• Morning Call

Markt blijft sterk liggen ondanks klappen voor retailsector

Verenigde Staten:

Amazon zet de retailmarkt niet alleen in de VS op zijn kop zet, wereldwijd werden supermarktketens afgewaardeerd. De overname van Wholefoods voor $13.7 miljard was op zich niet zo spannend, maar dat Amazon, na Aldi en Lidl, nu ook de supermarkten gaat beconcurreren was wel groot nieuws. Met Wal-Mart bijna 5% lager wist de Dow Jones toch nog op een nieuwe high te sluiten van 21.384. De S&P 500 liep fractioneel op, waar de Nasdaq juist wat terrein prijs moest geven. Macrocijfers over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen vielen tegen. Neem dat samen met de olieprijs die nauwelijks weet te herstellen en dan is het nog opmerkelijk hoe goed de diverse markten blijven liggen. Naast de retailers hadden ook de staal gerelateerde aandelen het weer zwaar. Aandelen van de nieuwe economie bleven goed liggen, Amazon trok 2.4% aan en alleen Alphabet ging wat lager. Of het bedrijf wakker ligt van een mogelijke boete van $1 miljard van de EU is nog maar de vraag.

Binnen de Dow Jones waren Chevron, Exxon Mobil en Caterpillar de grootste stijgers, dalers waren o.a. Wal-Mart, Apple en Nike. Bij de sectoren zien we Oil, Oils Service Natural gas oplopen, de grootste dalers waren Goud gerelateerde, Steel en Semi Conductors. De VIX index die de volatility weergeeft van de S&P 500 daalde 4.8% naar 10.4.

Azië:

De Aziatische beurzen waren allemaal positief, mede door diverse macrocijfers. Vooral in China bleef de stijging van de huizenprijzen nog enigszins beperkt tot 10.4%. De Japanse handelsbalans schoot naar een tekort, dankzij een tegenvallende export.

De Dow Jones (mini) future handelde vanmorgen 37 punten hoger. De fair value is -4 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +41.

Europa:

In Amsterdam geven de futures vanmorgen een hogere opening aan. Vandaag beginnen na een jaar dan echt de Brexit onderhandelingen. Inmiddels is de positie van Theresa May sterk verslechterd. Binnen Europa wil men zich beter gaan wapenen tegen Chinese overnames. Dit mede door de gang van zaken rondom Anbang. Dat kon diverse verzekeraars overnemen, zonder dat duidelijk was wie de eigenaren zijn van deze niet beursgenoteerde financiële reus zijn.

Third Point is bezig een belang op te bouwen in Philips. Hoe groot het belang is van het investeringsbedrijf van de Amerikaan Daniel Loeb is niet bekend. Philips is gewaarschuwd.

Air Berlin zou bijna failliet zijn en moet daarom van de markt verdwijnen. Ryanair is tegen een overname van Air Berlin door de Duitse marktleider Lufthansa. De Duitse gigant zou een monopoliepositie verkrijgen. 

Goldman Sachs verplaatst banen van Londen naar Frankfurt nu de Brexit onderhandelingen op het punt staan te beginnen. Dat de ECB in Frankfurt gevestigd is geeft de Duitse stad voordeel ten opzichte van andere Europese steden. Nederland is niet populair vanwege het onbetrouwbare politieke klimaat en de bonusregels.

Gemalto gaat Slotenfabrikant Dessmann helpen bij de productie van sloten die met een smartphone kunnen worden geopend. De markt voor slimme sloten voor bijvoorbeeld deuren en kluizen zit de komende jaren naar verwachting sterk in de lift.

Sif heeft een nieuwe opdracht gekregen voor een Duits offshore-windmolenpark. De funderingsspecialist gaat alle monopiles leveren voor een groot project 90 km ten noorden van Borkum. Eerder deze maand ontving het bedrijf ook al zo een order. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Moody's heeft Ahold Delhaize een kortetermijnwaardering van Prime-2 toegekend. De eerdere ratings blijven onveranderd. Vrijdag ging het aandeel scherp lager na het nieuws dat Amazon Whole Foods overneemt. De stap wordt gezien als een grote game changer binnen de retailsector.

Mediahuis en VP Exploitatie hebben het overnamebod op Telegraaf Media Groep gestand gedaan. Er werden meer dan 60% van de aandelen aangemeld op een koers van €6. Een turbulente periode kan nu worden afgesloten aldus bestuurder Jan Nooitgedagt van TMG. Grootaandeelhouder De Mol bood eerder nog €6.50.

 

TOEGANG TOT DE BEURSVLOER

Met de Binck Beursvloer staat u de hele dag live in contact met de experts van de Beursvloer. Laat u inspireren door professionele beurshandelaren. Tijdens de Binck Turboweken krijgt u tijdelijk kosteloos toegang. U steekt er vast en zeker iets van op. Klik HIER om de Beursvloer uit te proberen.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.384 0.11%
S&P 500 2.433 0.03%
Nasdaq 6.152 -0.22%
Russell 2000 1.407 -0.30%
Indices Azië    
Nikkei 20.069 0.63%
Kospi 2.370 0.35%
Shanghai 3.140 0.53%
Hang Seng 25.888 1.02%
ASX 200 5.805 0.54%
Valuta's    
EUR / USD 1.1197 0.45%
GBP / USD 1.2780 0.18%
USD / YEN 110.91 0.01%
Grondstoffen    
Goud future 1256.50 0.15%
Zilver future 16.66 -0.35%
WTI oliefuture 44.97 1.14%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Bouwproductie EU 11:00

Belangenmeldingen

Blackrock heeft belang in Euronext
Darlin vergroot belang in Besi

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Koersdoel Huidig advies
 Deutsche Bank verhoogt ASR  van €28.20 naar 31.70 Houden
Credit Suisse zet koersdoel Mittal hoger  €31 Buy

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?