• Morning Call

Handelshuizen ontlopen bonusplafond

Verenigde Staten:

In de VS bleven de financiële markten gesloten i.v.m. George Washington's Birthday. Boeing lag onder een vergrootglas, het bedrijf heeft (onbewust) via een aantal tussenpersonen motoronderdelen geleverd aan een Iraans bedrijf dat op de zwarte lijst stond. Momenteel ligt er een verzoek van Boeing om aan Iran Air onderdelen en toestellen te mogen leveren. 

Azië:

In Azië bleef de Chinese markt gesloten i.v.m. het Chinese nieuwjaar. In Hong Kong begon de handel wel weer, maar met een rustige start bleef de Hang Seng unchanged. De Nikkei leverde 1% in, mede door de aanhoudend sterke yen. De techbedrijven Hynix en Samsung lagen onder druk in Zuid-Korea, de Kospi index leverde ruim 1% in.  BHP Billiton, de grootste mijnbouwer ter wereld, zag de operationele winst over de eerste zes maanden met 25% oplopen. Het dividend wordt dan ook met 38% verhoogd naar $0.55. Door de hogere commodity prijzen steeg de vrije cashflow naar bijna $5 miljard. Dat geld zal, naast het hogere dividend, gebruikt worden om de schulden verder te verkleinen. De nettowinst daalde wel fors dankzij eenmalige lasten op de Amerikaanse belastingaanpassing. 

De Dow Jones mini future staat vanmorgen 64 punten lager, de fair value is -30 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -34 punten. De koers van de Bitcoin staat tegen de $11.500 aan.

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen weer een hogere opening zien. De producentenprijzen in Duitsland zijn op jaarbasis in januari met 2,1% iets minder hard gestegen dan in de maand hiervoor.

ForFarmers neemt een meerderheidsbelang in branchegenoot Tasomix van 60% in Polen. Tasomix is vooral actief in de pluimveesector. ForFarmers is na de overname actief in inmiddels 5 Europese landen. Het bedrijf uit Polen had het afgelopen jaar een omzet van €103 miljoen en heeft 2 productielocaties en 1 locatie in aanbouw.

Adecco Group versterkt zijn positie in Noord-Amerika en neemt de Amerikaanse arbeidsmarktspecialist Vettery voor een nog onbekend bedrag over. Het bedrijf is niet beurs genoteerd, heeft het hoofdkantoor in New York en is een digitale recruitmentmarktplaats voor professionals en verbindt ongeveer 4000 topwerkgevers met elkaar.

Minister Hoekstra werkt aan een wetsvoorstel voor handelshuizen zodat ze toch niet in 2020, onder het bonusplafond vallen. In december zijn meerdere handelshuizen gaan klagen op het ministerie van Financiën met als dreiging uit Nederland te vertrekken. Flow Traders, Optiver en IMC behoren tot de wereldtop als het gaat om high frequency trading.

Bij Air France lijken de eerder aangekondigde stakingen op donderdag gewoon door te gaan. Cabine en grondpersoneel, maar ook piloten willen flink meer salaris verdienen. Piloten eisen 10% meer loon en het overige personeel is al tevreden met 6%.

De grootste Europese bank, HSBC, liet vanmorgen de cijfers zien. Over het hele jaar werd bijna $21 miljard verdiend, ruim boven de verwachtingen. De omzet steeg met 5% en verrassend genoeg liet men weten nog geen aandelen in te gaan kopen, maar daarmee te starten zodra de timing passend was.

ABN AMRO verkoopt zijn Luxemburgse vermogensbeheer- en verzekeringsactiviteiten aan BGL BNP Paribas. De bank was al lang op zoek naar een koper. Wat de bank heeft gevangen voor de onderdelen is niet bekend gemaakt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?