• Morning Call

Angst over oplopende rente houdt markt onder druk

Verenigde Staten:

In de VS wogen de geopolitieke spanningen zwaar op het sentiment. Daarnaast vielen macrocijfers over de private sector tegen. Cijfers over de olievoorraden lieten een daling zien, maar de olieprijs kon daar niet echt van profiteren. Per saldo trok het grote geld richting obligaties waar de koersen recent gedaald zijn. Zoals verwacht is de G20 top in Hamburg gestart met rellen en veel betogingen. De Dow Jones sloot 0.7% lager op 21.320, de S&P 500 ging 0.9% lager en de Nasdaq leverde 1% in. Daar lag vooral Tesla weer onder druk met een verlies van bijna 6%. General Electric kreeg een stevige tik op de neus vanuit de EU. men zou onvolledige informatie hebben verschaft bij de overname van LM Wind Power en kan vrezen voor een forse boete. Het aandeel daalde 3.8%. Microsoft schrapt 3000 duizend banen ofwel 10% van de gehele verkoopafdeling als onderdeel van een reorganisatie van de verkoopactiviteiten. Het Amerikaanse software- en technologiebedrijf wil meer inzetten op cloud-diensten in plaats van software via desktops en servers. Meestal is dat soort nieuws goed voor een plusje, maar het aandeel verloor 0.7%. 
Berkshire Hathaway heeft voor een bedrag van $9 miljard energiebedrijf Oncor overgenomen van Energy Future Holdings. Oncor is een leverancier van elektriciteit en bedient ongeveer 10 miljoen huishoudens in de Amerikaanse staat Texas.

Binnen de Dow Jones waren Du Pont, Wal-Mart en Mc Donald's de enige stijgers, dalers waren o.a. Merck, Intel en General Electric. Bij de sectoren zien we geen plussen, de meest dalende sectoren waren Natural gas, Oil Service en Housing. De VIX index die de volatiliteit weergeeft van de S&P 500, steeg 13.3% naar 12.5.

Azië:

De Aziatische beurzen gaan in navolging van de markten in de VS lager. Door de dalende yen viel de schade voor de Nikkei in Japan nog mee met een verliesje van 0.5%. Waar men in Europa juist praat over afbouwen en daarmee de rente al omhoog jaagt, kocht de Bank of Japan juiste extra obligaties op. Samsung heeft een top kwartaal achter zich. De Koreaanse technologiegigant rekent op een 18% hogere omzet en een winstgroei van maar liefst 72%. De chipdivisie deed het goed, maar ook de nieuwe smartphone Galaxy S8 deed een stevige duit in het zakje. Definitieve en volledige kwartaalcijfers worden eind juli bekendgemaakt. Down Under lagen vooral de energie gerelateerde aandelen onder druk.

De Dow Jones minifuture staat op +7, de fair value is -14 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op +21 punten.

Europa:

In Amsterdam geven de futures een iets lagere opening aan. De Duitse industrie heeft in mei 1,2% meer geproduceerd dan een maand eerder. De toename van de maand april werd met 0,1% naar beneden bijgesteld.

Na een tweede ronde hebben Sumitomo Mitsui Banking Corporation en een andere Aziatische institutionele belegger in het Nederlandse kantorenfonds van de verzekeraar ASR €150 miljoen geïnvesteerd.

De grootste supermarkt van Frankrijk, Carrefour zag de omzet in het tweede kwartaal met 6% omhoog gaan tot bijna €21 miljard. De retailer deed het vooral goed op de Europese markten, maar ook internationaal zoals in Brazilië was een behoorlijke groei te zien. Op de thuismarkt bleef de omzetgroei beperkt. Carrefour is bezig om voor zijn Braziliaanse dochter $1,7 miljard op te halen via een beursgang.

Sligro is woedend over de toenadering van dorpsgenoot Jumbo. Onderwerp van het geschil is de bieding op de filialen van Emté, de retail sector van Sligro. Opvallend is hier dat Antony Burgmans, de president commissaris van AkzoNobel tevens commissaris is bij Jumbo. Sligro liet weten vaker ongevraagde biedingen naast zich neer te leggen en alle opties open te houden. De verkoop van Emté heeft dan ook niet de voorkeur.

Pon Holdings stapt in de Amerikaanse auto retailmarkt met een strategisch belang in IndiGo Auto Group. Het Amerikaanse bedrijf voornamelijk actief in Californie verwacht dit jaar een omzet van $700 miljoen.

 

Toegang tot de Binck Beursvloer

Met de Binck Beursvloer staat u de hele dag live in contact met de experts van de Beursvloer. Laat u inspireren door professionele beurshandelaren. Tijdelijk krijgt u kosteloos toegang. Dinsdag 11 juli om 14:00 uur op de Beursvloer organiseren ze een webinar over ETF's met State Street Global Advisors. 

Probeer de Beurvloer uit

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.320 -0.74%
S&P 500 2.409 -0.94%
Nasdaq 5.597 -0.90%
Russell 2000 1.401 1.34%
Indices Azië    
Nikkei 19.941 -0.27%
Kospi 2.376 -0.48%
Shanghai 3.211 -0.02%
Hang Seng 25.373 -0.34%
ASX 200 5.705 -0.92%
Valuta's    
EUR / USD 1.1423 0.63%
GBP / USD 1.2970 0.27%
USD / YEN 113.30 -0.05%
Grondstoffen    
Goud future 1223.30 0.13%
Zilver future 15.98 0.56%
WTI oliefuture 45.52 0.86%
     

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Werkloosheidscijfer VS 14:30
Niet agrarische loonlijsten VS 14:30
Private loonlijsten VS 14:30
US Baker Hughes boorplatformen VS 19:00
     

Belangenmeldingen

   
   

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     
     

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Koersdoel Huidig advies
Kepler verhoogt Aegon  van €4.80 naar €5.40  Kopen
Kepler verlaagt Heineken  

 Houden

Berenberg verlaagt Wolters Kluwer van €37 naar €35

Houden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?