• Morning Call

De beurzen trappen de week af met een licht hogere opening door Duitse groei

In de VS keek men vooral naar de banencijfers die voorafgaan aan de sessie doorkwamen. Met een verlies van 33.000 banen, waar de markt uitging van een forse stijging, viel dit in eerste opzicht tegen. Analisten gaven terecht aan dat de impact van de recente orkanen aanwezig was en dat het cijfer later nog bijgesteld . Met de recente opmars in het achterhoofd bleven beleggers op hun hoede. De Dow Jones en S&P 500 daalden fractioneel, waar de Nasdaq nog iets kon aantrekken. De dollar trok aan op o.a. de oplopende loonkosten welke duiden op een aantrekkende inflatie. De olieprijs bleef onder druk door de naderende orkaan Nate en moest een stevige stap terug doen. Op politiek gebied blijft het rommelen, de diverse uitspraken van Trump gingen nu vooral over Iran.

Binnen de Dow Jones waren Travelers Companies, Mc Donald's en Cisco de grootste stijgers, de enkele dalers waren General Electric, Verizon en Chevron. Bij de sectoren konden Goud gerelateerde, Internet en Semi Conductors oplopen, de dalers waren Metals, Natural Gas en Oil Service. De 10 jaars rente liep op naar 2.37%, de VIX index steeg 5% naar 9.7.

Azië:

De Chinese beurzen zijn weer normaal open en naar verwachting zullen de volumes hier dan ook weer aantrekken. Dit keer bleven de markten van Zuid-Korea, Japan en Taiwan gesloten. Cijfers over de Chinese dienstensector vielen wat tegen met een daling tot net boven de 50. De Chinese indices hadden echter een hele week handel in te halen, maar duidelijk wel met een eigen mening. De Shanghai Composite steeg ruim 1%, waar de Hang seng 0.4% inleverde. Down Under trok de ASX 200 met 0.5% aan. Het Japanse staalbedrijf Kobe Steel sjoemelde met haar producten. Het bedrijf vervalste gegevens over de stevigheid en levensduur van aluminium- en koperproducten. Onder meer de vliegtuig- en automobieldivisie van Mitubishi Heavy Industries zouden de producten hebben ontvangen. Chipmaker TSMC laat weten de komende jaren $20 miljard te gaan investeren in een nieuwe fabriek. Zo blijven ze als onafhankelijke chipproducent één van de grootste toeleveranciers aan o.a. Apple.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +19 de fair value is +25 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -7 punten. De koers van de Bitcoin noteert weer hoger rond de $4601. 

Europa:

De futures in Europa laten een hogere opening zien. De Duitse regering heeft de groeiverwachtingen voor de economie naar 1,9% verhoogd. Eerder dit jaar werd er gerekend op een groei van 1,5%. De groeiverwachting voor 2018 gaat van 1,6% naar 2%. De Duitse industrie is in augustus met 2,6% gestegen ten opzichte van de maand juli. Er werd een stijging van 0,9% verwacht. Op jaarbasis kwam de stijging uit op 4,7% uit.

BAM, VolkerWessels, Boskalis en TBI slepen Rijkswaterstaat voor de rechter omdat zij vinden dat de bouw van de Blankenburgtunnel ten onrechte is gegund aan Ballast Nedam. Er zou sprake van voorkennis zijn omdat Witteveen + Bos eerst voor Rijkswaterstaat werkte en later werden ingehuurd door Ballast Nedam. De order voor de tunnel ligt rond de €1 miljard.

Altice heeft een bedrag van €4 miljard aan schulden geherfinancierd. De herfinanciering levert een rentebesparing van €36 miljoen op. Het kabelbedrijf heeft ook een nieuwe lening in de markt gezet van €675 miljoen met een looptijd van 10 jaar en een coupon van 4,75%.

Er komt een nieuw onderzoek naar Nederlandse banken door de Europese Commissie. Op 3 oktober zou de commissie vermoedelijk een aantal invallen hebben gedaan bij diverse Nederlandse banken. Er wordt onderzocht of ze hebben samengespannen om nieuwkomers uit de markt te weren.

Het Belgische postbedrijf Bpost neemt, voor een bedrag van $820 miljoen, het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial over. Bij Radial werken 6700 mensen en draait voor dit jaar een omzet van rond de $1 miljard.

Air France-KLM heeft in september bij elkaar 8,9 miljoen reizigers vervoerd, een stijging van ongeveer 5% ten opzichte van een jaar terug. Bij de Franse tak werden 3,5% meer passagiers vervoerd, maar bij de KLM kwam de stijging uit op 6,4% doordat er meer op Europese bestemmingen werd gevlogen. Deze week zijn er in Frankrijk veel stakingen. Bonden hebben opgeroepen om de nieuwe werknemersregels niet te accepteren. Bij Air France zullen daardoor ook veel vluchten uitvallen.

De bezorger van maaltijdboxen HelloFresh wil in de tweede helft van deze maand naar de beurs te gaan. HelloFresh is grotendeels in handen van de Duitse investeerder Rocket Internet. De waarde zou rond de €1,5 a €2 miljard liggen.

Het nieuwe kabinet schrapt de dividendbelasting. Dit moet het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijk maken zich in Nederland te vestigen, voor bedrijven uit Nederland scheelt het heel veel administratie.

DSM Sinochem Pharmaceuticals, een joint venture van DSM en het Chinese Sinochem. Begint een papentzaak tegen een aantal Chinese partijen die het middel antibioticum amoxicilline trihydraat gebruiken. DSM eist een permanent verbod op het gebruik van het product waarop het patent geldig is en een schadevergoeding.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.762 0.01%
S&P 500 2.549 -0.11%
Nasdaq 6.064 0.12%
Russell 2000 1.509 -0.29%
Indices Azië    
Nikkei 20.690 0.00%
Kospi 2.394 0.00%
Shanghai 3.375 0.81%
Hang Seng 28.322 -0.47%
ASX 200 5.739 0.50%
Valuta's    
EUR / USD 1.1732 0.18%
GBP / USD 1.3066 -0.94%
USD / YEN 112.62

-0.17%

Grondstoffen    
Goud future 1274.90 0.13%
Zilver future 16.79 0.96%
WTI oliefuture 49.29 -2.95%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Beleggers vertrouwen EU 10:30
Werkgelegenheids Index VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
ING DSM 55 > 91 Kopen
ING Refresco 17.50 > 20.50 Kopen
Deutsche Bank Basic-Fit 19 > 21 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?