• Morning Call

Handelsgesprekken geven hoop

Verenigde Staten:

Vandaag kan het wel eens een rustige beursdag worden, omdat de Amerikaanse beurzen gesloten zijn i.v.m. President's Day. Later deze week wordt het weer druk zat met cijfers en afgelopen vrijdag waren de Amerikaanse beurzen natuurlijk wel gewoon open. Het was opnieuw een positieve sessie, die een toch al erg goede week nog een mooi slot gaf. De progressie die er volgens handelsgezant Lightizer in China is geboekt tijdens de handelsgeprekken overstemde de noodtoestand die door Trump is afgeroepen omwille van ‘zijn’ muur. Of wellicht werd dat laatste juist als positief ervaren, omdat de overheidsdiensten niet opnieuw op slot zijn gegooid. Hoe dan ook liep de Dow Jones op met 1.3%, de bredere index S&P met 0.8% en de Nasdaq met 0.3%. Macrocijfers lieten een gemengd beeld zien. De vertrouwenscijfers van de University of Michigan waren goed, maar de industriële productiecijfers vielen tegen. Landbouwmachineproducent Deere daalde met 2.7% door zorgen bij klanten over de handelsoorlog en grondstofprijzen. Pepsico wist door een reorganisatie aan te kondigen en redelijk sterke cijfers 3% op te lopen.

Binnen de Dow Jones waren Goldman Sachs, JP Morgan en DowDupont de sterkste stijgers. De grootste dalers waren Apple en Coca-Cola. Bij de sectoren konden Nasdaq Financials, Transportation en Oil oplopen, de dalers waren Airlines en Internet. De 10 jaars rente steeg naar 2.66% en de VIX-index, die de volatility op de S&P 500 weergeeft, daalde met 8% naar 14,91.

Azië:

De beurzen in Azië deden het vandaag erg goed. De goede hoop voor de afloop van de handelsgesprekken geeft duidelijk energie. De Shanghai Composite liep met 2.3% op, de Hang Seng met 1.7%. De Nikkei steeg met 1.8%, ondanks gedaalde cijfers over machineorders in december. De cijfers waren wel beter dan verwacht. Er waren stevige plussen voor robotmaker Fanuc en voor Komatsu en Hitachi. Bandenfabrikant Bridgestone liep bijna 5% op door de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. De Kospi en de All Ordinaries deden het wat rustiger aan met stijgingen van rond de 0.5%.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones 17 punten lager, de fair value is -11 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op een min van 28 punten.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen licht hoger.

Er zou een akkoord bereikt zijn over de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers van de KLM. Het akkoord moet nog wel worden bevestigd en goedgekeurd door de raad van bestuur van Air France-KLM.

Volgens een onderzoek van het FD zou de kwaliteit en kwantiteit van analistenrapporten het afgelopen jaar zijn gedaald. De reden zou zijn dat fondshuizen en vermogensbeheerders minder geld willen uitgeven voor rapporten die banken en brokers over allerlei aandelen en obligaties schrijven.

NSI heeft een kantoor- en laboratoriumgebouw in Leiden gekocht van Genencor International voor een bedrag van €5 miljoen. Genencor, een dochter van DowDupont, huurt het vervolgens weer terug. De deal wordt vanuit de kasstroom gefinancierd.

ING is door de Europese Centrale Bank geïnformeerd dat zijn tier 1-kapitaal ratio met een percentage van 14,5% ruim voldoet aan de wettelijke vereisten. De wet vereist namelijk een percentage van maar 11,8%.

ABN-AMRO heeft een overeenkomst gesloten voor de verkoop van 44 problematische vastgoedleningen met een waarde van €100 miljoen aan investeerder Cumberland.

ASR heeft in grote lijnen gelijk gekregen bij de rechtbank in een zaak over woekerpolissen. De verzekeraar zou zijn informatieplicht niet geschonden hebben door klanten niet te informeren over allerlei risico’s van bepaalde beleggingsverzekeringen. Wel zou het bedrijf volgens de rechter bij bepaalde producten te veel kosten in rekening hebben gebracht.

Kiadis Pharma houdt 29 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam, op de agenda staat het op poten zetten van een beschermingsconstructie tegen overnames.

De Duitse beurswaakhond BaFin verbiedt nieuwe shortposities in Wirecard en bestaande posities mogen niet worden uitgebreid. Het verbod geldt tot 18 april. Er is heel wat om het aandeel te doen, het zakte 40% nadat in de Financial Times het bedrijf van fraude werd beticht. Daarnaast wordt een shorter verdacht van handel met voorkennis omdat die op voorhand van de artikelen op de hoogte was.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25883 1.74%
S&P 500 2775 1.09%
Nasdaq 7472 0.61%
Russel 2000 1570 1.38%
Indices Azië    
Nikkei 21293 1.88%
Kospi 2210 0.67%
Shanghai 2750 2.52%
Hang Seng 28393 1.77%
ASX 200 6090 0.39%
Valuta's    
EUR / USD 1.1307 0.19%
GBP / USD 1.2913 0.83%
USD / YEN 110.55 0.16%
Grondstoffen    
Goud future 1326 0.76%
Zilver future 15.77 1.35%
WTI oliefuture 56.42 3.48%

Agenda vandaag

Wall Street gesloten vanwege President's Day VS 00:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
AkzoNobel Speciaal dividend 20-02-2019 €4,50

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Credit Suisse Aegon €4 naar €4.50 Neutraal
Morgan Stanley Heineken €73 naar €77  
JP Morgan Intertrust €15,50 naar €16,50  

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?