• Morning Call

AEX start positief aan de nieuwe week

Verenigde Staten:

Op Wall Street werd de raketlancering vanuit Noord-Korera genegeerd. Vrijdag konden de champagnekurken zelfs nog knallen toen de S&P 500 een all-time high boven de 2500 wist te behalen. De Dow Jones trok net als de Nasdaq 0.3% aan. De inflatiecijfers lieten weer een lichte stijging zien en komende week staat er weer een rentebesluit van de Fed op de agenda. Mogelijk dat men gaat aankondigen wanneer de immense balans van de centrale bank afgebouwd gaat worden. Voor vandaag kijkt men o.a. naar het optreden van Donald Trump bij de VN. Hoewel de volgende orkaan al weer nadert wordt het voorlopig eerst puinruimen in Florida, één van de belangrijkste economiën binnen de VS. Bij de aandelen was Nvidia een uitschieter, De maker van videokaarten steeg 6,3%, nadat Evercore ISI zei dat beleggers het potentieel voor kunstmatige intelligentie "zwaar" onderschatten en dat de koers van Nvidia daardoor met circa 40% zou moeten stijgen. Northrop Grumman, het Amerikaanse defensieconcern neemt mogelijk ruimtevaart- en defensiebedrijf Orbital ATK over voor rond de $7,5 miljard. Door een overname versterkt Nortrop zijn positie om de ontwikkeling van een nieuw rakettenafweersysteem voor het Amerikaanse leger te ontwikkelen. Een programma met een waarde van $85 miljard. Orbital is een van de belangrijkste munitieleveranciers van het Pentagon.

Binnen de Dow Jones waren Boeing, Intel en Verizon de grootste stijgers, de dalers waren Visa, Pfizer en Goldman Sachs. Bij de sectoren konden Oil, Semi Conductors en Networking oplopen, de sterkste dalers waren Goud gerelateerde, Pharmaceuticals en High Tech. De 10 jaars rente trok aan naar 2.2%, de VIX index daalde iets naar 10.2.


Azië:

De Aziatische beurzen bleven ook positief al waren er wel duidelijke vraagtekens over de effectiviteit van het raketschild van Japan. De beurs kon daar in ieder geval vandaag weinig mee, de Japanse markt bleef gesloten i.v.m. een nationale feestdag. In Zuid-Korea waren het vooral de tech aandelen die aantrokken, de Kospi kon 1.2% oplopen. In China kon de Shanghai Composite iets aantrekken, de Hang Seng deed het beter met een winst van 1.1%. Down Under waren het vooral de financials de de markt steunden.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +67 de fair value is +3 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +64 punten. 
De koers van de Bitcoin viel tegen het weekend sterk terug maar is inmiddels al weer met bijna 30% hersteld naar $3846.

Europa:

De futures in Europa laten een hogere opening zien. Per vandaag worden KLM-AF en ASR in de Stoxx Europe 600 index opgenomen. Binnen de AEX verandert er niets, VolkerWessels gaat naar de Midcap. Vastned gaat terug naar de AScX, waar Kiadis uit degradeert naar de lokale fondsen.

S&P is positiever over de vooruitzichten van de Nederlandse banken. De kredietbeoordelaar verhoogde voor ABN AMRO, Rabobank en De Volksbank de prognoses van stabiel naar positief. Voor NIBC en Van Lanschot Kempen bleef alles gelijk.

De Amerikaanse investeerder General Atlantic wil een belang van 25 tot 40% nemen in de online woningplatform Funda, maar de NVM, als grootaandeelhouder ziet dat niet zitten. De Amerikaanse partij waardeert Funda, dat maandelijks 35 miljoen bezoekers krijgt en het afgelopen jaar een omzet draaide van €28 miljoen, op €240 miljoen.

Corbion heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. In het totaal kocht het bedrijf bijna 1 miljoen aandelen tegen een prijs van €26,77. Het grootste gedeelte van de aandelen wordt tegen het einde van het jaar ingetrokken.

Corbion mag van de rechter in Delaware het failliete TerraVia kopen. Eerder deed Corbion al een bod van bijna €17 miljoen. Het bedrijf uit San Francisco is niet winstgevend en het maakt uit microalgen allerlei stoffen zoals speciale oliën, vetten en proteïnen voor biochemische toepassingen. Het voormalige CSM heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. In totaal kocht het bijna 1 miljoen aandelen tegen een prijs van €26,77.

In de nieuwe gedragscode voor Institutionele Beleggers staat o.a. dat er nieuwe regels zijn voor het omgaan met "short selling". Activistische hedgefunds die gokken op een grote koersdaling moet het leven lastiger gemaakt worden door aandelen niet meer uit te lenen rond belangrijke events als jaarvergaderingen.

Protest van de werknemers bij ThyssenKrupp tegen een fusie met Tata. Mogelijk komen er aankomende vrijdag al acties. Er wordt gevreesd voor groot banenverlies en het sluiten van vestigingen. Ook in IJmuiden is er veel weerstand tegen een samengaan.

S&P verwijdert het Portugese staatspapier van de Junk lijst. Het kredietratingsbureau verhoogde de rating voor Portugal naar BBB- vanwege  de verbeterde economische op prestaties en de begroting. De vooruitzichten zijn stabiel.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.268 0.29%
S&P 500 2.500 0.18%
Nasdaq 5.988 0.32%
Russell 2000 1.430 0.33%
Indices Azië    
Nikkei 19.909 0.52%
Kospi 2.414 1.21%
Shanghai 3.357 0.09%
Hang Seng 28.102 1.13%
ASX 200 5.720 0.45%
Valuta's    
EUR / USD 1.1940 0.18%
GBP / USD 1.3594 1.47%
USD / YEN 110.82

0.50%

Grondstoffen    
Goud future 1325.20 -0.31%
Zilver future 17.70 -0.45%
WTI oliefuture 50.44 1.10%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Consumenten Prijs Index (CPI) EU 11:00
NHAB Huizenmarktindex VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg Wessanen 15.50 > 16.50 Houden
Deutsche Bank Altice 22.50 Kopen

 

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?