• Morning Call

Beurzen openen licht lager door de Duitse politieke impasse

Verenigde Staten:

In de VS was er meer aandacht voor Janet Yellen dan de handel zelf. De voorzitster van de Federal Reserve Bank liet weten te vertrekken zodra Jerome Powell haar plaats inneemt. Janet heeft dan als één van de weinige slechts één termijn volgemaakt. De indices zelf kwamen nauwelijk van hun plaats af, de Dow Jones trok 0.3% aan naar 23.430 en de S&P 500 en Nasdaq liepen ieder 0.1% op. Voor de rest van de week zal de handel dun blijven vooruitlopend op Thanksgiving. Opvallende stijger was Abercrombie & Fitch dat 10% opliep na meevallende cijfers. Tesla leverde 2% in, het bedrijf spendeert bijna $1 miljard per kwartaal aan het opzetten van de productie voor de Model 3. Snap viel bijna 5% terug naar de bodem voor het jaar. IBM kreeg een upgrade van Barron's, zij verwachten dat het aandeel maar liefst 30% kan oplopen in het komende jaar. Trump richt nu ook zijn pijlen op de wet voor net neutraliteit, welke onder Obama werd ingevoerd. 
TransCanada heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse staat Nebraska voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. Milieugroepen en enkele Indianenstammen hebben al aangekondigd naar een federale rechter te stappen om de bouw tegen te houden. De pijpleiding moet 1900 kilometer lang worden en de olie uit teerzanden in Canada helemaal naar raffinaderijen in het zuiden van de VS brengen.

De miljardenovername van mediabedrijf Time Warner door telecomgigant AT&T gaat mogelijk niet door. Justitie wil de overname van ruim $85 miljard via de rechter tegenhouden. De toezichthouder liet al eerder weten dat AT&T als voorwaarde bij een overname onder meer het Time Warner-onderdeel met nieuwszender CNN zou moeten afstoten. AT&T is daar niet toe bereid.

Binnen de Dow Jones waren Cisco, Verizon en Home Depot de sterkste stijgers, de grootste dalers waren General Electric, Walt Disney en Merck. Bij de sectoren konden Networking, Steel en Semi Conductors oplopen, de grootste dalers waren Goud gerelateerde, Natural Gas en Oil Service sectoren. De 10 jaars rente bleef liggen rond de 2.37%, de VIX index ging bijna 7% lager naar 10.6.

Azië:

In de Aziatische regionen trokken de indices weer wat aan, de aantrekkende dollar deed de lokale munteenheden weer wat dalen. De Nikkei profiteerde met een plus van 0.7%. In China trok de Hang Seng 1.2% aan en liep de Shanghai Composite met 0.6% op. Wederom bleef de Kospi index achter met een schamele plus van 0.1%. Down Under wist de ASX 200 met 0.3% op te lopen. Het waren o.a. energie gerelateerde aandelen die goed lagen. De Iraanse minister van olie liet weten dat een meerderheid binnen de OPEC voor aanhoudende productiebeperkingen zou zijn. Volgende week is de stemming daarover.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -3 de fair value is +3 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -6 punten. De koers van de Bitcoin staat nu op $8065. 


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een fractionele hogere opening zien. Nederland heeft de eerste Brexitprijs binnen, het prestigeuze Europese geneesmiddelenbureau (EMA) werd binnengehaald, niet dankzij het schrappen van de dividendbelasting, maar door te loten met mede kandidaat Milaan. Koopwoningen in Nederland maakten in de maand oktober op jaarbasis de grootste prijsstijging in bijna 16 jaar door. De woningen waren vorige maand meer dan 8% duurder dan een jaar terug.

Arcadis heeft vanmorgen zoals verwacht zijn nieuwe doelstellingen bekend gemaakt. Het bedrijf wil tot en met 2020 sneller groeien dan de markt en voorziet daarbij een operationele winstmarge van rond de 9%. Ook moet de verhouding schuld en winst verbeteren, die verhouding moet zakken tot één à twee keer het bedrijfsresultaat en dat is nu nog tweeënhalf keer.

De Portugese tak van Altice ontkent geruchten dat CEO Claudia Goya zou vertrekken. De huidige CEO zit er nog geen half jaar. Altice wil niet reageren op geruchten.

Randstad verhuist tientallen van de 206 fysieke vestigingen op A-lokaties en drukke winkelstraten naar bedrijventerreinen. Onderzoek wijst uit dat de zoektochten naar nieuw werk online begint en dat inloop minimaal is. Randstad wil tegen 2019 per jaar een kleine €100 miljoen aan jaarlijkse kosten besparen en verder ziet het bedrijf de marge langzaam richting de 5,5% langetermijndoelstelling kruipen. Ook wil de uitzender als de leverage ratio lager dan 1 is geld teruggeven aan de aandeelhouders.


DSM gaat zich, na het recyclebare tapijt, richten op de recyclematras. Het Speciaalchemieconcern heeft, zonder financiële details te noemen, een overeenkomst gesloten met matrassenfabrikant Auping.

De reiswereld dreigt, als de zogeheten GDS-toeslag voor vliegpassagiers niet snel van tafel gaat, KLM te boycotten. Inzet van het conflict is de boete van €22 per retourvlucht die KLM reizigers vanaf 2018 gaat opleggen als zij via andere kanalen boeken. ANVR-reisbureaus, vergelijkingssites en zakenreisorganisaties zijn woest.

Nestlé onderzoekt de mogelijkheden om Hain Capital over te nemen. De waarde van de maker van biologische en vegetarische voeding wordt geschat op $4,1 miljard.

PPG Industries mag vanaf eind volgende week weer een poging doen branchegenoot AkzoNobel in te lijven. De kans dat dat ook gebeurd lijkt echter vrij klein. Volgens analisten zou er alleen een deal komen als AkzoNobel zelf naar PPG toestapt.

OCI heeft in het derde kwartaal de omzet zien groeien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzetvolumes dikten met bijna 30% aan. Het bedrijf profiteerde van een recordverkoop van kunstmest. Concrete cijfers werden er niet gegeven alleen dat de nettoschuld eind september op $4,5 miljard stond.Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.430 0,31%
S&P 500 2.582 0,13%
Nasdaq 6790 0,12%
Russell 2000 1.492 0.40%
Indices Azië    
Nikkei 22.425 0,73%
Kospi 2.530 0.20%
Shanghai 3.411 0.55%
Hang Seng 29.700 1,50%
ASX 200 5.945 -0.19%
Valuta's    
EUR / USD 1.1742 -0.03%
GBP / USD 1.3257 0.22%
USD / YEN 112.49 0.37%
Grondstoffen    
Goud future 1280,60 -0.79%
Zilver future 16,98 -1,11%
WTI oliefuture 56,51 -0,44%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
 Bestaande huizen verkopen VS 1600

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Volker Wessels 22-11-2017 €0.28

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
BoA Altice   Neutraal
HSBC Koninklijke Olie Neutraal
Berenberg ABN Amro  15>20 Verkoop

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?