• Morning Call

Cijferseizoen loopt ten einde en markten enigszins opgelucht na vetrek Steve Bannon

Verenigde Staten:

In de VS blijft de focus grotendeels op het Witte Huis gericht en natuurlijk het Twitter account van Trump. Na het vertrek van Steve Bannon was er toch een soort van opluchting en trokken de koersen weer aan. Opvallende stijgers waren Snap en Groupon. Nu het cijferseizoen ten einde loopt kunnen analisten tevreden stellen dat met een gemiddelde winstgroei van bijna 11% bij de S&P 500 bedrijven, de markt er goed bij ligt. Deze week zal men vooral kijken naar de verrichtingen van Trump en de voortgang van zijn belastinghervormingen. Jeff Immelt de voormalige baas van het industriële conglomeraat General Electric zou de juiste persoon zijn om Uber te gaan leiden. Het bedrijf is op zoek naar een nieuwe kandidaat nadat Travis Kalanick na misdragingen het bedrijf moest verlaten.


Binnen de Dow Jones waren Caterpillar, Chevron en Exxon Mobil de sterkste stijgers. De grootste dalers waren Home Depot, Cisco en Nike. Bij de sector indices deden Oil Service, Steel en Natural Gas het goed, de dalers waren Goud gerelateerde, Housing en Transportation. De rentes in de VS lagen weer wat onder druk en de VIX index daalde met ruim 8% naar 14.3.


Azië:

De Aziatische beurzen zullen komende week extra nerveus zijn nu Amerika samen met Zuid-Korea de jaarlijkse militaire oefeningen starten. De Nikkei in Japan leverde 0.4% in door zwakte bij de autobouwers en techfondsen. In Zuid-Korea hield de Kospi index aardig stand met een kleine min. De recente oorlogstaal tussen Trump en Kim zorgde voor een uitstroom van $7,4 miljard aan kapitaal. Daarmee lijken beleggers maar weinig onder de indruk van de spanningen tussen beide landen. In China deden de indices het beter met winsten van 0.4%. Goldman Sachs heeft een vergunning gekregen om in Saoedi-Arabië in aandelen te handelen. Eerder kregen westerse zakenbanken al groen licht om zaken met de oliestaat te doen.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -7, de fair value is -32 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +25 punten. 


Europa:

De september futures in Europa laten eveneens een lagere opening zien. De markten zullen komende week nog een staartje aan bedrijfscijfers moeten verwerken. Daarna zal men gaan kijken naar de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

De Franse vakbonden dreigen met stakingen bij Air France. De nieuwe budgetmaatschappij blijft op veel verzet stuiten binnen de organisatie van Air France. De Franse vakbond wil nu een baangarantie voor minimaal vijf jaar voor het aan te nemen cabinepersoneel.

De top van Air Berlin heeft haast met het verkopen van de boedel om er zo zeker van te zijn dat klanten vertrouwen houden in de luchtvaartmaatschappij. Een verkoop aan slechts 1 partij is voor de federale overheid is geen optie. De luchtvaartmaatschappij vroeg deze maand faillissement aan nadat de grootaandeelhouder Ethiad liet weten geen geld meer in het bedrijf te willen steken. De Duitse overheid houdt sindsdien met een krediet van €150 miljoen de boel aan de gang. Lufthansa lijkt een belangrijke gegadigde om een deel van de vloot over te nemen, maar ook EasyJet, Tuifly, en Thomas Cook-dochter Condor lijken interesse te hebben.

Tevredenheid bij beleggers over de snelheid waarmee Shell voor $30 miljard aan bezittingen van de hand doet. Na de koop van BG stak het bedrijf zich behoorlijk in de schulden en gaf toen aan een groot deel van allerlei andere bezittingen van de hand te doen. Het olie- en gasbedrijf heeft nu al voor $26 miljard aan onderdelen verkocht er staat nu nog maar $4 miljard open en daar hebben ze nog meer dan 1,5 jaar te tijd voor.

Door de aanhoudende boycot tegen Qatar staat de liquiditeit van het land onder druk en daarom moeten banken op zoek naar buitenlandse investeerders. Een aantal landen in de regio beschuldigen Qatar er van het terrorisme te steunen. Of het buitenland staat te springen om krediet te verstrekken is nog maar de vraag.

Een voormalig medewerker van Volkswagen moet mogelijk voor jaren de gevangenis in voor zijn rol in het dieselschandaal. Aanklagers in de VS hebben dat geëist. De medewerker wist van de fraude af, maar verzuimde zijn verantwoordelijkheid te nemen.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.674 -0.35%
S&P 500 2.425 -0.18%
Nasdaq 6.216 -0.09%
Russell 2000 1.357 -0.08%
Indices Azië    
Nikkei 19.393 -0.40%
Kospi 2.355 -0.14%
Shanghai 3.283 0.46%
Hang Seng 27.160 0.42%
ASX 200 5.726 -0.37%
Valuta's    
EUR / USD 1.1761 0.32%
GBP / USD 1.2877 0.07%
USD / YEN 109.18 -0.37%
Grondstoffen    
Goud future 1290.27 -0.16%
Zilver future 16.95 -0.55%
WTI oliefuture 48.70 3.42%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Chicago Fed VS 14:30

Dividenden

Fonds Datum Dividend
NN 21 Aug

€0.62

Grandvision 21 Aug

€0.14

Wolters Kluwer 28 Aug

€0.19

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?