• Morning Call

Cijfers én een overname

Verenigde Staten:

De Amerikaanse beurs sloot ditmaal licht lager. Opnieuw had dat te maken met Trump die wat te twitteren had. Op zijn favoriete medium twitter uitte hij zijn onvrede over de opstelling van de Chinezen in het handelsoverleg. Dat terwijl er juist deze dagen weer topoverleg is in de Chinese hoofdstad. De beurzen zetten een Daltonrijtje neer. De Dow Jones daalde 0.1%, de Nasdaq 0.2% en de S&P 0.3%. Uiteraard zitten we midden in het cijferseizoen dus was ook daar weer veel te beleven. Zoals bijvoorbeeld Procter & Gamble. De concullega van Unilever steeg 4% door beter dan verwachte onderliggende resultaten. Verder waren o.a. Under Armour, Beyond Meat met de cijfers en beiden daalden met 12%. De Nederlandse microchipbouwer NXP steeg 1.5% op de cijfers.

Nabeurs kwamen o.a. Gilead, AMD en Apple met de cijfers en uiteraard waren de ogen met name gericht op die laatste. De verkopen van de huidige Apple toestellen vallen niet tegen, maar licht mee. De nieuwere versies lijken naar verluid erg op de huidige en mede daardoor is de dip in verkopen grotendeels uitgebleven. Daarnaast deden de ‘bijverkopen’ zoals de wearables, earpods en allerlei diensten het veel beter. Apple verhoogde de prognoses voor het lopende kwartaal en is optimistisch over de nieuwe modellen iPhones die later dit jaar gepresenteerd worden. Nabeurs steeg het aandeel met dik 4%.  

De vergadering van de Fed is vandaag en gisteren en vanavond gaat de Fed bijna zonder twijfel de rente verlagen. Dat is het recht tegenovergestelde van waar iedereen eind vorig jaar op rekende en het geeft de beurs al het hele jaar lang doping. Of dat ook na de bekendmaking nog zo is ligt aan de begeleidende tekst en uitleg over de toekomstige verwachtingen.  

Binnen de Dow Jones waren Procter & Gamble, Boeing en Merck de grootste stijgers. Pfizer, Intel en Verizon lagen onder druk. Bij de sectoren konden de Oil, Natural Gas en HSG sectoren aantrekken, hier vielen Pharmaceuticals, Internet en Utilities  terug. De VIX index, die de volatility op de S&P 500 opties weergeeft, steeg naar 13.9. De 10 jaars rente staat nu op 2.06%.

Azië:

De Aziatische aandelenbeurzen lagen onder druk, in afwachting van het Fed rentebesluit vanavond. Trumps uitlatingen richting China zetten het sentiment verder onder druk. De Chinese fabrieksactiviteiten daalden daarnaast voor de derde maand op rij. De Nikkei daalde met 0.6%, mede door de zwakke dag van zwaargewicht Fast Retailing. Samsung electronics daalde met 2% op een sterk gedaalde winstrapportage.  De Kospi stond daardoor eveneens onder druk. De Hang Seng in Hong Kong doet het opnieuw het minst met een daling van 1.1% en de Shanghai Composite zakt 0.6% weg.

De euro loopt op tegen de dollar naar 1.1155 en de yen bleef liggen t.o.v. de Amerikaanse munt op $108.55. Het goud noteert wat hoger op $1429 en zilver staat op $16.52. De olieprijs loopt iets op naar $58.45 voor de augustus WTI future en de september Brent future doet $64.00. De Bitcoin handelt nog rond de $9.700.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones index 81 punten hoger, de fair value is +3 en daarmee komt de theoretische openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op +78 punten.

Europa:

In Amsterdam opent de beurs vanmorgen lager, ondanks het voorbeurse overnamenieuws. 

Essilor Luxottica neemt het belang van HAL trust in Grandvision over en bemachtigd zo bijna 77% van de aandelen. Er wordt €28 per aandeel betaald voor de eigenaar van Pearle en Eyewish. De totale waarde van het bedrijf komt daarmee op €7 miljard. Daarnaast waren er cijfers van Grandvisison, maar die doen er nu natuurlijk minder toe. De omzet steeg met 6.5%, terwijl de winst juist lager uit viel.

