• Morning Call

Big blue en de rode hoed

Verenigde Staten:

De Amerikaanse beurzen kenden een zwakke sessie. De groeicijfers vielen niet tegen ten opzichte van de verwachtingen, maar waren wel lager dan in het -nogal goede- kwartaal twee. Uiteraard werd er meteen een scheef oog gericht op de Fed en haar rentebeleid, dat sterk gericht is op groei en inflatie. De Dow Jones index daalde 1.2%, de S&P 1.7% en de Nasdaq daalde zelfs met 2.1%. Op het bedrijvenvlak trokken de techies negatieve aandacht door de cijfers van Amazon en Alphabet. Beiden waren teleurstellend en vooral Amazon daalde stevig, maar het zoog ook de andere FAANG aandelen mee omlaag. De tijdelijke-kattenorenfilter-foto-app Snapchat daalde met dik 10% na tegenvallende cijfers. Intel deed het wel goed na de meevallende cijfers en dat is een opsteker voor de semiconductor industrie. Al eerder werd duidelijk dat Intel binnen de sector een positieve uitschieter is op dit moment. Verder kwamen Mattel en Colgate Palmolive door en ook die daalden beiden op hun cijfers.

Big Blue wil een rood hoedje. IBM bied maar liefst $33,4 miljard op cloudbedrijf Red Hat in een poging om het bedrijf een snelle voorsprong op cloudgebied te bezorgen. Het is een mega aankoop, zelfs voor IBM dat zelf $114 mrd. waard is op de beurs. Ze betalen maar liefst 62% premie tov de koers van vrijdag.

Binnen de Dow Jones waren Intel, Walgreens en Merck de grootste stijgers, de sterkste dalers waren Home Depot, Cisco en United Health. Bij de sectoren liep alleen de Gold en Bugs op, de dalers waren Iron en Steel, Networking en Internet gerelateerde. De 10 jaars rente staat op 3.08% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft daalde licht naar 24.16%.

Azië:

In Azië daalden de beurzen ook opnieuw. De Shanghai Composite verloor 2% tegen het slot en de Hang Seng deed het wat rustiger aan met een min van 0.1%. Daar was er vooral aandacht voor HSBC, die de winst tov vorig jaar met 28% zag oplopen richting de $6 miljard en bijna $14 miljard aan omzet draaide. De Kospi daalde 1.5%. De Japanse Nikkei verloor slechts 0.2% terwijl er ook daar veel bedrijfsresultaten doorkwamen. Sony deed het zowaar erg sterk met een operationele recordwinst, maar ook de verwachtingen waren hoog waardoor het aandeel 0.6% daalde. De Australische beurs eindigde wel hoger, door de stijging bij de grondstofgerelateerde aandelen.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 42 punten lager, de fair value is -83 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +40 punten. De Bitcoin noteert rond de $6400.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen licht hoger.

Kaufland en Unilever rollen over straat over inkoopprijzen. Kaufland haalde eerder dit jaar bijna 500 Unilever-artikelen uit de schappen nadat het Brits Nederlandse concern de inkoopprijzen voor zijn producten fors had verhoogd. Een oplossing zou nog wel even op zich kunnen laten wachten.

De Commonwealth Bank of Australia wil personeel van Londen naar Amsterdam verhuizen. De bank wil een vestiging in de Europese Unie houden om zo na de brexit haar diensten te kunnen blijven aanbieden.

Het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors zal per 5 november in de Nasdaq 100 worden opgenomen. Software CA moet zijn plek afstaan aan de voormalige halfgeleidersdivisie van Philips.

De Italiaanse regering zal banken in het land helpen, mocht zich een nieuwe bankencrisis voordoen. Deze opmerkelijke uitspraak deed minister van Financiën Giovanni Tria. Landen zijn namelijk door Allerlei regels gebonden en kunnen niet zomaar een bank redden.

De extreemrechtse Bolsonaro is gisterenavond gekozen als nieuwe president van Brazilië. Meer dan 55% van de kiezers stonden achter hem. Bolsonaro staat vanwege zijn nationalistische agenda ook wel bekend als de Donald Trump van Brazilië. Merkel heeft in de deelstaat Hessen een gevoelige nederlaag geleden met haar partij en coalitie. De Groenen en de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland deden het goed.

Philips wil vasthouden aan CEO Frans van Houten en de CFO Abhijit Bhattacharya en stelt dus de herbenoeming voor.

De Nederlandse staat gaat in cassatie bij de Hoge Raad over het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal tussen 2006 en 2013. De Staat wil zo voorkomen dat ook bijvoorbeeld De Volksbank uitgebreid doorgelicht wordt.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24688 -1.19%
S&P 500 2658 -1.73%
Nasdaq 7167 -2.07%
Russel 2000 1483 -1.07%
Indices Azië    
Nikkei 21145 -0.16%
Kospi 2023 -1.53%
Shanghai 2591 -2.11%
Hang Seng 24678 0.11%
ASX 200 5665 1.11%
Valuta's    
EUR / USD 1.1396 0.24%
GBP / USD 1.2836 0.14%
USD / YEN 111.62 -0.84%
Grondstoffen    
Goud future 1232 0.00%
Zilver future 14.65 0.14%
WTI oliefuture 67.33 1.07%

Agenda vandaag

Cijfers Land Tijd
Geen agendapunten    

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Unilever 01-11-2018 €0.3872
     

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Societe Generale Signify €28>€20 Hold

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?