• Morning Call

Goede week sluit in mineur

Verenigde Staten:

Na een aantal goede dagen sloot de Amerikaanse beurs gisteren weer eens wat lager. De Dow Jones daalde 0.4%. De S&P 0.3%. Alleen de Nasdaq sloot een fractie hoger. Trump zou bereid zijn de deadline voor het bereiken van een handelsakkoord, die nu op 1 maart ligt, met 60 dagen te verlengen. Nabeurs kwam het bericht dat ook het Congres akkoord is met de begroting en zo lijkt een nieuwe shutdown van de baan. Het voorstel gaat ter ondertekening naa r het witte huis. De grensmuur van Trump is daar overigens niet bij, hij is bereid een noodtoestand uit te roepen om alsnog zijn zin te krijgen. To bbe continued. Coca-Cola viel op door stevig lagere frisdrankverkopen. De consument lijkt zich nu echt van de suikerbommen af te keren. Het bedrijf wist wel meer winst te maken door hogere marges op de suikervrije drankjes, maar sloot alsnog 8.5% lager. Ook Pepsico daalde met 1.3% na de cijfers. Cisco Systems liep 1.9% op na de cijfers, de omzet stijgt en de dividenduitkering en eigen aandelen inkopen gaan omhoog. Maandag is de VS gesloten in verband met Presidents Day.

Facebook en een Amerikaanse toezichthouder zijn in onderhandeling over een boete ter hoogte van vele miljarden dollars vanwege privacyschendingen. De boete zou de hoogste moeten worden die ooit is opgelegd aan een technologiebedrijf, maar hoe hoog is nog niet duidelijk.

Binnen de Dow Jones waren Cisco, MC Donalds en Intel de sterkste stijgers. Grootste dalers waren Goldman Sachs, 3M en Coca Cola. Bij de sectoren konden Networking, Pharmaceuticals en Airlines oplopen, de dalers waren Utilities, Automobile en Steel. De 10 jaars rente daalde naar 2.65% en de VIX-index, die de volatility op de S&P 500 weergeeft, steeg met 3,6% naar 16,22.

Azië:

In Azië was de tendens vrij negatief op de beurzen. De beurs in Shanghai daalde met 0.9% en de Hang Seng met 1.8%. In China kwamen de inflatiecijfers over januari onder de verwachting uit, op slechts 1.7%, waar 1.9% werd verwacht. De Kospi daalde 1.3% mede door de zwaargewichten Samsung en Hynix die onder druk stonden. De Nikkei index liet 1.1% liggen, daar was het Japan Display die onder druk stond. De toeleverancier van Apple verwacht opnieuw een jaarverlies. Ook verzekeraars lagen zwak. Per saldo liep de Nikkei alsnog 2.7% op in de afgelopen week, door de hoop op een handelsakkoord.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones 107 punten lager, de fair value is 8 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op een min van 115 punten.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen licht lager.

De winkels in Nederland kunnen terugkijken op een goede decembermaand. Zij verkochten 2,3% meer dan in de laatste maand van 2017 aldus het CBS.

Vandaag zal er ook gekeken worden of er binnen de AEX een herschikking moet plaatsvinden.

Brunel heeft, zoals verwacht, de omzet in het laatste kwartaal met 16% zien stijgen tot €245 miljoen. Bruto bleef er een winst van meer dan €55 miljoen over een stijging van 12%. Over heel het jaar liep de omzet met 16% op tot €915 miljoen en het bedrijfsresultaat verdubbelde tot meer dan €34 miljoen. In totaal verdiende het bedrijf €0,41 per aandeel en daarvan zal €0,25 naar de aandeelhouder vloeien in de vorm van dividend, een dubbeltje meer dan een jaar terug.

De net ingevoerde open bankenrichtlijn PSD2 bevat een aantal weeffouten. PSD2 is de nieuwe bankenrichtlijn die het mogelijk maakt voor technologiebedrijven om mee te kijken in de betaaldata van consumenten, mits zij daar expliciete toestemming voor geven. Het een en ander lijkt open te staan voor interpretatie, namelijk de wijze waarop technologiebedrijven toegang krijgen tot deze bankgegevens. En dat moet veranderen.

Vandaag gaat de topman Benjamin Smith van Air France-KLM met het kabinet de Nederlandse belangen in de luchtvaartgroep bespreken. De verhoudingen staan op scherp, omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over de herbenoeming van Pieter Elbers. De topman van KLM krijgt bijna alle steun van het personeel.

De Volksbank heeft in 2018 minder winst geboekt vanwege lagere resultaten op beleggingen- en financiële instrumenten en een lagere vrijval van kredietvoorzieningen. Netto daalde de winst met 19% tot €268 miljoen.

Ford en Volkswagen naderen een akkoord over een samenwerking op het vlak van zelfrijdende auto's. Allianz heeft vorig jaar goede zaken gedaan. De verzekeraar sloot het jaar af met een 10% hogere nettowinst van €7,5 miljard. Het dividend gaat met 12,5% omhoog naar €9 per aandeel en het bedrijf gaat aandelen inkopen.

Door een hogere stroomprijs heeft het Franse elektriciteitsbedrijf Electricité de France goed gedraaid.

Cijfers Royal bank of Scotland en Eni de oliemaatschappij kwamen ook nog door.

Volgens Goldman Sachs wordt 2019 een topjaar voor beursgangen en zouden de grote tech bedrijven de stabiliteit van het financiële systeem bedreigen.

De steunmotie van Theresa May haalde het niet in het Lagerhuis.

Nedap zag een groeivertraging van 5% in het tweede helft van 2018, maar dat was geheel, net als de cijfers, volgens de verwachting.

Euronext bracht gisteren na de slotbel de resultaten naar buiten. De beursuitbater wist vorig jaar de omzet en de marges fors op te voeren, onder meer dankzij de overname van de beurs in Dublin en kostenbesparingen door een nieuw systeem. Het beursbedrijf, dat momenteel in een biedingsstrijd is verwikkeld met Nasdaq om Oslo Børs, komt halverwege dit jaar met nieuwe strategische doelstellingen. Daar moeten we dus nog even op wachten.

Acomo heeft in het afgelopen jaar last gehad van valutaeffecten en dalende prijzen voor grondstoffen. Het handelsbedrijf in noten en specerijen zag de winst en omzet dan ook dalen.

 

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25439 -0.41%
S&P 500 2746 -0.27%
Nasdaq 7427 0.09%
Russel 2000 1545 0.15%
Indices Azië    
Nikkei 20892 -1.17%
Kospi 2196 -1.34%
Shanghai 2683 -1.33%
Hang Seng 27872 -1.97%
ASX 200 6066 0.11%
Valuta's    
EUR / USD 1.1285 -0.12%
GBP / USD 1.2807 -0.04%
USD / YEN 110.37 -0.10%
Grondstoffen    
Goud future 1316 0.21%
Zilver future 15.56 0.22%
WTI oliefuture 54.52 0.17%

Agenda vandaag

Handelsoverleg Amerika en China   00:00
Inflatie - Januari Spa 09:00
Detailhandelsverkopen UK 10:30
Handelsbalans Eur 11:00
Importprijzen VS 14:30
Inkoopmanagersindex New York VS 14:30
Industriële productie VS 15:15
Consumentenvertrouwen Michigan VS 16:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg DSM €100 naar €105 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?