• Morning Call

Forza Italia en de 5 sterren

Verenigde Staten:

In de VS was het wederom een onrustige sessie waarbij dit keer vooral de staalaandelen onder druk lagen. Gaandeweg de sessie konden Healthcare aandelen wat oplopen. maar alles bij elkaar was de aandacht vooral op de gevolgen van de door Trump ontketende handelsoorlog. De importheffingen van Trump op allerlei grondstoffen kan mogelijk de Amerikaanse olie-industrie met aanzienlijke kosten opzadelen. Het staal dat namelijk gebruikt wordt voor de pijpleidingen wordt allemaal geïmporteerd. De Dakota-oliepijpleiding zou als gevolg van de heffing tot wel $300 miljoen duurder kunnen uitvallen. Pas in het laatste deel van de handel liepen de koersen weer over een breder front op. Mc Donald's lag zwaar onder druk na diverse downgrades en drukte stevig op de Dow Jones index. Deze leverde per saldo 0.3% in naar 24.538, de S&P 500 kon 0.5% oplopen en de Nasdaq sloot 1.1% hoger. Eerder in de sessie kwamen de consumentenvertrouwenscijfers nog beter door dan verwacht. Later in het weekend werd bekend dat Trump ook een importtarief wil gaan heffen op Europese (lees Duitse) auto's.

Binnen de Dow Jones waren Intel, Apple en Procter & Gamble de stijgers, de grootste dalers waren Mc Donald's, Caterpillar en Travelers Companies. Bij de sectoren konden Networking, Natural Gas en Semi Conductors oplopen, de sterkste dalers waren Steel, High Tech en Airlines. De 10 jaars rente staat nu op 2.86% en de VIX index, die de volatility op de S&P 500 index weergeeft, ging bijna 13% lager naar 19.6.

Azië:

In Azië zijn de ogen gericht op China waar het jaarlijke partijcongres van start gaat. Premier Li Keqiang liet vast weten dat de groeidoelstellingen voor de economie rond de 6.5% liggen. De Chinese markt in Shanghai sloot als enige in de regio iets in de plus. De Kospi index en Hang Seng gaven ruim 1% prijs, de Nikkei leverde 0.7% in. Ook hier kijkt men uit naar de definitieve plannen van Trump en de mogelijke tegenmaatregelen. De groei van de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector is in februari licht vertraagd ten opzichte van een maand eerder.

De Dow Jones mini future noteert vanmorgen 110 punten lager, de fair value is -3 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -107 punten. De koers van de Bitcoin loopt verder op en handelt nu net boven de $11.000.

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een vrijwel onveranderde opening zien.

De VEB wil van de AFM actie vanwege een infomatielek bij de overname van Refresco. Er zou volgens de VEB de dagen voor het bod erg veel handel zijn geweest in het aandeel. De bottelaar ging eind oktober akkoord met de overname door het Franse PAI Partners en de Canadese pensioenbelegger British Columbia Investment Management. Refresco behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van €520 miljoen, maar zag over het hele jaar de nettowinst dalen. De bottelaar zal daarom geen dividend uitkeren. De integratie met Cott is inmiddels gestart en het bedrijf is in vergaande gesprekken om door het Franse PAI en partners te zullen worden overgenomen.

Bij de Italiaanse parlementsverkiezingen ging een groot deel van de stemmen naar de anti Europese partijen, 5 sterren, PD en Forza Italia. De stemmen waren erg verdeeld en zo zal het maken van een coalitie geen makkelijke klus worden en dreigt er een periode van politieke instabiliteit. De yield op Italiaanse staatsobligaties is opgelopen en de Italiaanse beurs heeft vermoedelijk een zwakke dag voor de boeg.

De financiële topman van het Duitse energieconcern Innogy, Bernhard Günther, is gisterenavond slachtoffer geworden van een zuuraanval. De politie ziet dit als een poging tot doodslag. Over de motieven tast men nog in het duister.

Volgens VTB Capital, één van de bieders op Essar Steel zou het bod dat ArcelorMittal heeft uitgebracht op Essar Steel niet voldoen aan aan de Indiase regelgeving met betrekking tot faillissementen. De uitkomst van de biedingen van beide partijen wordt komende week verwacht.

De Franse verzekeraar AXA is voornemens om de Amerikaanse concurrent XL Group over te nemen voor $15.3 miljard. Men biedt daarmee een premie van ruim 33% t.o.v. het slot.

Altice wil voor half april duidelijkheid van de Portugese autoriteiten omtrent de overname van Media Capital. De kabelaar zegt nog over voldoende geld te beschikken om het bedrijf te kopen van Prisa.

Sligro Food verwacht overeenstemming te bereiken over de verkoop van supermarktketen Emté voor een bedrag van €410 miljoen aan een consortium van Jumbo en Coop. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het zocht naar alternatieven voor de Emté winkels.

Volkswagen overweegt haar truckdivisie apart naar de beurs te brengen. Daartoe zal de organisatie worden aangepast. Onder de divisie vallen merken als Scania en MAN.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?