• Morning Call

Europese beurzen licht hoger in afwachting van vele macrocijfers

In de VS liepen de beurzen vandaag maar fractioneel op.Ook de olieprijs ging opnieuw hoger, de markt maakt zich op voor de komende OPEC meeting. Die zal in het teken staan van het wel of niet verlengen van het akkoord waarbij de dagelijkse olieproductie met 1.8 miljoen vaten wordt beperkt. De macro-economische agenda was leeg en pas later in de week komen er meer items die echt richtinggevend kunnen zijn, zoals diverse speeches vanuit de Bank of England, ECB en Federal Reserve Bank. Ophef was er verder over details in de belastingplannen, Silicon Valley bedrijven zijn fel tegen het voorstel om aandelenoptieplannen te gaan belasten bij de toekenning, i.p.v bij uitoefening. De Dow Jones Index steeg fractioneel naar 23.439, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,1% op 2.585 punten en ook techbeurs Nasdaq won 0,1%. Qualcomm wees de toenadering van concurrent Broadcom af. Het bod was $70 per aandeel. De chipfabrikant sprak van "een significante onderwaardering" en CEO Steve Mollenkopf meent dat Qualcomm zelfstandig de beste kansen heeft. Broadcom geeft de hoop echter niet op en zei graag in gesprek te treden met de top van Qualcomm om de voordelen toe te lichten, waarop Qualcom alsnog 3% opliep. Daarnaast staat ook speelgoedfabrikant Mattel in de belangstelling na een overnamebod van Mattel en dat lijkt wat gemakkelijker te gaan verlopen, Mattel liep 20% op. General Electric daalde ondanks grote reorganisatieplannen, de halvering van het dividend weegt zwaar op het toch al niet beste humeur van de GE belegger, dat opnieuw meer dan 7% moest prijsgeven.Tesla kreeg weer wat kritische noten te verwerken, de magie ebt weg nu de productie van de Model 3 telkenmale wordt uitgesteld. Donderdag presenteert men de nieuwe truck.

Binnen de Dow Jones waren Mc Donalds, P&G en Home Depot de sterkste stijgers, de grootste dalers waren United Technologies, Travelers en GE. Bij de sectoren konden Utilities, Nasdaq internet en financials het meest oplopen, de grootste dalers waren de olie en natural gas sectoren. De 10 jaars rente liep weer op naar 2.4%, de VIX index ging licht hoger naar 11.5.

Azië:

In Azië lagen de aandelen over het algemeen wat onder druk. Cijfers over de industriële productie en retail verkopen kwamen beneden de verwachting door. Daarnaast bleek dat de investeringen in productiegoederen ook licht lager uitvielen. Per saldo wist de Hang Seng nog nipt in de plus te sluiten, de Shanghai Composite gaf 0.5% prijs. De grootste daler was echter de ASX 200 met een verlies van 0.9%, Down Under lagen zowel de financials als grondstof gerelateerde aandelen onder druk. De Nikkei had een onrustige sessie waarbij de index zowel hoger als lager handelde. Uiteindelijk trokken Sharp en Toshiba met redelijke plussen de index naar een onveranderd slot.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +5 de fair value is -3 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +8 punten. De koers van de Bitcoin herstelt weer verder van de tik die het dit weekend kreeg, de cryptocurrency staat nu op $6584. 


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een vrijwel neutrale opening zien. De economie van Duitsland is in het derde kwartaal sterker dan verwacht gegroeid met 0.8%. Voor de eurozone verschijnen er herziene groeicijfers om 11 uur. Dan krijgen we ook inzage in de Duitse ZEW-index, die het vertrouwen van de investeerders weergeeft. In het VK staan om 10.30 uur inflatiecijfers op het programma, die een beeld geven over de impact van het goedkope pond op de prijzen.

Volgens Jefferies zijn aandeelhouders van Ahold Delhaize te sceptisch, door toetreding van Amazon.com in de retailmarkt. Er wordt operationeel goed gepresteerd en de top van het bedrijf straalt vertrouwen uit. Ahold Delhaize kan profiteren van de zwakke broeders in de markt die marktaandeel verliezen. Zo luidt de conclusie na een ontmoeting met het management in Londen. De analisten rekenen dan ook op koersherstel van Ahold Delhaize en hanteren een koersdoel van €23.50.

De Nederlandsche Bank gaat vriendschappelijke hackers inzetten om cyberaanvallen op banken te plegen. Het doel is uiteraard om eventuele beveiligingsleklken aan het licht te brengen. Onder de naam project Tiber moet de cyberweerbaarheid van banken verbeterd worden.

Gemalto gaat samenwerken met een dochter bedrijf van Huawei om zuinige NarrowBand-modules voor gebruik in Internet of Things-toepassingen te produceren, Gemalto zal het beveiligingsgedeelte voor zijn rekening nemen. Verder wordt Gemalto per 1 december uit de MSCI Netherlands index gegooid, net als Altice.

Vopak geeft zichzelf een upgrade en wijst op de lage waardering van het bedrijf. De tankjopslag wordt voor 13-15 keer de winst verkocht, terwijl Vopak zelf maar 8.5 keer de winst noteert volgens de CFO. 

Onder druk van de Europese Banken Authoriteit EBA gaat DNB de kapitaalseisen voor voor proprietary traders aanpassen. De investeringsmaatschappijen die voor eigen rekening handelen, waaronder bijvoorbeeld ook Flow Traders krijgen te maken met strengere regels omtrent het kapitaal. Flow Traders gaat onderzoeken wat de impact hiervan is, zo maakte de flitshandelaar vandaag bekend. 

De Duitse energiereus RWE heeft over de eerste 3 kwartalen €2.2 mrd winst geboekt, door hogere energieprijzen en een belastingmeevaller. Ook de lagere kosten bij Innogy en de betere handelsprestaties hielpen een handje mee. Voor het hele jaar worden de vooruitzichten bevestigd, waarbij nog wordt aangegeven dat de bovenkant van de eerdere afgegeven bandbreedtes voor operationele- en nettowinst bereikt kunnen gaan worden. 

Het eveneens Duitse concern Henkel heeft in het derde kwartaal van 2017 een hogere omzet en een gestegen operationeel resultaat geboekt ten opzichte van een jaar geleden en paste de outlook voor het hele jaar aan.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.439 0.07%
S&P 500 2.584 0.10%
Nasdaq 6.316 0.11%
Russell 2000 1.475 0.04%
Indices Azië    
Nikkei 22.364 -0.08%
Kospi 2.526 -0.15%
Shanghai 3.429 -0.52%
Hang Seng 29.181 -0.01%
ASX 200 5.968 -0.88%
Valuta's    
EUR / USD 1.1667 0.00%
GBP / USD 1.3115 -0.58%
USD / YEN 113.62 0.05%
Grondstoffen    
Goud future 1278.90 0.37%
Zilver future 17.04 1.01%
WTI oliefuture 56.76 0.04%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Bruto Binnenlands Product (BBP) NL 10:00
Bruto Binnenlands Product (BBP) EU 11:00
Producenten Prijs Index (PPI) VS 14:30

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Aperam 16-11-2017 $0.375
Royal Dutch 16-11-2017 $0.47
Volker Wessels 22-11-2017 ?

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Jeffries Ahold €23.50 Kopen
Jeffries Mittal 30 > 32 Kopen
Citigroup Unilever 52 > 57 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?