• Morning Call

Heineken cijfert en Takeaway praat met Just Eat

Verenigde Staten:

Mede door de goede groeicijfers was het in de VS afgelopen vrijdag een sterke sessie. Maar vooral de Nasdaq fondsen schoten omhoog na de goede resultaten van Alphabet, dat
10% steeg door een onverwacht goede omzet en winstontwikkeling. Daarnaast stegen Twitter en Starbucks tegen de 9%. Sprint en TMobile liepen met 5 en 7% op nu goedkeuring voor de fusie dichterbij lijkt. De Nasdaq index deed het dan ook erg goed met een stijging van 1.1%. De breed samengestelde S&P index liep met 0.7% op en de Dow Jones slechts 0.2%. Dalers waren er ook. Intel verkocht een modem onderdeel aan Apple en daalde 1%. Amazon daalde 2% na tegenvallende winstcijfers en 3M moest eveneens 2% prijsgeven, na een aangekondigd intern onderzoek. Het industrieel concern heeft mogelijk anti corruptie wetten overtreden.

De verwachtingen voor dit cijferseizoen waren niet geweldig en dat is vaak voordelig, omdat de verwachtingen makkelijker te verslaan zijn. Dat is voorlopig aardig gelukt. 40% van de bedrijven uit de S&P is inmiddels door met de cijfers en driekwart daarvan versloeg de verwachtingen.

Larry Kudlow, de economisch adviseur van het witte huis heeft in een interview met CNBC aangegeven dat er niet wordt ingegrepen in de valutamarkten om de waarde van de dollar te beïnvloedden. Wel spreekt hij over ‘bezorgdheid’ ten aanzien van andere landen die bewust hun valuta verzwakken voor een betere concurrentie.

Ook Trump laat weer van zich horen. De handelsdeal laat mogelijk nog lang op zich wachten. Hij denkt zelfs dat de Chinezen pas na de verkiezingen van 2020 hun handtekening willen zetten. Uiteraard gaan ze volgens Trump, bij een herverkiezing van de zittende president, allemaal hun handtekening zetten. 

Binnen de Dow Jones waren United Health Goup, Procter & Gamble en Coca-Cola de grootste stijgers. 3M, Chevron en Caterpillar lagen juist onder druk. Bij de sectoren konden de Computers, Networking en de Broker Dealers aantrekken, hier vielen Natural Gas, Automobiles en de Gold Bugs terug. De VIX index, die de volatility op de S&P 500 opties weergeeft, trok aan naar 13.38. De 10 jaars rente staat nog op 2.08%.

Azië:

In Azië gingen de beurzen lager, doordat er weinig kans wordt gezien op een doorbraak in de handelsbesprekingen. De Amerikaanse en Chinese afgezanten spreken later deze week verder in Beijing, maar de verwachtingen zijn mede door Trumps negatieve opmerkingen niet bepaald hooggespannen. De winsten van industriebedrijven in China zijn in juni gedaald, door tegenwind van de afzwakkende wereldeconomie en de handelsspanningen. Daarnaast speelt de onstabiele situatie in Hong Kong de beurzen parten, en dan met name de Hang Seng index, die op -1.5% noteert. Ook de Kospi ligt er niet goed bij, die daalt 1.7%, mede door de slechte beurt van chipmaker Hynix. De Shanghai Composite staat tussentijds 0.26% in de min en de Nikkei staat 0.4% lager.

De euro zakt verder tegen de dollar op 1.1128 en de yen viel terug t.o.v. de Amerikaanse munt naar $108.58. Het goud noteert wat lager op $1419 en zilver blijft goed liggen op $16.37. De olieprijs loopt iets op naar $56.30 voor de augustus WTI future en de september Brent future doet $63.18. De Bitcoin handelt weer rond de $9.600.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones index 30 punten lager, de fair value is +15 en daarmee komt de theoretische openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op -45 punten.

Europa:

In Amsterdam opent de beurs vanmorgen opnieuw licht lager. 

Heineken heeft de omzet in het eerste halfjaar van 2019 zien oplopen door hogere biervolumes. De verkopen in Azië namen met name stevig toe. Daar werd 10% meer verkocht. Ook in Afrika, het Midden Oosten en Oost Europa steeg de bier verkoop vrij stevig. In West Europa daalde de verkopen met 1.5%. Per saldo steeg de wereldwijde omzet met 5.6%, maar de winst bleef steken op een klein minnetje. Dat komt mede door hogere inkomstenbelastingen.

Takeaway is in overleg met de Britse concurrent Just Eat. De Nederlandse maaltijdbezorger is formeel in gesprek en zou volgens Sky met een bod moeten komen van rond de GBP 9 miljard. De Britse markt is een pikante en grote bezorgmarkt. Takeaway trok zich daar echter enkele jaren geleden terug i.v.m. een te klein marktaandeel. Het nam in de Benelux dan weer de activiteiten van Just Eat over. De strijd in de bezorgingsmarkt is hevig. Uber Eats heeft al interesse in Just Eat getoond, net als Naspers. Eerder dit jaar werd verder bekend dat Amazon een belang in Deliveroo heeft genomen.

Akzo Nobel heeft volgens de topman Vanlancker geen interesse in een overname van Axalta. Het bedrijf was eerder dichtbij een overname, maar dat is er niet van gekomen door tussenmenging van Nippon Paint. Axalta onderzoekt de mogelijkheid van een verkoop. Onder anderen concurrent PPG Industries zou geïnteresseerd zijn.

Bij de buitenlandse bedrijven zag Ryanair  de winst dalen, door lagere ticketprijzen en hogere kosten voor brandstof en personeel. Er werden wel 11% meer passagiers vervoerd door de prijsvechter. Siemens Healthineers boekte meer winst en omzet en zag over de gehele linie groei, alleen de diagnostiek tak deed het minder.

Later deze week komen o.a. Air-France-KLM, Vopak, Wolters Kluwer, ArcelorMittal, DSM, ING en Shell nog met cijfers. 

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 27192 +0.19%
S&P 500 3025 +0.74%
Nasdaq 8330 +1.11%
Russel 2000 1579 +1.09%
Indices Azië    
Nikkei 21551 -0.49%
Kospi 2030 -1.76%
Shanghai 2936 -0.27%
Hang Seng 27958 -1.54%
ASX 200 6825 +0.47%
Valuta's    
EUR / USD 1.1127 0.03%
GBP / USD 1.2367 -0.03%
USD / YEN 108.57 -0.05%
Grondstoffen    
Goud future 1419 0.02%
Zilver future 16.39 0.01%
WTI oliefuture 56.05 -0.27%

Agenda

Inflatie Spanje 09:00
Producentenprijzen Ita 10:00
Dallas Fed VS 16:30

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Wereldhave 30 juli 2019 €0.63

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Jefferies Galapagos €130 naar €180 Hold
RBC Galapagos $132 naar $171  
Morgan Stanley Signify €26 naar €27  
CFRA Wereldhave €19 SellOok beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?