• Morning Call

Europese beurzen openen licht hoger in navolging van de positieve Aziatische sessie

Verenigde Staten:

In de VS sloten de indices wat gemengd met een klein verlies voor de Nasdaq, maar eveneens kleine winsten voor Dow Jones en S&P 500. Dat uitgerekend de Nasdaq iets minder sterk lag is niet vreemd als je bedenkt dat de index op +20% voor het jaar staat. Meer opmerkelijk is de brede midcap index Russell 2000, deze dook over heel 2017 de min in. Analisten denken dat veel beleggers langzaam het vertrouwen in Trump verliezen en dat de middelgrote bedrijven daar het eerst last van gaan krijgen. Ondertussen gaat Trump het aantal "boots on the ground" opvoeren in Afghanistan. De macro agenda is voor vandaag leeg en zal dus weinig impact hebben. Bij de aandelen zien we o.a. Tesla en Snap terrein prijsgeven.

Johnson & Johnson moet een schadevergoeding betalen van $417 miljoen aan een Amerikaanse vrouw. Ze zou na gebruik van talkpoeder van de fabrikant eierstokkanker hebben gekregen. J&J krijgt nu mogelijk nog eens 5000 schadeclaims te verwerken. De farmaceut gaat in beroep.
McDonald’s gaat in India 169 restaurants sluiten vanwege een al jaren slepende ruzie. De sluiting zal duizenden banen kosten in het land. De keten is gedwongen tot sluiting omdat de Indiase onderneming onder meer geen royalties betaalde.

Binnen de Dow Jones waren Cisco, Home Depot en Verizon de sterkste stijgers. De grootste dalers waren Goldman Sachs, Chevron en Nike. Bij de sector indices deden Goud Gerelateerde, Metals en Internet het goed, de dalers waren Semi Conductors, Natural gas en Oil service. De rentes in de VS lagen weer wat onder druk en de VIX index daalde met 7.5% naar 13.2.

Azië:

De Aziatische beurzen deden het ook kalm aan, ook hier wacht men gelaten af op wat er komende dagen gaat gebeuren op zowel politiek als macro economisch gebied. De grote gezamenlijke militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea zijn van start gegaan. De Nikkei bleef net als de Shanghai Composite onveranderd, waar de Hang Seng index nog 1% kon oplopen. Down Under liet de ASX 200 een plusje van 0.4% zien, net als de Kospi index. 

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +48, de fair value is -16 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +64 punten. 

Europa:

De futures in Europa laten weer een hogere opening zien. Consumenten hebben ten opzichte van een jaar geleden in juni van dit jaar bijna 5% meer geld uitgegeven aan kleding en woninginrichting. De investeringen over de maand juni in materiële vaste activa daalden met 0,3%. De condities in de maand augustus zijn voor investeringen en bestedingen nog wat beter.

Aandelenresearch gaat een stuk duurder worden door de nieuwe regelgeving van MIFID II. Banken mogen dan geen gratis analistenrapporten meer verstrekken.

Elliot boekt weer een overwinning. De activistische aandeelhouder voerde de druk op bij BHP Billiton om zijn schalie activiteiten af te splitsen. De mijnbouwer geeft zich over en doet wat Elliot wil, dit alles om aandeelhouderswaarde te creëren. De nettowinst kwam uit op $5,89 miljard. Iets minder dan de analisten verwachting, maar wel een flinke verbetering vergeleken met een jaar terug. De omzet klom met 24% tot meer dan $38 miljard. Het slotdividend komt uit op $0,43 en het totale dividend op $0,83, dat was 1 cent onder de verwachting.

Een eventuele overname van de Italiaans-Amerikaanse autoproducent Fiat Chrysler, of een onderdeel daarvan, door een Chinees concern is nog geen gelopen race. Bezwaren van de Europese Commissie en de Verenigde Staten zijn te verwachten. Great Wall Motor een grote Chinese autoproducent gaf gisteren aan automerk Jeep te willen kopen van Fiat Chrysler. De laatste gaf overigens aan van niets te weten.

Donderdag begint de jaarlijkse conferentie van de Kansas City Fed in Jackson Hole, ook wel het 'Woodstock van centrale bankiers' genoemd. Mario Draghi zal daar ook zijn, maar men verwacht geen uitspraken van de ECB topman.

Vandaag verwacht men de uitspraak van Margarethe Verstager van de EU inzake de omstreden overname van zadenveredelaar Monsanto voor $66 mrd. door het Duitse Bayer.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.703 0.13%
S&P 500 2.428 0.12%
Nasdaq 5.786 -0.08%
Russell 2000 1.355 0.00%
Indices Azië    
Nikkei 19.393 0.00%
Kospi 2.365 0.43%
Shanghai 3.288 0.06%
Hang Seng 27.420 0.98%
ASX 200 5.749 0.41%
Valuta's    
EUR / USD 1.1816 0.47%
GBP / USD 1.2902 0.19%
USD / YEN 108.97 -0.19%
Grondstoffen    
Goud future 1296.70 0.50%
Zilver future 17.01 0.31%
WTI oliefuture 47.53 -2.40%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
ZEW Economisch sentiment Dui 11:00
Huizenprijs index VS 15:00
Richmond Productie index VS 16:00

Belangenmeldingen

Norges bank verkleint belang in BE semiconductors en vergroot belang in ASMI  

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Wolters Kluwer 28 Aug

€0.19

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
 NIBC Accell 32.50 > 33 Kopen

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?