• Morning Call

ASMI in gesprek

Verenigde Staten:

Het banencijfer uit de VS afgelopen vrijdag viel niet mee door orkaan Florence, maar de groei voor augustus kreeg een joekel van een opwaartse herziening en de werkloosheid daalde tot nog maar 3.7%. Daardoor liepen de rentes nog verder op en dat had zijn weerslag op de beurzen. De Dow Jones sloot 0.7% lager en ook de S&P en Nasdaq daalden opnieuw. De laatste kreeg het het zwaarst te verduren met een min van 1.2%. Big Tech zoals Alphabet en Apple daalden door zorgen over het oplopende handelsconflict met China. De rel rond Chinese spionagechips bekoelt wat, nu de tech-bedrijven zelf ontkend hebben dat er zulke chips in de apparaten zijn geplaatst en de autoriteiten hebben verklaard geen twijfel te hebben aan die verklaring. Toch leidde de chipsector er al stevig onder. De provocerende tweets van Elon Musk richting de SEC ‘helpen’ het aandeel Tesla nog eens 7% in de min. Het Amsterdamse Elastic, wat zich bezig houdt met data analyse software, heeft een notering gekregen aan de beurs van New York en liep maar liefst 94% op tov de openingskoers.

Binnen de Dow Jones konden Pfizer, MC Donalds en United health oplopen, dalers waren Intel, Caterpillar en Apple. Bij de sectoren kon alleen Utilities oplopen, de grootste dalers waren Computers, Computer en Tech en Semiconductors. De 10 jaars rente staat op 3,23% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft sloot 4% hoger op bijna 15%.

Azië:

In Azië ging alle aandacht uit naar het Chinese centrale bank beleid. De reserve requirement rate (RRR) werd voor de vierde keer dit jaar verlaagd met als doel om de aangehouden reserves te verlagen. Het wordt beschouwd als versoepelende maatregel om de economische impact van de handelsoorlog met de VS te verzachten, maar het neemt ook het vertrouwen in de Chinese groei weg. De bankaandelen liepen juist stevige verliezen op. Na een aantal dagen gesloten te zijn daalde de Shanghai Composite met bijna 3% en ook de Shenzhen index leed een dergelijk verlies. De Hang Seng was de laatste dagen wel open en daalde met slecht 0.85%. Ook andere Aziatische beurzen gingen lager, de Kospi daalde  0.3%.

De bedrijvigheid in de Chinese dienstensector is in september met 53,1 in een hoger tempo gegroeid dan een maand eerder.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 2 punten lager, de fair value is -31 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +30 punten. De Bitcoin noteert rond de $6600.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen lager.

De Duitse industrie heeft in augustus 0,3% minder geproduceerd ten opzichte van een maand eerder.

Air France-KLM heeft de afgelopen maand 9,1 miljoen passagiers vervoerd en dat is een stijging van 2,7% op jaarbasis. Bij KLM was de groei sterker dan bij het moederbedrijf. De capaciteit nam met 3% toe en de bezettingsgraad steeg licht tot 88,6%. Het vrachtvervoer steeg per ton kilometer maar de capaciteit nam licht af. De Franse vliegersvakbond heeft voorzichtig positief gereageerd op een loonbod van Air France.

Jair Bolsonaro, een voormalige legerkapitein heeft de eerste verkiezingsronde in Brazilië gewonnen. Omdat Bolsonaro een absolute meerderheid behaalde is er over drie weken noodzakelijk een tweede ronde. De nummer twee Fernando Haddad kreeg 29% van de stemmen.

Airbus heeft een nieuwe topman op het oog. Volgens berichten zou Guillaume Faury die nu ook al leiding geeft aan een divisie binnen het bedrijf Tom Enders opvolgen. Er moet ook een nieuwe financiële man gezocht worden want ook financieel directeur Harald Wilhelm gaat ermee stoppen.

Turkije maakt voorbehoud op lira-contracten. Voor de beursgang van Leaseplan is de economische tegenwind in Turkije niet goed. Het bedrijf dat naar de beurs wil moet mogelijk €130 miljoen afschrijven.

Banca Monte dei Paschi di Siena heeft zijn Belgische tak aan Warburg verkocht.

Volgens analisten van Bernstein zou Unilever de vier weken voor 8 september 1,1% aan marktaandeel in Europa hebben verloren. Nestlé wist het marktaandeel te handhaven. L'Oreal was een van de winnaars.

TCL heeft uit China heeft met ASMI gesproken over een overname van het belang in ASM PT. Het belang zou rond de $1 miljard waard zijn.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 26447 -0.68%
S&P 500 2885 -0.55%
Nasdaq 7788 -1.16%
Russel 2000 1632 -0.89%
Indices Azië    
Nikkei 23821 0.00%
Kospi 1930 -0.09%
Shanghai 2730 -3.22%
Hang Seng 26383 -0.71%
ASX 200 6100 -1.38%
Valuta's    
EUR / USD 1.1510 0.10%
GBP / USD 1.3108 0.77%
USD / YEN 113.69 -0.16%
Grondstoffen    
Goud future 1196 -0.50%
Zilver future 14.48 -0.75%
WTI oliefuture 73.82 -1.38%

Agenda vandaag

Productie index Dld 08:00
Beurs Japan dicht    

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?