• Morning Call

Inflatie trekt aan

Verenigde Staten:

In de VS trokken de koersen al weer stevig aan geholpen door de verder oplopende olieprijs. Dit op berichten dat de OPEC de productiebeperkingen voorlopig nog in stand willen houden. Olie gerelateerde fondsen deden het daarop goed en ook was er een klein herstel bij de financials. De schokgolf binnen de obligatiemarkt ebde weer wat weg en de Amerikaanse 10 jaars rente liep al weer wat op. Dat de dollar wat onder druk kwam tegen de andere valuta ondersteunde de aandelenmarkt nog eens extra. Per saldo sloot de Dow Jones 1.3% hoger op 24.668 en ook de S&P 500 kon 1.3% bijschrijven. De Nasdaq zag een plus van 0.9% op het slot. Een stuk beter liggen de small cap fondsen er bij in de VS, de Russell 2000 liet een nieuwe all-time high optekenen. Ook Microsoft bereikte een nieuwe top, net onder de $100.

Trump maakt mogelijk vandaag de plannen van importheffingen op staal en aluminium voor de Europese Unie bekend. De maand uitstel voor de EU heeft zo lijkt het niets opgeleverd. Europa zal op zijn beurt tarieven gaan invoeren op een aantal Amerikaanse producten.

Binnen de Dow Jones waren Exxon, Chevron en JP Morgan de grootste stijgers, de enige dalers waren General Electric, Apple en Cisco. Bij de sectoren konden Steel, Oil en Natural gas het meest oplopen, hier waren de enkele dalers Housing High Tech en Airlines. De 10 jaars rente trok weer wat aan naar 2.84% en de VIX index, die de volatility weergeeft van de S&P 500, daalde 12% naar 15.

Azië:

De Aziatische beurzen lieten ook een redelijk herstel zien van de verliezen een dag eerder. Niet verrassend dat ook in Azië de olie gerelateerde fondsen het goed deden. In Zuid-Korea werd ook positief gereageerd op de gesprekken tussen de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Kim Yong Chol van Noord-Korea. De Chinese markten lieten een forse plus zien van 1.4% voor de Shanghai Composite dankzij meevallende cijfers over de producentenprijzen. De Hang Seng liep net als de Nikkei met 0.8% op. 

De Dow Jones mini future noteert vanmorgen 2 punten hoger, de fair value is -7 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +9 punten. De Bitcoin profiteert van de onrust en noteert vanmorgen net boven de $7500.

Europa:

De Europese beurzen laten vanmorgen een hogere opening zien. De OESO denkt dat de economische groei van Nederland in 2019 met 2,9% zal groeien. Daarmee is de denktank optimistischer dan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds en het Centraal Planbureau.

Volgens topman Alexandre de Juniac van brancheorganisatie IATA staan de winsten van de luchtvaartindustrie op de piek van hun cyclus. Volgens de overkoepelende organisatie is dit al het negende opeenvolgende jaar van winstgevendheid. Vooral de oplopende brandstofkosten zullen door luchtvaartbedrijven gevoeld gaan worden.

Galapagos en partner Gilead Sciences hebben resultaten gedeeld van een fase 2 studie naar de werking van het middel Filgotinib. Volgens de onderzoeken zijn de resultaten indrukwekkend en is er voldoende voortgang geboekt om deze verder te laten gaan van een fase 2- naar een fase 3-studie. Galapagos ontvangt van Gilead een betaling van €15 miljoen voor de voortgang van deze test.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?