• Morning Call

Gisterenavond riep Catalonië de onafhankelijkhied uit maar trok deze ook gelijk weer in

Verenigde Staten:

In de VS was de agenda redelijk leeg al was er tussen de bedrijven door toch nog wel belangrijk nieuws. Vandaag komen diverse financials met de cijfers en vooruitlopend daarop waren analisten al positief. Dat laatste gold ook voor Tesla dat een aantal forse koersdoelverhogingen kreeg en bijna 4% opliep. Wal Mart was een stevige uitschieter nadat bekend werd dat het bedrijf zich meer gaat richten op e commerce en voor maar liefst $20 miljard aandelen gaat inkopen. Even was er spanning rondom Apple, het bedrijf zou een overnamebod van $9 miljard ontvangen hebben van Google. Al snel bleek dit een foutje en het bod had ook al geen kans van slagen. Apple wil wel eigen series en films gaan maken en heeft daarvoor het bedrijf van Steven Spielberg ingehuurd. Het bedrijf zou ongeveer $1 miljard hebben uitgetrokken om zelf videocontent te maken. Per saldo trok de Dow Jones voornamelijk door Wal Mart 0,3% aan naar 22.831 en sloten S&P 500 en Nasdaq ook fractioneel hoger. De olieprijs liep op door een eenzijdige verlaging van de productie door Saoedi Arabië. Vanavond komt de FOMC weer met een statement.

De recente bosbranden in Californië zijn inmiddels de zwaartse van de afglopen decennia. Belangrijke gebieden als de wijngaarden en productiebedrijven van Napa valley en Sanoma zijn verwoest. Duizenden huizen zijn verbrand.

Binnen de Dow Jones waren Wal Mart, Caterpillar en Coca-Cola de grootste stijgers, de enkele dalers waren Procter & Gamble, Cisco en United Health. Bij de sectoren konden Airlines, Transportation en Utility oplopen, de dalers waren Goud gerelateerde, High Tech en Natural Gas. De 10 jaars rente viel wat terug naar 2.35%, de VIX index daalde 2.4% naar 10.1.


Azië:

De beurzen in Azië lieten her en der nieuwe highs over de afgelopen 10 jaar zien. De Nikkei wist verliezen bij autobouwers op te vangen dankzij meevallende duurzame goederencijfers. De index steeg per saldo 0.3%. Kobe Steel heeft toegegeven aan meer dan 200 bedrijven alluminium en koper te hebben verkocht van een zeer slechte kwaliteit. Bedrijven als Boeing, General Motors, Toyata en Honda werden daarbij gedupeerd. Volgens het onderzoek gaat de vervalsing minstens 10 jaar terug. De Chinese markten trokken iets aan, waar de Kospi index met 0.8% steeg.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +5 de fair value is -10 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +15 punten. De koers van de Bitcoin noteert iets lager rond de $4761. 


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een hogere opening zien. Opluchting in Europa nadat gisterenavond Catalonië de onafhankelijkhied niet direct uitriep, maar uitstelde om een discussie met Madrid op gang te brengen. De Spaanse beurs lijkt afgaande op de futures een kleine 2% hoger te openen.

Unilever PLC heeft een bod uitgebracht op alle preferente aandelen Unilever NV. De partijen waren het al eens over de prijs, Unilever waardeerde het pakket op €450 miljoen. De inschrijftermijn loopt van 12 oktober tot en met het einde van de handelsdag op 25 oktober. De inkoop is een stap naar de verdere vereenvoudiging van de kapitaalstructuur van Unilever.

Philips verscherpt het toezicht op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder andere defibrillatoren worden gemaakt. Na een onderzoek werd vastgesteld dat bij de productie van defibrillatoren in Noord-Amerika niet alle kwaliteitseisen voldeden. Philips stopt daarom met het maken van die apparaten in de fabrieken in Andover en Bothell totdat de FDA heeft vastgesteld dat de regels weer worden nageleefd. De hele zaak heeft een nadelig effect op het bedrijfsresultaat van €20 miljoen in het laatste kwartaal van dit jaar en €60 miljoen in 2018.

Shell verkoopt het belang van 17% in het Braziliaanse gasdistributiebedrijf Comgás voor een bedrag van $380 miljoen. Cosan dat de meerderheid van de aandelen heeft neemt de 22 miljoen aandelen van Shell over en zal die inruilen voor aandelen Cosan plus contanten.

Lufthansa heeft een loonakkoord gesloten met de pilotenvakbond. Daarmee is een einde gekomen aan jarenlange felle discussies en stakingen van de piloten. De afspraken gelden voor een periode van vijf jaar.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, Core Laboratories, betaalt in het vierde kwartaal een dividend van $0,55 per aandeel. Dit is gelijk aan de drie voorgaande periodes.

Unibail-Rodamco verlengt zijn aandeleninkoop programma tot 29 december van dit jaar. Het vastgoed bedrijf had al eerder aangegeven voor maximaal €750 miljoen aan eigen aandelen in te willen kopen.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.830 0.31%
S&P 500 2.550 0.23%
Nasdaq 6.063 0.08%
Russell 2000 1.510 0.28%
Indices Azië    
Nikkei 20.880 0.27%
Kospi 2.452 0.76%
Shanghai 3.386 0.11%
Hang Seng 28.493 0.01%
ASX 200 5.772 0.59%
Valuta's    
EUR / USD 1.1808 0.58%
GBP / USD 1.3204 0.47%
USD / YEN 112.44

-0.21%

Grondstoffen    
Goud future 1293.80 0.68%
Zilver future 17.20 1.36%
WTI oliefuture 50.92

2.70%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
MBA Hypotheekaanvragen VS 13:00
JOLTs vacatures VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
ING PostNL €5.80 Kopen
Goldman Sachs Unilever €46 Verkopen
Goldman Sachs TakeAway 41.40 > 46 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?