• Binck Academy

Wat zijn obligaties en hoe werken ze?

Introductie

Een obligatie is een schuldbewijs, uitgegeven door een overheid of onderneming. Met een obligatie leent u, in ruil voor rente, geld aan de overheid of een onderneming. Als u een obligatie heeft is de tegenpartij verplicht u rente uit te keren en u aan het eind van de lening uw volledige inleg terug te betalen. In tegenstelling tot de houder van aandelen, bent u als eigenaar van een obligatie geen mede-eigenaar van de desbetreffende onderneming.

Kenmerken obligatie

Een obligatie heeft een aantal belangrijke kenmerken:

• Nominale waarde
• Couponrente
• Looptijd
• Beurskoers

Belangrijk is natuurlijk de grootte van de lening. Dit bedrag heet nominale waarde. In de meeste gevallen heeft een obligatie op moment van uitgave een nominale waarde van € 1000. De nominale waarde is het bedrag waarover de rente wordt uitgekeerd. Het rentepercentage dat over de nominale waarde wordt uitgekeerd heet de couponrente. De couponrente ontvangt u meestal jaarlijks op een vastgestelde datum; de coupondatum. In veel gevallen staat de couponrente vast, maar deze kan variabel zijn.

De lening heeft een looptijd, ook deze staat op de obligatie weergegeven. Aan het eind van de looptijd betaalt de partij aan wie u het bedrag geleend heeft u het volledige bedrag terug. Deze terugbetaling vindt ook plaats op de coupondatum. De looptijd van obligaties kan verschillen. Indien u als belegger de keuze heeft uit twee identieke obligaties, maar met een verschillende looptijd, ontvangt u voor de lening met de langste looptijd de hoogste rentevergoeding: u leent uw geld immers voor een langere periode uit en wilt hiervoor compensatie. Obligaties variëren in looptijd van 1 tot wel 99 jaar, daarnaast bestaan er eeuwigdurende obligaties zonder eindige looptijd. Deze obligaties worden ook wel perpetuele obligaties of perpetuals genoemd.

Beurskoers obligaties

Obligaties zijn verhandelbaar op de beurs en hebben, net als bijvoorbeeld aandelen, een beurskoers. De koers van een obligatie wordt uitgedrukt in een percentage van de nominale waarde:

• 100%: koers obligatie gelijk aan nominale waarde= a pari
• > 100%: koers obligatie boven de nominale waarde= boven pari
• < 100%: koers obligatie onder de nominale waarde= onder pari

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?