• Morning Call

Amerikaanse beurzen trekken door naar nieuwe highs

De fusiegesprekken tussen AkzoNobel en Axalta zijn begonnen. Fugro komt opnieuw met tegenvallers. Philip start aandeln inkoopprgramma.

Verenigde Staten:

In de VS lagen de markten goed, gesteund door de fraaie cijfers eerder van Intel, Microsoft, Alphabet en Amazon. Nieuwe records waren dan ook het bijna logische gevolg. Amazon trok ruim 13% aan tot boven de $1100 en maakte eigenaar Jeff Bezos de rijkste man op aarde. De Dow Jones liep 0.1% op naar 23.434, de S&P 500 trok 0.8% aan en de Nasdaq schoot 2.2% omhoog. Ook de macrocijfers vielen mee met een groei voor de economie van ruim 3%. De consumentenvertrouwenscijfers liepen ook op, al was het iets minder hard dan vooraf ingeschat. Met al dit positieve sentiment kon de olieprijs niet achterblijven, deze liep ruim 2% op en daarmee kwam de Brent future weer boven de $60 uit. Chevron kon daar niet van profiteren, het aandeel daalde ruim 4% na tegenvallenmde cijfers. Exxon trok iets aan na de cijfers, beleggers werden gerust gesteld dat er genoeg cashflow is voor het dividend. De geruchten over fusies en overnames waren niet van de lucht. Apotheekketen CVS Health zou overwegen samen te gaan met Aetna, de op twee na grootste zorgverzekeraar. De populariteit van Trump is inmiddels op een nieuw dieptepunt beland.

Binnen de Dow Jones waren Intel, Microsoft en Apple de sterkste stijgers, de grootste dalers waren Merck, Chevron en General Electric. Bij de sectoren konden Computers, Natural gas en Semi Conductors oplopen, de grootste dalers waren Pharmaceuticals, High Tech en Metals. De 10 jaars rente viel wat terug naar 2.45%, de VIX index bleef onveranderd op 11.3.

Azië:

De beurzen in Azië zagen geen grote uitschieters, wel lagen de Chinese markten onder druk. Vooral de obligatiemarkten hadden een slechte dag, bij de aandelen veerden de koersen nog een beetje op. Beleggers zijn bang dat de verkrapping van de liquiditeiten door de centrale bank een te grote impact zullen hebben. De Shanghai Composite sloot 0.8% lager en de Hang Seng sloot per saldo fractioneel lager. In Japan trokken de retailsales met 2.2% aan, hetgeen iets tegenviel. De Nikkei stond geruime tijd in de min, maar wist tegen het slot onveranderd de dag uit te gaan. De Kospi index profiteerde van de aantrekkende olieprijzen en wist iets hoger te sluiten.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +-13 de fair value is +5 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -18 punten. De koers van de Bitcoin trekt weer fors aan en de cryptocurrency staat nu op $6117.

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een vrijwel onveranderde opening zien. Ex premier Puigdemont blijft schermen met onduidelijkheid. De Spaanse premier Rajoy was wel helder. Op korte termijn nieuwe verkiezingen in Catalonië en een onafhankelijkheid is onbespreekbaar. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in september met 0,5% gestegen ten opzichte van de vorige maand. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in september ook, met 4,1%.

AkzoNobel praat met het Amerikaanse Axalta over mogelijke fusie. Sinds 2012 heeft het concern drie keer naar Axalta gekeken, en twee keer zelfs financiering geregeld. Maar geen van de keren is er een bod uitgebracht, om uiteenlopende redenen. Het bedrijf ziet het als een fusie van gelijken waaruit een leidende wereldspeler in de verfindustrie zal ontstaan. Topman Vanlancker wil meedoen aan de consolidatie in de verf- en lakkenmarkt.

Fugro heeft in het derde kwartaal de omzet met bijna 20% zien dalen tot €364 miljoen. Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een dubbelcijferige omzetdaling en een kasstroom die, als gevolg van de later dan verwachte start van een project van Seabed Geosolitions, negatief zal zijn. De operationele winstmarge zal laag zijn en ook nog met €10 miljoen worden gedrukt door technisch onderhoud aan sommige schepen in de VS na de orkanen. Het orderboek staat voor de rest van het jaar op €349 miljoen en voor de aankomende 12 maanden op €867 miljoen.

L1 Capital steekt opnieuw geld in stamcelbedrijf Esperite. De financiering maakt deel uit van een eerder overeengekomen financiering van in totaal €13 miljoen. L1 Capital steekt nu een kwart miljoen in het bedrijf.

BinckBank verlaagt de transactiekosten van zijn Turbo's in Nederland per direct naar nul euro. De bank wil met de actie het handelen in beleggingsproducten aantrekkelijker maken. Bij de bank worden ongeveer 15% van de transacties in turbo’s gedaan.

Investeringsmaatschappij HAL zou graag een deel van Eneco willen kopen, dit alles naar aanleiding van de splitsing van Eneco en Stedin. Ook PGGM en enkele andere buitenlandse investeerders zouden interesse hebben. Eneco en HAL zouden hebben gesproken over een minderheidsbelang van 40%, maar de aandeelhouders van Eneco hebben echter een stokje gestoken voor het één tweetje en willen een openbare veiling.

Shell heeft de rechten gewonnen om drie olievelden voor de kust van Brazilië te gaan exploiteren. De contracten voor alle gebieden lopen 35 jaar en kosten $100 miljoen. Shell werkt voor bepaalde gebieden met verschillende maatschappijen samen.

Boskalis dochter VMBS heeft samen met NKT Cables een contract binnen gehaald voor het installeren van twee exportkabels, die de offshore windmolenparken Borssele 3 en 4 zullen verbinden met het hoogspanningsnet van TenneT in Nederland. De waarde van het contract is €70 miljoen voor Boskalis.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.434 0.14%
S&P 500 2.581 0.81%
Nasdaq 6.213 2.91%
Russell 2000 1.506 0.63%
Indices Azië    
Nikkei 22.020 0.05%
Kospi 2.501 0.21%
Shanghai 3.390 -0.77%
Hang Seng 28.365 -0.26%
ASX 200 5.919 0.27%
Valuta's    
EUR / USD 1.1608 -0.38%
GBP / USD 1.3133 -0.21%
USD / YEN 113.69

-0.25%

Grondstoffen    
Goud future 1271.80 0.17%
Zilver future 16.75 -0.36%
WTI oliefuture 53.90

2.39%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Consumentenvertrouwen EU 11:00
Persoonlijk Inkomen en uitgaven VS 13:30
Consumenten Prijs Index (CPI) Dui 14:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Unilever 2-11-2017

€0.3585

Aperam 16-11-2017

$0.375

Royal Dutch 16-11-2017

$0.47

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
HSBC Gemalto €42 Kopen

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?