• Morning Call

Het laatste toefje halfjaarcijfers wordt verwerkt op een vlak Damrak

Verenigde Staten:

In de VS blijft Trump de gemoederen bezig houden na zijn laatste "verkiezingstirade". Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt ondertussen dat de Verenigde Staten wel eens hun AAA-rating kwijt zouden kunnen raken. Washington moet daarom haast maken met het oprekken van het schuldenplafond. Alles bij elkaar maakt het de beleggers voorzichtiger. Macrocijfers die uitkwamen zaten aan de onderkant van de verwachtingen en zo zagen we de markten wat terugvallen. De Dow Jones met 0.4% naar 21.812, de S&P 500 en Nasdaq gingen ieder ruim 0.3% lager. Vanmiddag start het symposium van centrale bankiers in Jackson Hole en een belangrijk onderdeel daar zal zijn hoe men de immense balansen gaat afbouwen. Tesla en Snap waren opvallende uitschieters met winsten van ruim 3%.

Computer- en printermaker HP heeft de omzet voor het vierde kwartaal op rij zien stijgen naar $13,1 miljard. De winst per aandeel kwam volgens verwachting uit op $0,43. Uber heeft de omzet zien stijgen naar $1.8 miljard en het verlies zien afnemen tot $645 miljoen in het laatste kwartaal. Het bedrijf is niet beurs genoteerd en hoeft geen cijfers te delen. Na het schandaal rond topman Travis Kalanick wil het in een beter daglicht komen te staan en daarom hebben ze de cijfers bekend gemaakt. Amazon heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse autoriteiten om supermarktconcern Whole Foods over te nemen. Met de overname stapt de grootste webwinkel ter wereld in de wereld van de fysieke winkels.

Binnen de Dow Jones waren IBM, United Technologies en Pfizer de enkele stijgers. De grootste dalers waren Johnson & Johnson, Walt Disney en Cisco. Bij de sector indices deden Steel, Oil Service en Natrual Gas het goed, de sterkste dalers waren Airlines, Transportation en Housing. De rentes in de VS daalden weer wat aan en de VIX index steeg met 8% naar 12.2.

Azië:

De Aziatische beurzen bleven dicht bij huis en waren gemengd qua slot. In Hong Kong kon men weer opgelucht ademhalen nu de typhoon Hato voorbij is. De beurs kon 0.5% aantrekken. In Japan had men last van de sterkere yen tegen de dollar en sloot de Nikkei 0.4% lager. Op het vasteland van China leverde de Shanghai Composite iets in. Ook voor deze markten zal de bijeenkomst in Jackson Hole belangrijk nieuws blijven.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -8, de fair value is -6 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -2 punten. 

Europa:

De futures in Europa laten een vrijwel onveranderde opening zien.

Sif heeft voor nieuwe productiefaciliteiten in Rotterdam meer kosten moeten maken en daardoor is het bedrijfsresultaat met 10% gedaald. De funderingsbouwer heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verlaagd. Het orderboek is goed gevuld en dat zou vertrouwen moeten geven voor de toekomst aldus de topman.

De nettowinst van BAM steeg van €32 miljoen naar €40 miljoen op een 8% lagere omzet van €3,15 miljard. Het bouwbedrijf kon vooral profiteren van een aantrekkende woningmarkt. De inframarkt bleef compitatief en de invloed van de Brexit was volgens de bouwer beperkt. BAM denkt over heel het jaar een lagere omzet te boeken, maar wel een hogere aangepaste winst voor belastingen ten opzichte van een jaar terug.

Na een teleurstellend tweede kwartaal zal topman David de Buck van Intertrust zich niet herkiesbaar stellen na het aflopen van zijn termijn in mei 2018. De omzet daalde licht, maar de nettowinst steeg met €5 miljoen tot €31,4 miljoen. Het trustkantoor wil een interim dividend uitkeren van €0,28.

Ryanair is geïnteresseerd in het failliete Air Berlin. Lufthansa lijkt de belangrijkste kandidaat, maar een verkoop aan 1 partij is uitgesloten door de Duitse overheid. Ook EasyJet, Tui Fly en Thomas Cook-dochter Condor hebben interesse, maar zijn ontevreden over het verkoopproces omdat Lufthansa schijnt te worden voorgetrokken.

De Europese Commissie moet meer onderzoek doen naar de voorgenomen overname van NXP door het Qualcomm. De overname zou volgens Brussel kunnen leiden tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. Ook ligt grootaandeelhouder Elliott dwars die vindt het overnamebod te laag.

Dankzij een eenmalige bate heeft Ordina over de eerste helft van dit jaar zwarte cijfers geboekt. De omzet daalde wel met bijna 3% tot €173 miljoen als gevolg van een lager personeelsbestand na een reorganisatie. De dienstverlener aan de ICT-sector zag bij de overheid de omzet weer wat verbeteren.

Arcadis gaat de Canadese overheid helpen in een project om broeikasemissies in Chili terug te dringen. De waarde van het project is 7 miljoen Canadese dollars.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.812 -0.40%
S&P 500 2.444 -0.35%
Nasdaq 5.851 -0.37%
Russell 2000 1.367 -0.14%
Indices Azië    
Nikkei 19.349 -0.44%
Kospi 2.374 0.36%
Shanghai 3.278 -0.28%
Hang Seng 27.526 0.07%
ASX 200 5.740 0.05%
Valuta's    
EUR / USD 1.1808 0.40%
GBP / USD 1.2799 -0.19%
USD / YEN 109.03 -0.49%
Grondstoffen    
Goud future 1294.70 0.29%
Zilver future 17.04 0.35%
WTI oliefuture 48.41 1.21%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Jackson Hole Symposium VS  
Steunaanvragen VS 14:30
Bestaande huizenverkopen VS 16:00
Opslag Aardgas VS 16:30

Belangenmeldingen

   

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Wolters Kluwer 28 Aug

€0.20

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
ING Arcadis 20 > 21 Kopen
Goldman Sachs Vopak 38 > 35 Verkopen

 

 

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?