• Morning Call

Het Chinese jaar van het varken staat voor de deur


Verenigde Staten:

In de VS was het einde van de week er één met gemengde gevoelens. De cijfers van Amazon vielen tegen ten opzichte van de verwachtingen, ondanks een recordwinst. Daarnaast was er het maandelijkse banenrapport en die viel over januari juist erg mee. Het rapport over december werd echter stevig neerwaarts bijgesteld. De Dow Jones sloot 0.3% hoger. De S&P steeg 0.1% en de Nasdaq daalde 0.3%. Naast Amazon kwamen industriereus Honeywell, farmareus Merck en verzekeringsreus Cigna met de cijfers. Honeywell steeg 0.8%, Merck 3%. Cigna daalde juist met 3%. Oliegigant Exxon opende eveneens de boeken en liep, geholpen door de olieprijs, met 4% op. Chevron steeg eveneens 3%, mede door een groot aandeleninkoopprogramma van $25 miljard. Het beveilingssoftware bedrijf Symantec zette een meer dan veilige 9% plus neer na de meevallende cijfers.

Binnen de Dow Jones waren Visa, Exxon en Intel de sterkste stijgers. Grootste dalers waren Microsoft, Caterpillar en Walmart. Bij de sectoren konden Networking, Semies en Airlines oplopen, de dalers waren Steel, Goud en Metal en Mining. De 10 jaars rente steeg naar 2.69% en de VIX-index, die de volatility op de S&P 500 weergeeft, daalde met 2,5% naar 16.

Azië:

In Azië zijn de Chinese beurzen enkele dagen dicht i.v.m feestelijkheden rond het nieuwe Chinese jaar. Het gaat het jaar van het varken worden, dat voor welvaart en voorspoed staat. Ook de Zuid Koreaanse beurs is vandaag dicht. Japan was wel open en sloot ongeveer een half procent in de plus, vooral door optimisme over het Amerikaanse banenrapport. Aan sony heeft het niet gelegen, want dat daalde maar liefst 8% na de cijfers. De smartphone en camera verkopen zorgen voor gedaalde verwachtingen over 2019. Ook Honda kan de handen niet op elkaar krijgen en daalde met 3.5% na een forse winstdaling. Het is nog maar even wachten totdat Max Verstappen wereldkampioen is met de Honda motor, wellicht gaat dat het bedrijf vleugels geven. In India daalde Reliance Communications met maar liefst 40% door het naderende faillissement. De beurs in Sydney liep met 0.5% op.

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones onveranderd, de fair value is -22 en daarmee komt ook de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op -22.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen verdeeld.

Euronext wil zijn bod op Oslo Børs doorzetten. Vorige week bleek dat de Nasdaq een bod in contanten heeft gedaan op Oslo Børs. Euronext is vastbesloten om de acquisitie van Oslo Børs door te zetten en staat open voor een dialoog met de aandeelhouders. Of Euronext over het contante bod van de Nasdaq heen gaat is nog niet duidelijk.

BinckBank heeft de winst afgelopen jaar zien oplopen naar meer dan €35 miljoen, een jaar terug was dat nog €8,5 miljoen. Het bedrijf profiteerde onder andere van de verkoop van een belang in Think ETF Asset Management en een eenmalige belastingbate. De omzet liep wel met 4% terug en de onlinebroker zag het beheerd vermogen ook verder teruglopen. Het Deense Saxo verwacht in februari een biedingsbericht aan de Autoriteit Financiële Markten voor te kunnen leggen om goedkeuring te krijgen. Saxo betaalt €6,35 per aandeel Binck cum dividend in contanten.

De Nederlandsche Bank heeft Vivat op de vingers getikt omdat de verzekeraar zijn interne controlesystemen om terrorismefinanciering te voorkomen al jaren niet op orde heeft. Het bedrijf zegt zich maximaal in te zetten om de zaken te verbeteren.

De Zwitserse private bank, Julius Baer Group heeft de winst het afgelopen jaar met bijna 3% zien oplopen en verhoogde het dividend met 7% tot 1,50 Zwitserse frank per aandeel. Het beheerd vermogen daalde wel en het bedrijf wil forse kostenbesparingen door voeren om allerlei ratio’s te verbeteren.

Ryanair heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar verlies geboekt. Het verlies kwam op net geen €20 miljoen uit tegen een winst van €106 miljoen een jaar terug. Volgens topman Michael O'Leary komt het verlies hoofdzakelijk door de lage ticketprijs. Vorige maand kwam het bedrijf nog met een winstwaarschuwing en ook blijft het bedrijf zich zorgen maken over de impact van een harde Brexit, die de vergunningen en landingsrechten van Ryanair kan raken.

Trump sluit niet uit dat hij opnieuw een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten stillegt als hij geen miljarden dollars krijgt om een Amerikaans-Mexicaanse grensmuur te bouwen.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25063 0.26%
S&P 500 2707 0.09%
Nasdaq 7263 -0.25%
Russel 2000 1501 0.34%
Indices Azië    
Nikkei 20879 0.44%
Kospi 2203 0.00%
Shanghai 2618 0.00%
Hang Seng 27926 0.00%
ASX 200 5891 0.48%
Valuta's    
EUR / USD 1.1441 0.02%
GBP / USD 1.3068 -0.29%
USD / YEN 109.81 0.84%
Grondstoffen    
Goud future 1316 -0.60%
Zilver future 15.82 -0.75%
WTI oliefuture 55.27 2.72%

Agenda vandaag

 

Cijfers Land Tijd
Inflatie Tur 08:00
Inflatie Spa 11:00
Producenten prijzen Eur 11:00
Fabrieksorders VS 16:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Goldman Adyen   Kopen
Jefferies Unilever €51 naar €50  
RBC Unilever €37 naar €38  

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?