• Morning Call

Avantium boekt groter verlies

Verenigde Staten:

De Amerikaanse beurzen deden het net als de Europese beurzen redelijk. De grootste schrik over de recent fors gedaalde lange rente in de VS maakte plaats voor berusting en dus trokken de koersen van de aandelen weer aan. Deze week start er een nieuw rondje handelsgesprekken met China. Trump zegt dat een akkoord dichtbij is, maar volgens ingewijden zijn de Chinezen nog niet akkoord met een aantal belangrijke Amerikaanse eisen. Ondanks een sterkere dollar wist de olieprijs verder op te lopen, na o.a. tegenvallende voorraadcijfers. De Dow Jones liep 0.6% op en de Nasdaq en S&P 500 schreven ieder 0.7% bij. Dat diverse macrocijfers over o.a. consumentenvertrouwen en huizenmarkt tegen vielen mocht de pret niet drukken. Apple lag nog onder een vergrootglas, maar niet door de nieuwe streamingdiensten. Het heeft patenten van Qualcomm geschonden en mogelijk wordt, net als eerder in Duitsland, de verkoop van bepaalde modellen in de VS verboden. Bed, Bath & Beyond steeg met 22%. Drie activistische investeerders hebben zich ingekocht. China schroeft Boeing en Trump de duimschroeven aan door te dreigen het luchtwaardigheidscertificaat van de 737-max in te trekken. Cruisebedrijf Carnival zonk 9%, na een verlaging van de verwachtingen.

Binnen de Dow Jones waren 3M, Disney en Visa de grootste stijgers, de dalers waren United Health, Apple en Home Depot. Bij de sectoren konden Oil, Natural Gas en Steel aandelen oplopen, Automobile was de enige daler. De 10 jaars rente daalde naar 2.41% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 opties weergeeft, daalde met 10% naar 14.66.

Azië

In Azië deden de leidende indices het rustig aan en herstelden zodoende slechts licht van de zwakke dag ervoor. De winsten van Chinese industriële bedrijven zijn in de eerste twee maanden van dit jaar met 14% scherp gedaald. In december bedroeg de daling nog maar 1,9%. De Hang Seng steeg 0.6% en de Shanghai Composite 0.2% net als de Nikkei. Dat is nog geheel niet slecht, omdat veel Japanse bedrijven dividend uitkeerden. Japanse autobouwers stonden onder druk, terwijl Nissan mogelijk alsnog voor een fusie met Renault gaat. Eerder waren er ook plannen door Carlos Ghosn, maar die stuitte op veel Japans verzet. Doel zou volgens de kenners zijn om binnen een jaar opnieuw een poging te wagen om gezamenlijk Fiat Chrysler over te nemen. Aluminium- en koper distributeur Alconix verlaagde de winstverwachtingen en daalde met 8.3% en dat mag best worden beschouwd als een teken dat de industriële productie onder druk staat.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones 43 punten hoger, fair value is 1 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op 42 punten plus.

Europa:

De futures in Amsterdam wijzen vanmorgen op een hogere opening.

Avantium had het afgelopen jaar een omzet van €11,3 miljoen, bijna €1,5 miljoen lager dan het jaar ervoor. De daling van de omzet was toe te schrijven aan allerlei vertragingen bij het afsluiten van nieuwe contracten. Het nettoverlies steeg van €17 miljoen naar meer dan €68 miljoen. Het grote verlies had te maken met een grote afschrijving op Synvina. Aan het eind van het afgelopen jaar zat er nog €83 miljoen in kas. Op 6 juni zal het bedrijf inzicht geven in de nieuwe commerciële strategie.

Oprichter Elon Musk van Tesla dient op 4 april voor de rechter te verschijnen. Volgens de SEC zou de topman zich niet hebben gehouden aan de afspraken die de beurswaakhond eerder met Musk maakte.

ECB topman Yves Mersch gaf vanmorgen aan dat de groei in Europa verder onder druk kan komen door de al maar durende handelsbesprekingen. Straks om 09:00 uur gaat Mario Draghi de ECB volgers voor de laatste keer bijpraten.

De rating van verzekeraar Aegon bij kredietbeoordelaar Fitch blijft staan op A- staan. De verdiensten van Aegon blijven volgens de kredietbeoordelaar, door de felle concurrentie en de lage rente, wel een punt van zorg.

Taxibedrijf Lyft stevent af op een hogere waardering bij de beursgang op Wall Street eind deze maand. De interesse is groot en dus kan het de aandelen vermoedelijk hoger in de markt zetten. Er zou maximaal $2.1 miljard worden opgehaald volgens eerdere berichten. Het bedrijf wordt inmiddels gewaardeerd op $23 miljard. Uber krijgt later dit jaar een beursnotering op de NYSE, het bedrijf nam gisteren Careem uit het Midden-Oosten over voor meer dan $3 miljard.

Vanavond ongeveer 10-12 belangrijke stemmingen over de Brexit in het parlement.

Den Haag reageert verbijsterd op de motie van het Europarlement die Nederland een bedenkelijke status toekent als belastingparadijs.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25658 0.55%
S&P 500 2818 0.72%
Nasdaq 7692 0.71%
Russel 2000 1528 0.84%
Indices Azië    
Nikkei 21379 -0.3%
Kospi 2146 -0.15%
Shanghai 3009 0.39%
Hang Seng 28735 0.59%
ASX 200 6136 0.09%
Valuta's    
EUR / USD 1.1260 -0.44%
GBP / USD 1.3187 0.00%
USD / YEN 110.59 0.45%
Grondstoffen    
Goud future 1322 -0.23%
Zilver future 15.42 -0.52%
WTI oliefuture 60.00 1.32%

Agenda vandaag

Consumentenvertrouwen Fra 08:45
Europese Centrale Bank EU 09:00
Consumenten- en ondernemersvertrouwen Ita 10:00
Hypotheekaanvragen VS 12:00
Handelsbalans VS 13:30
Olievoorraden VS 15:30

 

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Unibail Rodamco-Westfield Vandaag €5.40
Randstad Donderdag 28-3 €2,27

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Jefferies ING €14,10 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?