• Morning Call

Europa verwerkt rentebesluit Federal Reserve

Verenigde Staten:

In de VS waren alle ogen gericht op Janet Yellen en eindelijk viel er ook echt wat nieuws te noteren. Een eventuele rentestap dit jaar wordt nog steeds niet uitgesloten, maar zeker is wel dat vanaf oktober er maandelijks voor $10 miljard niet meer wordt herbelegd van aflopende obligaties. Zo wordt langzaam een start gemaakt met het afbouwen van de immense balans van $4.5 biljoen. De "dot plot" laat een verder oplopen van de rente in de komende 3 jaar zien. Dit plaatje van renteverwachtingen over de komende jaren toont een verwachte verdubbeling van de 2 jaars rente tot in 2020. Het tempo is overigens wel iets lager dan enkele maanden geleden. Na het nieuws werd er aanvankelijk wat teleurgesteld gereageerd, maar al snel trokken de koersen weer aan. Eerder in de sessie vielen macrocijfers over hypotheekaanvragen en woningverkopen nog tegen. De olievoorraden liepen ook verder op, al werd de prijs van het zwarte goud gesteund door de verwachting dat de OPEC haar productiebeperkingen deze week zal verlengen. Per saldo liep de Dow Jones 0.2% op naar 22.413, kon de S&P fractioneel hoger sluiten, waar de Nasdaq juist klein inleverde. HTC wordt deels overgenomen door Google, het moederbedrijf Alphabet betaalt $1,1 miljard voor het belang. HTC bracht in 2008 de eerste Android-telefoon op de markt. Google krijgt de beschikking over intellectuele eigendommen van HTC en neemt een team over, van wie er veel gewerkt hebben aan de Pixel-smartphone. De Securities and Exchange Commission vermoedt dat er met voorkennis gehandeld is omdat zijn database Edgar is gehackt. De hack zou al in 2016 hebben plaatsgevonden. In 'Edgar' zijn miljoenen documenten opgeslagen.

Binnen de Dow Jones waren Mc Donalds, Pfizer en Boeing de grootste stijgers, de dalers waren Johnson & Johnson, 3M en Apple. Bij de sectoren konden Natural Gas, Oil service en Transportation oplopen, de sterkste dalers waren High Tech, Semi Conductors en Goud gerelateerde. De 10 jaars rente trok aan naar 2.28%, de VIX index daalde naar 9.8.


Azië:

De Aziatische beurzen bleven bijna allemaal dicht bij huis. De sterkere dollar had een positieve impact op de Japanse beurs, waar de Nikkei 0.2% kon oplopen. Automakers en financials trokken hier de kar. De Bank of Japan heeft vandaag zijn monetaire beleid gehandhaafd en houdt daarmee vast aan zijn agressieve beleid.  De markten in China bleven vrijwel onveranderd. Alleen Down Under moest de ASX 200 1% prijsgeven, hier waren het vooral de financiële- en retailsectoren die onder druk lagen. De daling was opmerkelijk, daar de Reserve Bank of Australia juist met positief nieuws over de groei van de economie kwam.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -19 de fair value is -10 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -9 punten. 
De koers van de Bitcoin noteert rond de $3885. 


Europa:

De futures in Europa laten een hogere opening zien, optimisme overheerst bij beleggers. Het consumentenvertrouwen neemt inmiddels wel af volgens het CBS. Reden voor paniek is er niet, het ligt nog altijd ruim boven het 20 jaars gemiddelde.

ABN AMRO heeft een nieuwe onlinekredietverstrekker opgericht voor leningen tussen de €20.000 en de €1 miljoen tegen een rente van 3,3% tot 8% afhankelijk van het risico. New 10 werkt geheel online en is speciaal opgericht voor het midden en kleinbedrijf.


UniCredit, heeft interesse in een overname van Commerzbank. De Duitse staat is met 15% grootaandeelhouder in de tweede bank van het land. Mochten de twee banken fuseren dan ontstaat één van de grootste banken van Europa. De transactie zou geheel in aandelen kunnen gaan en zal pas plaatsvinden nadat UniCredit klaar is met zijn herstructurering over de komende twee jaar.

De Ierse bouwmaterialengigant CRH neemt voor $3,5 miljard de Amerikaanse cementmaker Ash Grove Cement over. De Ieren nemen met de overname verdere stappen in Noord-Amerika. Gisteren sloot de Duitse bouwer Hochtief 6% lager na onduidelijkheid over een mogelijk bod op concurrent Abertis. 

Arcadis heeft van de gemeente Den Haag een opdracht gekregen voor het maken van een soort managementplan voor flora en fauna. Er werden geen financiële details gemeld.

NN Groep kondigde gisteravond aan een obligatieprogramma te starten ter waarde van €5 miljard. Het gaat hier om het zogenoemde securitisatie, waarbij de verzekeraar obligaties met als onderpand woninghypotheken van dochter NN Bank verkoopt aan institutionele beleggers. Formeel blijven de hypotheken op de balans van NN Group staan, maar het risico wordt wel verplaatst. 

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.412 0.19%
S&P 500 2.508 0.06%
Nasdaq 5.973 -0.29%
Russell 2000 1.446 0.35%
Indices Azië    
Nikkei 20.351 0.20%
Kospi 2.408 -0.12%
Shanghai 3.362 -0.10%
Hang Seng 28.081 -0.17%
ASX 200 5.661 -0.83%
Valuta's    
EUR / USD 1.1894 -0.83%
GBP / USD 1.3494 -0.05%
USD / YEN 112.23

0.56%

Grondstoffen    
Goud future 1316.40 0.44%
Zilver future 17.33 0.35%
WTI oliefuture 50.69 1.58%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Uitkeringsaanvragen VS 14:30
Philly Fed productie index VS 14:30
Huizenprijzen index VS 15:00
ECB Draghi spreekt EU 15:30

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Goldman Sachs Afa-KLM 10.30 > 14 Neutraal

 

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?