Air France KLM heeft bij Airbus 60 nieuwe toestellen besteld en heeft nog een optie voor 30 toestellen opgenomen, naast een acquisitierecht op nog eens 30 toestellen. Vooralsnog gaat het om een order van €5.5 miljard, die dient ter vervanging van verouderde toestellen. Zowel Airbus als Air France KLM zijn vandaag voorbeurs ook nog met de bedrijfscijfers door gekomen.

Air France KLM heeft een minder kwartaal gedraaid, door oplopende brandstofkosten. Dit jaar verwacht het bedrijf maar liefst €550 miljoen meer kwijt te zijn aan kerosine. Op operationele basis steeg de winst wel, tot €400 miljoen, maar dat was met name door de zwakke vergelijkingsbasis vorig jaar. Toen waren er vele dure stakingen. Het rendement bij KLM was opnieuw veel beter dan bij Air France. Positief nieuws is er ook. De kostenbesparingen zijn op niveau en ook de passagiersgroei stemt tot tevredenheid. De omzet steeg dan ook met dik 6%.

Aperam heeft de omzet en het bedrijfsresultaat zien dalen t.o.v. het zelfde kwartaal een jaar geleden, met name door de dumping van goedkoop staal in Europa, een dalende vraag en lage prijzen op de wereldwijde staalmarkt. Ook voor het lopende kwartaal verwacht men een lager bedrijfsresultaat, mede door seizoensinvloeden.

Takeaway groeit nog steeds explosief. Op eigen kracht en door de overname van Delivery Hero steeg de omzet met 70%. Duitsland wordt nog steeds als de belangrijkste groeimarkt beschouwd, door relatief weinig spelers en omdat er nog altijd veel met de ouderwetse telefoon wordt besteld. Wel wordt er nog steeds verlies gedraaid. De gesprekken met Just Eat voor een fusie zijn nog steeds in volle gang. 

Bij Fugro is de omzet gestegen, maar ook het verlies onder de streep verdubbeld. De bodemonderzoeker heeft een afschrijving gedaan op het onderdeel Seabed, dat het deelt met CCG en waarvoor het belang inmiddels in de etalage staat. Fugro heeft nog altijd last van de zwakke omstandigheden in de olie- en gasmarkt, maar het begint te lukken om steeds meer alternatieve inkomstenbronnen te vinden. 

Logistiek vastgoedbedrijf WDP heeft de winst met 12.5% zien oplopen in de eerste helft van het jaar, vooral door de portefeuille voorverhuurde projecten in de groeimarkten Nederland en Roemenië. 

Arcelor Mittal gaat eind augustus voor €1 miljard aan obligaties vervroegd aflossen. Beide leningen liepen nog tot volgend jaar.

Later deze week komen o.a. Wolters Kluwer, ArcelorMittal, DSM, ING en Shell nog met cijfers. 


Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 27198 -0.09%
S&P 500 3013 -0.26%
Nasdaq 8274 -0.24%
Russel 2000 1586 +1.06%
Indices Azië    
Nikkei 21564 -0.67%
Kospi 2036 -0.12%
Shanghai 2937 -0.55%
Hang Seng 27833 -1.11%
ASX 200 6830 -0.22%
Valuta's    
EUR / USD 1.1155 +0.13%
GBP / USD 1.2159 +0.18%
USD / YEN 108.55 +0.01%
Grondstoffen    
Goud future 1429 +0.15%
Zilver future 16.52 +0.07%
WTI oliefuture 58.45 +1.58%

Agenda

Werkloosheid DUI 09:55
Economische groei EU 11:00
Inflatie en Werkloosheid EU 11:00
Hypotheekaanvragen VS 13:00
ADP report Banencijfer VS 14:15
Inkoopmanagersindex VS 15:45
Olievoorraden VS 16:30
Federal Reserve Bank VS 20:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Heineken 31 juli 2019 €0.64

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Deutsche Bank Heineken €105 Hold
       Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?