• Morning Call

Bouwbedrijven Bam en VolkerWessels fors onder druk bij opening

Verenigde Staten:

In de VS was de opleving van korte duur en al snel doken de indices het rood in. De Dow Jones leverde 0.5% in naar 24.181, de S&P 500 viel 0.4% terug en de Nasdaq hield de schade beperkt met een min van 0.2%. Bezit van de zaak leek het motto onder beleggers, die weinig reden zagen waarom de beurzen nog hoger moesten. De dollar bleef redelijk stabiel en de macrocijfers waren aan de onderkant van de verwachtingen. Onrust was er ook over de mogelijke gevolgen van de plannen van Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen. Bij de aandelen was Snap de grote uitschieter met een plus van 10%. Het bedrijf gaat grondige hervormingen doorvoeren aan de app en kreeg meteen analisten updates. Andere tech aandelen konden eveneens wat herstellen. General Electric wil 4500 banen schrappen in Europa. Het zou gaan om banen bij de energie-activiteiten die GE twee jaar geleden van het Franse Alstom overnam. Onlangs zette Siemens ook al het mes in zijn energie- en gastak. Richting het eindejaar zal er nog wel het nodige geschoven gaan worden in de portefeuilles, het zogenaamde Windowdressing. Het bankencomité van de Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met de voordracht van Jerome Powell als voorzitter van de Federal Reserve.

Binnen de Dow Jones waren Mc Donald's, Visa en Wal-Mart de grootste stijgers, de dalers waren Verizon, Intel en Walt Disney. Bij de sectoren liepen Semi Conductors, Computers en Internet op, dalende sectoren waren Housing, Metals en Goud gerelateerde. De 10 jaars rente staat nu op 2.36% en de VIX index viel 3% terug naar 11.3.

Azië:

De Aziatische indices hadden het zwaar vanmorgen, de Nikkei zag zelfs de grootste daling sinds begin dit jaar met een verlies van 2%. De Hang Seng en Kospi index leverde ieder rond de 1.5% in. Onzekerheid en winstnames beheersten de markten. Positief nieuws over Starbucks, dat maakt grote stappen in China. Het opent er elke vijftien uur een nieuwe shop. Samsung Heavy Industries kelderde bijna 30% het Zuid-Koreaanse bedrijf gaat aandelen uitgeven om geld op te halen. Tevens waarschuwde de op twee na grootste scheepsbouwer ter wereld voor een verlies dit jaar en volgend jaar. Down Under lag vooral de grondstoffensector slecht. De ASX 200 en Shanghai Composite noteerde rond de 0.4% lager.


De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -43 de fair value is +2 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -45 punten. De koers van de Bitcoin blijft oplopen, $12.400 en weer een nieuw record.


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een lagere opening zien. De Duitse fabrieksorders zijn in oktober met 0,5% gestegen minder hard dan in de voorgaande maand. Er werd echter wel op een daling van 0,5% gerekend.

Ooit Bitcoins gekocht en nu winstnemen? in Denemarken wordt men kritischer nu de opbrengsten toenemen. Door wet- en regelgeving moeten klanten die de opbrengsten van BTC verkopen willen deponeren eerst aantonen hoe ze aan het geld voor de investering zijn gekomen.

BAM ziet zich genoodzaakt, dankzij een flinke tegenvaller bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden, zijn winstverwachting voor 2017 te verlagen. Bj de aanleg bleken de caissons, waar de sluisdeuren in komen te staan, opnieuw moesten worden ontworpen en dat betekent een schade voor Bam van €55 miljoen. De herstel werkzaamheden worden door VolkerWessels uitgevoerd ook dat bedrijf voelt de pijn van het project maar, het bouwbedrijf blijft ondanks deze extrategenslag vasthouden aan de eerder afgegeven outlook voor 2017. 

Platinum Equity bereidt een bod voor op onderdelen van de margarine- en spreadsactiviteiten van Unilever. Investeringsbedrijven Apollo en CVC Capital Partners werken aan een totale overname van de divisie. Volgende week moeten de kaarten op tafel liggen.

Kiadis Pharma huurt een productiefaciliteit in Amsterdam. Het bedrijf maakt zich op voor de Europese lancering van zijn celtherapie-oplossing voor beenmergtransplantaties in 2019.

Nestlé koopt voor $2,3 miljard het Canadese bedrijf Atrium een bedrijf dat voedingssupplementen maakt.

Aalberts wil in de jaren tot 2022 de gemiddelde omzetgroei versnellen. Tevens moet de EBITA-marge en rendement op geïnvesteerd kapitaal verbeteren. Aalberts houdt vandaag een beleggersdag en zal later op de dag nog met meer updates komen.

USG, Randstad, YER, TMC en andere uitzendbedrijven verdienden jarenlang goud geld met de lucratieve urenhandel voor zo'n 2500 flexwerkers voor ASML. Met de nieuwe flexstrategie van het high tech bedrijf loopt een gouden verdienmodel op zijn eind. De chipmachinemaker gaf aan meer met vaste krachten te willen gaan werken.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24180 -0.45%
S&P 500 2.629 -0.37%
Nasdaq 6.265 0.02%
Russell 2000 1.516 -1.01%
Indices Azië    
Nikkei 22.185 -1.93%
Kospi 2.474 -1.42%
Shanghai 3.294 -0.29%
Hang Seng 28.310 -1.84%
ASX 200 5.945 -0.44%
Valuta's    
EUR / USD 1.1825 -0.35%
GBP / USD 1.3443 -0.28%
USD / YEN 112.61 0.18%
Grondstoffen    
Goud future 1264.90 -1.00%
Zilver future 16.06 -1.89%
WTI oliefuture 57.62 0.26%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
MBA Hypotheekaanvragen VS 13:00
ADP werkgelegenheid VS 14:15
Productiviteit VS 14:30
Olievoorraden VS 16:30

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
NIBC Aalberts 31 > 33.50 Neutraal
KBC Akzo 80 > 76 Houden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?