• Morning Call

Duitse tienjaarsrente duikt weer onder de 0,3%

Verenigde Staten:

In de VS schommelde de beurzen tussen winst en verlies. Het einde van het jaar nadert en grote partijen nemen geen risico's meer. Beleggers worden ook voorzichtiger met de indices tegen recordniveaus aan. Per saldo bleef de S&P 500 onveranderd, sloot de Dow Jones 0.2% lager op 24.141 en steeg de Nasdaq dankzij herstel bij de techfondsen met 0.2%. Eerder in de sessie kwam het ADP banenrapport voor de private sector iets beter door dan verwacht. Ook de oliemarkt blijft wat onrustig, na het tegenvallende voorraadcijfersrapport vielen de prijzen van ruwe olie fors terug. Het herstel bij Snap was van korte duur, dankzij een downgrade leverde het aandeel ruim 2% in. Bij de grote namen viel alleen Apple uit de toon met een kleine min. Tesla, Alphabet, Microsoft en vooral Facebook lieten plussen van meer dan 1% zien. Walt Disney is bezig zichzelf om te vormen tot een online mediabedrijf dat zich direct op consumenten richt, Dit alles om de concurrentie aan te kunnen gaan met partijen als Netflix. Citigroup denkt een verlies van op papier $20 miljard te moeten nemen als de belastingverlaging zoals die onlangs door de Senaat is goedgekeurd, wordt doorgevoerd. Het gaat dan om de belasting op winsten die nu nog offshore wordt aangehouden. Walt Disney wil om dat te bereiken de studio- en televisie-activiteiten van 21st Century Fox overnemen van Rupert Murdoch. De waarde van de activiteiten worden op $40 miljard geschat. Komende vrijdag loopt er weer een deadline voor wat betreft de Amerikaanse begroting, naar goed gebruik zal deze uiteindelijk weer opgerekt worden.

Binnen de Dow Jones waren Microsoft, Visa en Johnson & Johnson de grootste stijgers, de dalers waren Merck, Nike en Walt Disney. Bij de sectoren liepen Steel, Computers en Utility op, dalende sectoren waren Natural Gas, Oil Service en Goud gerelateerde. De 10 jaars rente staat nu op 2.33% en de VIX index viel 2.7% terug naar 11.2.

Azië:

De Aziatische indices lieten een verdeeld beeld zien. De Nikkei die woensdag nog een forse val maakte herstelde sterk en liep vanmorgen een plus van 1.5% zien. Autobouwers, tech en financials liepen allemaal op. De olie- en zware industrie lag nog zwaar in Zuid-Korea, de Kospi index leverde 0.5% in. De Chinese markten waren verdeeld met een plusje voor Hong Kong en een min van 0.6% voor de Shanghai Composite. Down Under was er herstel dankzij de financials. De Australische beurs is van plan het huidige handelssysteem te vervangen door de Blockchain. Volgens de beurs zullen daardoor de transacties veiliger en sneller worden verwerkt en gaan ook de transactiekosten verder omlaag.


De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +18 de fair value is -21 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +39 punten. De koers van de Bitcoin blijft oplopen, $14.000 en weer een nieuw record.


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een hogere opening zien. De Duitse industrie is in oktober op maandbasis tegen de verwachting in met 1,4% gedaald. Economen hadden voor oktober gerekend op een stijging van 0,7%.

een bizarre ontdekking bij de Britten, daar blijkt nu dat de Brexiteers nooit een berekening hebben gemaakt van de te maken kosten bij een Brexit. De huidige deal van een betaling van €50 miljard valt dan ook rauw op het dak. Het doet vrezen dat over veel andere zaken, zoals de grenzen van Noord-Ierland en Ierland, ook niet is nagedacht.

Uit onderzoek blijkt dat de top van Imtech vanaf het begin betrokken was bij het afsluiten van nepcontracten in Polen. Het blijkt nu dat het Poolse dochterbedrijf rechtstreeks onder Gouda viel en niet onder Imtecht Duitsland zoals altijd werd gedacht. Wrang voor de aandeelhouders want die probeerde het bedrijf te redden met €1,1 miljard, maar dat mocht niet baten.

Bam was twee maanden voor oplevering van de parkeergarage bij Eindhoven Airport al gewaarschuwd voor het instorten van de garage. Onderaannemers maakten zich in maart al zorgen na het constateren van allerlei scheuren en het doorbuigen van de parkeerdekken. Waarom Bam niet adequaat heeft gereageerd wordt uitgezocht.

SBM Offshore gaat voor het Noorse olieconcern Statoil werken aan de bouw van een speciaal afmeersysteem voor het Johan Castberg-olieveld. Er werden geen financiële details gegeven.

Zonder financiële details te melden gaat Gemalto een oplossing leveren voor de nieuwe LTE-versie van Microsofts laptop Surface Pro.

JPMorgan meldt een eerste belang in Philips Lighting, waar Goldman Sachs haar belang iets kleiner heeft gemaakt en nu net onder de 3% zit.


Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24140 -0.16%
S&P 500 2.629 -0.01%
Nasdaq 6.293 0.45%
Russell 2000 1.509 -0.47%
Indices Azië    
Nikkei 22.519 1.54%
Kospi 2.461 -0.50%
Shanghai 3.272 -0.67%
Hang Seng 28.314 0.32%
ASX 200 5.977 0.54%
Valuta's    
EUR / USD 1.1795 -0.25%
GBP / USD 1.3392 -0.38%
USD / YEN 112.27 -0.30%
Grondstoffen    
Goud future 1266.10 0.09%
Zilver future 15.95 -1.89%
WTI oliefuture 55.96 -2.88%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
BBP EU 11:00
Challenger afvlooeiiingen VS 13:30
Steunaanvragen VS 14:30
Opslag Aardgas VS 16:30

Dividenden

Fonds Datum Dividend
BPost 07-12-2017 €1.06

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
De Groof BAM   Houden
Insinger Volker Wessels €25 Niet Aanbevolen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?