• Morning Call

KPN topman Ibarra kondigt vertrek aan

Verenigde Staten:

De VS bleef maandag in de wait-and-see modus omdat later deze week Trump en Xi Jinping samenkomen tijdens de G20 top in Japan. Toch waren de beurzen in Amerika overwegend negatief gestemd, door de spanning tussen de VS en Iran. Er zijn nieuwe sancties opgelegd aan verschillende politiek leiders, waaronder grootayatollah Khamenei. In totaal worden er miljarden aan activa bevroren. De Iraniërs zijn uiteraard woedend op Trump en zeggen dat de VS de diplomatieke banden voorgoed aan het vernielen is. De Dow Jones eindigde nog licht in de plus op 26727 punten, terwijl de S&P en Nasdaq daalden met enkele tienden van een procent. Naast Iran nam Trump ook de Fed opnieuw onder vuur. Hij bekritiseerde het beleid en vind dat er renteverlagingen nodig zijn om de economie op te stuwen. De Fed zelf nam wat dat betreft afgelopen week niet eens een negatieve houding aan t.o.v. renteverlagingen. Op het bedrijvenvlak ging de aandacht uit naar Bristol Myers Squib, dat een divisie zou willen verkopen om alsnog Celgene te mogen overnemen voor $74 mrd dollar. Ook in de casino industrie waagt men graag een gokje en dat blijkt, Eldorado Resort neemt Ceasar’s over voor dik $17 miljard.

Binnen de Dow Jones konden United Technologies, Merck en Procter & Gamble het meest oplopen, de dalers waren United Health, Home Depot en Nike. Bij de sectoren trokken Goud gerelateerde, Computers en Semiconductors aan. Metals, Transportation en Oil Service waren de grootste dalers. De 10 jaars rente staat nu op 2.02% en de VIX-Index, die de volatility van de S&P 500 opties weergeeft, bleef liggen op 15.40.

Azië:

In Azië was men net als in de VS voorzichtig op de beurs, door de oplopende spanningen tussen Iran en de VS. De Shanghai Composite daalde 1.1% en de Hang Seng in Hong Kong ging 1.2% lager. Het waren met name Chinese banken die onder druk lagen, nu de VS beweert dat er sancties tegen Noord Korea zijn overtreden door de banken. In Tokio voelde men de druk van de duurdere Yen en dat zorgde voor dalingen bij de autobouwers en de chip gerelateerde bedrijven. Ook Japan Display daalde stevig nu de financieringsronde door een consortium dreigt te mislukken. Een belangrijk lid van het consortium trekt zich terug.  De Kospi in Zuid Korea daalde met 0.3%.

De euro noteert op €1.1412 tegen de dollar en deze staat nu op $106.80 tegen de Japanse yen. De goudfuture handelt op $1436, het hoogste niveau sinds 2013. Het zilver noteert op $15.50 per troy ounce. De augustus WTI oliefuture viel iets terug naar $57.30 per barrel en de Brent future staat nu op $63.60. De Bitcoin stijgt door naar $11.340. 

Voorbeurs staan de Amerikaanse futures op de Dow Jones index 57 punten lager, de fair value is -26 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op een verlies van 30 punten.

Europa:

In Amsterdam opent de juli future vanmorgen weer wat lager.

Shell lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn voor de overname van Eneco. Er zouden meerdere andere partijen zich teruggetrokken hebben, waaronder Total en het consortium van Enel en pensioenfonds APG. Of Shell het ook daadwerkelijk wordt is toch nog even afwachten, er is tot eind van de maand genomen om alle biedingen te beoordelen. Eneco moet rond de €3 miljard opleveren en wordt beschouwd als een aankoop in het duurzame energie spectrum.  

Zoals uw NL Alert gisteravond wel duidelijk heeft gemaakt was er een stroomstoring bij KPN. Alles lag plat, inclusief de noodnummers en dus werd dat groots bekend gemaakt. Volgens bestuurslid Joost Farwerck was dit niet het gevolg van een hack, maar haperden de back up systemen terwijl het telefoonverkeer nogal druk was. Wellicht belangrijker voor de koers vandaag is dat topman Ibarra zijn vertrek aankondigde, na een relatief kort verblijf bij de Nederlandse telecomreus. Het gaat naar verluid om privé-omstandigheden, maar toch levert het twijfels op. Wat speelt er bij KPN? Is er iets dat wij niet weten? 

Beter Bed neemt afscheid van de Duitse beddenketen Matrazen Concord. Het onderzoekt alternatieven en dat betekent feitelijk een etalageplek voor de keten. 

Ajax heeft Quincy Promes gepresenteerd als nieuwe aankoop voor het seizoen 2019. De godenzonen betalen bijna €16 miljoen voor Promes en dat kan nog oplopen tot €17 miljoen. Hij is weer terug op zijn oude nest, waar hij ook in de jeugd speelde. Het lijkt er op dat de weg daarmee open staat voor de verkoop van minimaal één van de spelers rond de 16 meter. Met name Ziyech en Neres staan bij veel clubs in de belangstelling en dat kan zomaar om hele hoge bedragen gaan. Hou de koers van het aandeel dus maar in de gaten.

Capgemini neemt Altran Technologies over voor €3,6 miljard. Het gaat daarbij om een premie van 21% t.o.v. de slotkoers van afgelopen vrijdag op de beurs. Altran is onder meer actief met onderzoek en ontwikkeling voor de luchtvaartindustrie en autosector.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 26728 0.03%
S&P 500 2945 -0.17%
Nasdaq 8006 -0.32%
Russel 2000 1530 -1.26%
Indices Azië    
Nikkei 21149 -0.64%
Kospi 2116 -0.50%
Shanghai 2953 -1.82%
Hang Seng 28140 -1.31%
ASX 200 6649 -0.24%
Valuta's    
EUR / USD 1.1407 0.05%
GBP / USD 1.2750 0.03%
USD / YEN 106.92 -0.34%
Grondstoffen    
Goud future 1.436 1.10%
Zilver future 15.40 0.36%
WTI oliefuture 57.30 -0.72%

 

Agenda vandaag

S&P Case Shiller Huizenprijsindex VS 15:00
Consumentenvertrouwen VS 16:00
Nieuwe woningverkopen VS 16:00

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
JPMorgan Unilever €44.50 naar €52 Underweight
Jefferies Randstad €43 naar €41  
       
       

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?