• Morning Call

Lagere olieprijs drukt Europese sentiment

Verenigde Staten:

In de VS keken beleggers vooral naar de ontwikkelingen rondom de importheffingen. Daarnaast zag men de olieprijs fors lager gaan. De VS hebben de OPEC gevraagd meer olie op te pompen, ook een wens van Rusland en Saoedi-Arabië. Iran is hier op tegen omdat de landen een afspraak hadden tot het einde van dit jaar. Vrijdag de 22 ste is er een OPEC vergadering. De sterkere dollar woog zwaar, net als de verdere escalatie van de handelsoorlog. Daarop leverde de diverse indices fors in, maar wisten tegen het slot veel van de opgelopen averij goed te maken. Beleggers leken te denken dat het ook deze keer wel goed gaat komen. De Dow Jones sloot 0.3% lager op 25.090, de S&P 500 daalde slechts fractioneel en ook de Nasdaq hield de schade beperkt tot een verlies van 0.2%. Eerder in de sessie lieten macrocijfers nog een oplopend consumentenvertrouwen zien. Bij ed fondsen liet Qualcomm voor de 25e keer weten het bod op NXP te verlengen, men wacht nog steeds op de goedkeuring van diverse mededingings autoriteiten. Google investeert een bedrag van $550 miljoen in de Chinese webwinkel JD.com. Het Amerikaanse concern krijgt hiervoor een belang van 1% in de webwinkel. Beide bedrijven gaan wereldwijd samenwerken op het gebied van e-commerce. Ander grootaandeelhouders zijn Tencent en Wallmart.

Binnen de Dow Jones waren Procter & gamble, Nike en Coca-Cola de grootste stijgers, Caterpillar, Chevron en Exxon Mobil de sterkste dalers. Bij de sectoren konden Utility, Transportation en Pharmaceuticals nog wat oplopen. De grootste dalers waren Goud gerelateerde, Oil Service en Steel. De 10 jaars rente staat nu op 3% en de VIX index, die de volatility weergeeft van de S&P 500, daalde licht tot 12.

Azië:

In Azië werden de markten opgeschrikt door een aardbeving vlak bij Osaka. Dit is een belangrijke industriële regio voor Japan. Diverse autobouwers hebben laten weten de productielijnen tijdelijk stil te moeten leggen. De Nikkei leverde net als de Shanghai Composite 0.7% in. De verliezen bij de Kospi index lagen zelfs nog hoger met 1.3%. Hier was het vooral Samsung dat drukte op het sentiment, de autobouwers lieten juist kleine plussen zien.

De Dow Jones mini future noteert vanmorgen 122 punten lager, de fair value is +1 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -121 punten. De Bitcoin noteert vanmorgen nog rond de $6500.

De euro herstelt iets naar  €1.1600 tegen de dollar en de dollar zelf staat op $110.50 tegen de yen. Goud levert in tot $1280 en het zilver handelt op $16.50 per troy ounce. De Amerikaanse WTI olie gaf eveneens terrein prijs naar $63.80 en Brentolie staat nu op $73.00.

Europa:

De Europese beurzen laten vanmorgen een lagere opening zien. 

PostNL heeft afgelopen week positief nieuws vanuit Den Haag ontvangen. De postmarkt heeft toestemming gekregen voor consolidatie en er komt een reductie van het aantal regels. Volgens analisten kan er nu snel een fusie tussen PostNL en Sandd komen en zal het samengaan behoorlijk wat synergie voordelen opleveren.

Heineken investeert rond de €50 miljoen in een kwart van zijn 2900 kroegen, die onder de noemer Star Pubs & Bars vallen in het Verenigd Koninkrijk. De investeringen levert duizenden banen op. Heineken is een van de grootste kroeguitbaters van het Verenigd Koninkrijk.

AkzoNobel neemt, zonder een overname som te noemen, de Roemeense verffabrikant Fabryo Corporation over. Fabryo boekte vorig jaar een jaaromzet van €45 miljoen. Het bedrijf telt twee productielocaties en zes distributiecentra voor decoratieve verven, lijmen, metselspecie en mortel.

De Nederlandse schatkist is de afgelopen jaren €7 miljard aan dividendbelasting misgelopen. Shell heeft met de belastingdienst een afspraak dat dividend aan aandeelhouders van buiten Nederland wordt uitgekeerd via een Britse dochtermaatschappij en een trust op het Kanaaleiland Jersey. Ze hoeven er dan geen belasting over te betalen. Shell zegt dat ze hierover altijd transparant in is geweest en dat het bedrijf volledig in lijn met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland handelt. Deze deal loopt nu op zijn eind en lijkt een belangrijke drijfveer voor het schrappen van de dividendbelasting in Nederland.

In de AEX veranderd niks vandaag maar in de Bel20 komt AergenX in de plaats van het door Sanofi overgenomen Ablynx. Beide bedrijven zijn biotech en ArgenX heeft recent al een flinke koerssprong laten zien door een positieve evaluatie van de Amerikaanse FDA en de start van een fase 3 onderzoek voor het medicijn in wording ARGX-113.     

De markt voor mobiele diensten is in Nederland in het eerste kwartaal met 7% gekrompen naar €941 miljoen. De telecombedrijven wijten de inkomstendaling voornamelijk aan veranderde regels, maar ook prijsdruk en concurrentie zetten de opbrengsten onder druk.

Analisten:

Jefferies zet koersdoel PostNL van €4 naar €6

Jefferies verhoogt het koersdoel op DSM van €100 naar €106

 

Agenda:

16:00 Vertrouwen huizenbouwers NAHB - Juni (VS)

 

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25090 -0,34%
S&P 500 2779 -0,11%
Nasdaq 7746 -0,19%
Russel 2000 1682 -0,10%
Indices Azië    
Nikkei 22672 -0,79%
Kospi 2014 -1,41%
Shanghai 3021 -0,73%
Hang Seng 30309 -0,43%
ASX 200 6104 0,17%
Valuta's    
EUR / USD 1,1595 0,28%
GBP / USD 1,3271 0,23%
USD / YEN 110,49 -0,33%
Grondstoffen    
Goud future 1279 -1,62%
Zilver future 16,53 -3,62%
WTI oliefuture 63,71 -4,83%

Agenda vandaag

Vertrouwen huizenbouwers NAHB VS 16:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Jefferies PostNL

€4>€6

Kopen
Jefferies DSM

€100>€106

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?