en wil je beginnen? Zoals gezegd is een plan maken en dit consequent uitvoeren de sleutel tot succes. En dat betekent dus ook maandelijks geld storten op een beleggingsrekening.

Dit kan eenvoudig door automatisch periodiek beleggen via bijvoorbeeld Binck Fundcoach waar je iedere maand zelf een bedrag kunt beleggen of Binck Forward, waarna je geld iedere maand volgens jouw persoonlijke voorkeuren wordt belegd.

Nu beginnen?

Lees meer over Binck Fundcoach en hoe je kunt starten met het (maandelijks) opbouwen van vermogen op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Bouw aan je onafhankelijkheid!

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?