• Morning Call

Beleggers vrezen escalerende handelsoorlog

Verenigde Staten:

In de VS deden de indices een forse stap terug, waarbij vooral de Nasdaqfondsen het moesten ontgelden. Deels niet verrassend gezien het feit dat er recent nog nieuwe all-time highs werden bereikt. De kentering volgde op nieuwe acties van Trump en naar gevreesd wordt een sterke reactie van China. Trump lijkt met de importheffingen zijn doel ook te missen want Harley Davidson maakte bekend motoren buiten de VS te gaan produceren. Het bedrijf wordt hard geraakt door de Europese imporheffing op Amerikaanse producten. De Dow Jones sloot 1.3% lager en kwam onder het 200 daags gemiddelde, hetgeen binnen de Technische Analyse een belangrijk niveau is. De Nasdaq leverde ruim 2% in en de S&P 500 sloot 1.4% lager. Tegen het slot werden de verliezen nog iets beperkt toen Trump zijn eerdere uitspraken iets afzwakte. De agenda was niet rijk gevuld en liet een wisselend beeld zien. De huizenverkopen lieten een sterke groei zien, waar de industriële activiteit van de regio Chicago juist tegenviel. Het waren verder vooral de exporterende bedrijven als Boeing, Caterpillar die fors moesten inleveren, naast de bekende internet- en chipfondsen.

Binnen de Dow Jones kon alleen Procter & Gamble oplopen, Intel, Visa en Mc Donald's waren de sterkste dalers. Bij de sectoren konden alleen Consumer en Utility oplopen. De grootste dalers waren Airlines, Networking en Semiconductors. De 10 jaars rente staat nog op 2.9% en de VIX index, die de volatility weergeeft van de S&P 500, steeg met 26% tot 17.3.

Azië:

In Azië liet de Chinese president Xi in duidelijke taal weten dat China met gepaste maatregelen zou terugslaan. De beurzen bleven dicht bij huis met een heel klein plusje voor de Nikkei en een een min van 0,8% voor de Chinese Shanghai Composite. De Hang Seng sloot 0,2% lager

De Dow Jones mini future noteert vanmorgen 11 punten hoger, de fair value is -29 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +40 punten. De Bitcoin noteert vanmorgen nog rond de $6100.

Europa:

De Europese beurzen laten vanmorgen een lagere opening zien. 

Royal Dutch Shell opent, samen met ExxonMobil, weer een nieuw gasveld op de Noordzee. Het gaat om het Fran veld dat eerder nog weinig winstgevend werd beschouwd. Door bezuinigingen en allerlei combinaties te maken kunnen dit soort velden toch rendabel worden. De NAM gaat meer verdienen aan gaswinning en ziet af van claims. Er zit nog voor €70 miljard gas in de grond en dat zal er in blijven. Shell en Exxon de moederbedrijven van de NAM gaan wel iets meer verdienen aan de huidige gaswinning. De belastingbetaler is de dupe en het laatste is hier ook nog niet in politiek Den Haag over gezegd.

Standard & Poor's Global Ratings heeft de kredietwaardigheid van Griekenland verhoogd van B naar B+ met een stabiele outlook. De verhoging volgde nadat de schuldeisers Athene meer tijd te geven om leningen later af te lossen. Afgelopen weekend kreeg Griekenland na jaren weer een deel van hun vrijheid terug.

Vastgoed- en Biotech belegger Aat van Herk heeft opieuw een groter belang gemeld in Wereldhave. Volgens de laatste melding heeft hij nu de 15% grens overschreden. Bij de laatste melding van 16 mei j.l. was dat nog krap 11%.

De Chinese premier Li Keqiang laat er geen gras over groeien en heeft na de aankondiging van importheffingen meteen aangekondigd meer Airbussen te willen bestellen, vanuit de bilaterale luchtvaartovereenkomst die China heeft met Frankrijk. Dit uiteraard in plaats van Boeings

De Franse nutsgroep Engie gaat volgens Bloomberg mogelijk een overnamebod doen op de duurzame energie activiteiten van het Portugese EDP. De activiteiten worden gewaardeerd op €7,3 miljard. Het Chinese CTG had ook al een bod gedaan op het hele bedrijf, maar dat bod werd afgewezen.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24253 -1,33%
S&P 500 2717 -1,37%
Nasdaq 7532 -2,09%
Russel 2000 1656 -1,65%
Indices Azië    
Nikkei 22356 0,08%
Kospi 2007 -0,12%
Shanghai 2847 -0,42%
Hang Seng 28944 -0,06%
ASX 200 6195 -0,25%
Valuta's    
EUR / USD 1,1715 0,63%
GBP / USD 1,3285 0,26%
USD / YEN 109,55 0,10%
Grondstoffen    
Goud future 1264 -0,08%
Zilver future 16,31 0,06%
WTI oliefuture 68,26 -0,20%

Agenda vandaag

C.Shillerhuizenprijsindex VS 15:00
Consumentenvertrouwen VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Goldman Sachs Unibail-Rodamco €203 Neutral

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?