• Morning Call

Federal Reserve nog niet overtuigd van volgende rentestap

Verenigde Staten:

In de VS werden er wederom nieuwe records geboekt, al was de uitslag voor de meeste fondsen niet zo groot. Beleggers waren benieuwd naar het statement van de FOMC. Daaruit bleek dat men nog niet volledig overtuigd is van het doorzetten van de inflatie en dus staat een rentestap in december nog niet in steen gebeiteld. Wel zal er komende maand begonnen worden met het afbouwen van de balans. De dollar zakte weg, maar de aandelen hielden stand. Grootste uitschieter was Snap met een plus van 11%. Verder was Nvidia volop in de aandacht na de presentatie van een extreem snelle computerbesturing, waarmee binnen enkele jaren auto's autonoom zouden kunnen rijden. Wal-Mart trok verder aan op diverse analisten updates. De Dow Jones steeg 0.2% naar 22.873, de Nasdaq en S&P 500 liepen eveneens 0.2% op. Volgens API waren de olievoorraden weer toegenomen, alleen de benzine voorraden lagen onder druk.

Binnen de Dow Jones waren Wal-Mart, Johnson & Johnson en Mc Donald's de sterkste stijgers, de grootste dalers waren Walt Disney, Merck en General Electric. Bij de sectoren konden Metals, Brokers en Semi Conductors oplopen, de enkele dalers waren High Tech, Networking en Oil Service. De 10 jaars rente bleef onveranderd op 2.35%, de VIX index daalde 2.3% naar 9.85.


Azië:

De beurzen in Azië boekten over een breed front kleine winsten, uitzondering was de Shanghai Composite welke 0.3% lager sloot. De andere beurzen zagen een plus van rond de 0.4%. In Japan kon vooral Softbank oplopen, hetgeen een zwaarweger in de Nikkei is.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -2 de fair value is +1 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -3 punten. De koers van de Bitcoin noteert iets hoger rond de $4885. Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een onveranderde opening zien. Topman Praet van de ECB waarschuwde gistermiddag dat de ECB onvoldoende vooruitgang boekt bij het aanjagen van de inflatie. Analisten maken daaruit op dat de ECB zeer voorzichtig zal zijn met het afbouwen van de economische maatregelen.

Het IMF liet in een opvallend statement de namen van grootbanken als Citigroup, Deutsche Bank, Société Générale en Unicredit vallen als partijen die het zwaar hebben de winstgevendheid op orde te krijgen. Daarnaast werden diverse Japanse banken genoemd waarover men zich zorgen maakt. Positief lijkt het feit dat men de namen durft uit te spreken, zonder een groot effect op de financiële markten te vrezen.

KLM-AF en Schiphol worden door de ACM beschuldigd van samenspanning tegen de concurrentie. Opvallend daar beide partijen zelf ook openlijk ruzie maken over wie wel en niet mag landen en vertrekken vanaf Schiphol. Vooral EasyJet en Emirates werden benadeeld. Emirates ligt overigens zelf ook onder vuur wegens vermeende staatssteun.

Fugro heeft diverse non-core activiteiten verkocht aan Global Marine voor ongeveer $73 miljoen. Fugro krijgt in ruil een 24% belang in Global Marine. De laatste krijgt ook nog een lening van $7.5 miljoen. Hoe men omgaat met de eventuele boekwinst is niet bekend.

De waarde van het wereldwijd verhandelde volume in indextrackers en andere ETF's was in september iets lager dan in augustus, maar hoger dan het dieptepunt van juli. Dat blijkt uit de maandelijkse marktdata die werden gepubliceerd door Flow Traders.

Sanofi investeert €170 miljoen in de uitbreiding van een fabriek in het Franse Val de Reuil in Normandië. In de nieuwe faciliteit zullen door dochterbedrijf Sanofi Pasteur griepvaccins van het merk Vaxigrip Tetra worden geproduceerd. De productie moet in 2022 van start gaan, afhankelijk van de goedkeuring van de bevoegde autoriteiten.

NN Group heeft een flink kleiner belang van 0.5% in Unilever gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht. Op 26 mei 2015 meldde NN Group nog een kapitaalbelang van 11,87% met eenzelfde stemrecht. 

Fagron heeft in het derde kwartaal meer omzet behaald, hoewel de stijging minder sterk was dan voorzien. CEO Hans Stols sprak in een toelichting op de kwartaalcijfers van een "solide" prestatie. De omzet steeg marginaal naar €103,6 miljoen, waar analisten vooraf rekenden op €106,1 miljoen. Autonoom was er een groei van 1,3%, tegen een consensus van 4,6%. Een concrete outlook gaf Fagon voor dit jaar opnieuw niet af.

Het Duitse chemiebedrijf BASF heeft een terugroepactie voor haar product TDI, er zitten gevaarlijke componenten in voor het oppervlaktewater. Een en ander is het gevolg van een technische storing.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.872 0.18%
S&P 500 2.555 0.18%
Nasdaq 6.081 0.29%
Russell 2000 1.509 -0.05%
Indices Azië    
Nikkei 20.952 0.34%
Kospi 2.469 0.47%
Shanghai 3.379 -0.27%
Hang Seng 28.486 0.34%
ASX 200 5.794 0.39%
Valuta's    
EUR / USD 1.1858 0.42%
GBP / USD 1.3220 0.12%
USD / YEN 112.50

0.05%

Grondstoffen    
Goud future 1288.90 -0.38%
Zilver future 17.13 -0.41%
WTI oliefuture 51.30

0.75%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Steunaanvragen VS 14:30
Producenten Prijs Index (PPI) VS 14:30
Olievoorraden VS 17:00
Federale begroting (Sep) VS 20:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
ABN-Amro Ahold €22 Kopen
Morgan Stanley Unilever €51 Gelijk gewogen
RBC Euronext 51 > 58 Outperform

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?