• Morning Call

Het hoge woord is er uit

Verenigde Staten:

De Amerikaanse beurzen sloten lager. De S&P daalde met 0.6%, de Dow Jones met 0.4%, maar techbeurs Nasdaq nam het stevigste verlies en daalde met 1.4% naar onder de 7900 punten. Van het weekend werd het al duidelijk, maar nu nog concreter: Donald Trump kondigde nabeurs aan dat de 10% importheffingen op $200 miljard aan Chinese producten geïmplementeerd gaan worden. Hij dreigde daarbij de heffingen nog meer uit te breiden als China niet inschikt en het handelsbeleid aanpast. Op 24 september gaan de heffingen in en ze lopen tegen het einde van het jaar op van 10 naar 25%. Chinese autoriteiten kunnen als tegenreactie best eens de Amerikaanse bedrijven gaan hinderen in hun activiteiten. Een echte sell-off zal het niet echter veroorzaken, omdat het meeste al is ingeprijsd.

Op het bedrijven vlak was Amazon in het nieuws door medewerkers die informatie schijnen te hebben gelekt aan winkeliers in ruil voor geld. Er loopt naar verluidt een intern onderzoek. Oracle en FedEx kwamen nabeurs met de cijfers. Het softwarebedrijf zag de winst en omzet stijgen, maar daalde desondanks met bijna 5% nabeurs door tegenvallende cloud business. De pakketbezorger heeft meer omzet geboekt dan voorzien, terwijl de aangepaste winst juist lager uitviel dan waar de markt rekening mee hield. Toch bleken de cijfers reden om de verwachtingen voor 2019 opwaarts bij te stellen, maar ook FedEx daalde met 2.75%.

Binnen de Dow Jones konden Caterpillar, 3M en Procter en Gamble oplopen. De grootste dalers waren Visa, Mc Donald's en Apple. Bij de sectoren liepen Metal Mining, Steel en Oil op, de grootste dalers waren Computer en Tech, Internet en de Computer index. De 10 jaars rente Klom op tot 3% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft steeg met 13% tot 13,7.

Azië:

De Aziatische beurzen reageerden vanmorgen amper op de handelsspanningen tussen de VS en China. Zo was er een plus van 1,6% voor de Nikkei index, en ook de Shanghai Composite liep met 1.2% op tegen het slot van de sessie, na eerder in de min te hebben gestaan. In Australië kwamen er notulen uit van de centrale bank waarin duidelijk gewezen werd op de risico’s van een handelsoorlog voor de Australische economie, die zo afhankelijk is van grondstoffen. Verder stond de energiesector onder druk en dat leidde tot een min van bijna een half procent voor de ASX200. De Kospi liep licht op, mede door toedoen van Samsung. Er staat één dezer dagen een historische meeting tussen de Noord Koreaanse en de Zuid Koreaanse leider te wachten, met als inzet het nucleaire programma.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 5 punten lager, de fair value is -7 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +12 punten. De Bitcoin handelt rond de $6300.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen iets lager. Vandaag is het Prinsjesdag, met de bijbehorende miljoenennota. De druk op het kabinet om de groeiende economie om te zetten in klinkende munt is groot. Economen zijn voorzichtig met het uitgeven van meer geld.

AkzoNobel verwacht met prijsverhogingen en kostenverlagingen in het laatste kwartaal de grondstoffenkosten geheel te kunnen opvangen. De kosten van grondstoffen liepen met maar liefst €600 miljoen op, maar het concern denkt dat er genoeg ruimte is voor de verhoging. Grote overnames staan niet op het programma dit jaar en beleggers kunnen een teruggave van de verkoopopbrengst van Specialty Chemicals verwachten, via aandeleninkoop of dividend.

Gemalto gaat beveiligingsdiensten leveren aan de Amerikaanse staat Georgia. De beveiliger zal de identiteitsbescherming van rijbewijzen gaan verzorgen. Het Franse bedrijf zelf staat op het punt om overgenomen te worden door het eveneens Franse Thales.

Bij ArcelorMittal in de Verenigde Staten dreigen werknemers het werk neer te leggen voor betere arbeidsvoorwaarden. De bonden hebben al goedkeuring voor de acties gegeven. De United Steelworkers bond heeft 15.000 leden en gaf aan dat nu het staalbedrijf weer winstgevend is, het tijd is om het personeel tegemoet te komen, met loonsverhogingen en verbeterde arbeidsovereenkomsten.

De aandelenuitgifte van Galapagos in de VS heeft het concern bijna €297 miljoen opgeleverd. Het waren 2,9 miljoen American Depository Shares en die zijn voor $116,50 in de markt gezet.

Pershing Square, dat in Amsterdam staat genoteerd, is van plan een deel van zijn aandelen in het vastgoedfonds The Howard Hughes Corporation te verkopen. Na verkoop heeft het investeringsfonds nog een belang van bijna 13%.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 26062 -0.35%
S&P 500 2889 -0.56%
Nasdaq 7895 -1.43%
Russel 2000 1703 -1.08%
Indices Azië    
Nikkei 23461 1.56%
Kospi 1963 0.46%
Shanghai 2695 1.58%
Hang Seng 27101 0.63%
ASX 200 6151 -0.54%
Valuta's    
EUR / USD 1.1693 0.52%
GBP / USD 1.3156 0.62%
USD / YEN 112.00 -0.07%
Grondstoffen    
Goud future 1199 0.33%
Zilver future 14.14 0.43%
WTI oliefuture 68.37 -0.78%

Agenda vandaag

Geen Agenda punten    

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg EuroComm €42 < €35 Kopen
Berenberg Air France- KLM €10,50 Kopen

 

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?