• Morning Call

Beurzen wachten op rentemarkt


Verenigde Staten:

Na de negatieve opening begonnen de koersen toch weer richting het slot op te kruipen, al wisten niet alle indices droge voeten te houden. De Dow Jones en S&P 500 sloten nipt in de plus, maar de Nasdaq bleef nog 0.7% in het rood. Beleggers wegen de zorgen omtrent de rap oplopende rente af tegen de naderende bedrijfscijfers. Wegens Columbus Day bleven de obligatiemarkten gesloten en dat scheelde een hoop in het sentiment. De overfocus op de rente blijft bijzonder. Al vanaf begin dit jaar ging men uit van 3 en misschien wel 4 rentestappen voor de Fed, hetgeen tot nog toe ook precies uitgekomen is. Voor ons blijft Italië wel een onvoorspelbaar verhaal, maar daar hebben de Amerikanen weinig boodschap aan. Bij de aandelen blijft Tesla onder druk liggen en leverde weer 4% in.

Binnen de Dow Jones konden Walgreens, Walmart en Coca-Cola oplopen, dalers waren Microsoft, Cisco en Visa. Bij de sectoren konden Housing, Natural Gas en Utilities oplopen, de grootste dalers waren Internet, Networking en Semiconductors. De 10 jaars rente staat op 3,23% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft sloot 6% hoger op bijna 15.7%.

Azië:

In Azië herstellen de Chinese markten van de recente dalingen. De schrik zat er even goed in nadat de centrale bank onverwacht de monetaire teugels weer liet vieren, een teken dat men zich toch nog zorgen maakt over de groei van de Chinese economie. In Zuid-Korea bleef de Kospi index gesloten en in Japan moest de Nikkei een stevige stap terug doen van ruim 1.4%. Beleggers reageren o.a. op het zwakkere sentiment in de VS. Daarnaast kijkt men hoe de ontmoeting tussen Mike Pompeo en zijn Chinese tegenhanger Wang Yi gaat verlopen komende dagen. TSMC heeft in september op jaarbasis een 7,2% hogere netto-omzet geboekt van €2,7 miljard. Vergeleken met een maand terug was de stijging meer dan 4%. Kijkt men van begin dit jaar tot september dan was de stijging 6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 39 punten lager, de fair value is -47 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +8 punten. De Bitcoin noteert rond de $6670.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen onveranderd tot iets hoger. De Duitse export is licht gedaald op maandbasis en daarmee daalde ook het handelsoverschot naar €17 miljard.

Nieuwe Nederlandse huizen zijn in het tweede kwartaal gemiddeld maar liefst 13% gestegen in waarde. Bestaande huizenprijzen liepen met 9% op.

De voormalige chemietak van AkzoNobel gaat verder onder de naam Nouryon. De nieuwe eigenaren Carlyle en het Singaporese staatsfonds GIC gaven aan dat er een nieuw tijdperk is aangebroken waarin het bedrijf beter dan ooit gepositioneerd is om succes te hebben. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Amsterdam en er zal, zoals beloofd, het nodige aan strategische investeringen gedaan worden.

PPG heeft naar eigen zeggen last ondervonden van hoge grondstofprijzen en logistieke kosteninflatie en daardoor heeft het bedrijf een winstwaarschuwing afgegeven. De vraag in China, Europa en de VS nam af. De topman is teleurgesteld dat zelfs prijsverhogingen niet voldoende waren. Het concern maakt op 18 oktober de definitieve cijfers over het derde kwartaal bekend.

Private equity gaat cashen. Ze willen profiteren van de hoge prijzen die nu betaald worden, voordat het economische tij keert. Zo willen de eigenaren van Leaseplan en Exact sneller van deze investeringen af.

Vanwege het toegenomen protectionisme en instabiliteit van opkomende markten heeft het IMF de ramingen voor de wereldwijde economische groei voor dit jaar en volgend jaar neerwaarts bijgesteld. De wereldwijde groei komt volgens het IMF nu twee tiende lager uit op 3,7%. Men verwacht dat door het handelsconflict van China en de VS aandelenkoersen en het investeringsklimaat verslechteren en dat tevens kapitaalstromen richting opkomende markten afzwakken.

Moeder MediaMarkt geeft een winstwaarschuwing af.

Koersen (8:30)
Indices VS Koers Change
Dow Jones 26487 0.15%
S&P 500 2884 -0.04%
Nasdaq 7735 -0.67%
Russel 2000 1629 -0.17%
Indices Azië    
Nikkei 23476 -1.28%
Kospi 2253 0.00%
Shanghai 2720 0.13%
Hang Seng 26251 0.20%
ASX 200 6041 -0.97%
Valuta's    
EUR / USD 1.1488 -0.10%
GBP / USD 1.3090 -0.06%
USD / YEN 113.10 -0.52%
Grondstoffen    
Goud future 1191 -0.42%
Zilver future 14.41 -0.48%
WTI oliefuture 74.64 1.42%

Agenda vandaag

Leeg    

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
ABNAMRO Boskalis €26.00 Houden

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?