• Morning Call

Markt in spanning voor laatste speech Janet Yellen.

Verenigde Staten:

In Alabama werd een bijna historische dag beleefd bij de verkiezingen voor een nieuwe senator. De Zuidelijke staat is normaal gesproken een zekerheidje voor de Republikeinen, maar dit keer niet. De zeer omstreden GOP kandidaat Roy Moore legde het af tegen zijn Democratische tegenstander Doug Jones. Daarmee staan de beide partijen vrijwel in balans als het gaat om overwicht in de Senaat en Huis van Afgevaardigden. Eerder op de dag liepen de olieprijzen al weer terug, ondanks een fors lager olievoorraadcijfer. Berichten over problemen bij een pijpleiding bleken minder ernstig dan gevreesd. Voor de aandelen bleef het "business as usual" met nieuwe records. Men verwacht voor het jaareinde verdere stappen in de belastinghervormingen. Vooral Boeing lag sterk na de aankondiging van een $18 miljard aandeleninkoopprogramma en 20% hoger dividend. De Dow Jones liep 0.5% op naar 24.505, de S&P 500 trok 0.2% aan en de Nasdaq leverde 0.2% in. De financials lagen sterk door de belastingplannen en verder kijkt iedereen met spanning naar het optreden van Janet Yellen vanavond om 20:00 uur. Beleggers zullen vooral letten op indicaties over het aantal rentestappen in 2018, de zogenoemde dot plot. Facebook gaat zijn advertentieomzet direct registreren in de landen waar het social media bedrijf actief is met een verkoopkantoor en niet meer via het hoofdkantoor in Dublin. Europa zag de weg via Dublin als belastingontwijking.

Binnen de Dow Jones waren Goldman Sachs, Verizon en Boeing de grootste stijgers, de dalers waren Chevron, Intel en 3M. Bij de sectoren liepen Brokers, Oil Service en Pharmaceuticals op, de dalende sectoren waren Utility, Natural Gas en Airlines. De 10 jaars rente staat nu op 2.4% en de VIX index liep 6.5% op naar 9.9.

Azië:

De Aziatische indices deden het kalm aan, alleen de Chinese markten maakten een kleine inhaal stap. De Shanghai Composite steeg 0.7% en de Hans Seng schreef 1.4% bij. In Japan leverde de Nikkei 0.5% in. De machine-orders in Japan zijn in oktober met 5,6% gestegen. In september was nog sprake van een daling van 10,2% ten opzichte van de maand ervoor. Toshiba geeft de strijd met de Amerikaanse branchegenoot Western Digital op en maakt daardoor de weg vrij om zijn chipdivisie te verkopen aan een groep investeerders onder leiding van Bain Capital. De Kospi index deed het dankzij de start van een verzoeningsreis van de president Moon Jae-in naar China redelijk met een plus van 0.8%. Sinds de plannen om het Amerikaanse THAAD anti-raket systeem te plaatsen in Zuid-Korea lopen de spanningen met China hoog op. Feest was er in Abu Dhabi waar de beurs de grootste IPO in tijden kon vieren. Aandelen van Abu Dhabi National Oil Company Distribution (ADNOC) schoten omhoog na de opening. Het ging om het brandstofdistributie onderdeel van het nationale oliebedrijf.


De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -14 de fair value is -33 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +19 punten. De koers van de Bitcoin loopt weer op naar $16700.


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen iets lagere opening zien. De consumentenprijzen in Duitsland zijn in november met 1,8% in een hoger tempo gestegen. In oktober steeg het consumentenprijspeil nog met 1,6%.

Arcadis krijgt een afvalwater-opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De order bestaat uit het ontwerpen, voorbereiden en aanbesteden van de renovatie van verschillende installaties. Er werden geen financiële details gemeld.

Fitch overweegt de kredietbeoordeling van Unibail-Rodamco te verlagen als gevolg van de geplande overname van het Australische Westfield voor een bedrag van bijna €21 miljard. De schuld zal daardoor toenemen en die hoort bij een lagere rating aldus de kredietbeoordelaar. De rating gaat dan mogelijk van A naar A-.

Kledingconcern Inditex is de belangrijke periode rond de feestdagen goed begonnen. De verkopen namen de eerste drie kwartalen met 10% toe, tot net geen €18 miljard euro, maar dat was grotendeels te danken aan de opening van bijna 100 nieuwe winkels. Netto bleef er ondanks allerlei kosten op oude winkels en de sterke euro 6% meer over. De nettowinst kwam uit op €2,3 miljard.

Door de ontploffing van een gasdistributieknooppunt in Oostenrijk komt Italië grotendeels zonder gas te zitten. Via deze route komt Russisch gas naar Italië, maar ook Duitsland en Hongarije.

Lucas Bols heeft een strategische samenwerking afgesproken met London Group. Het gaat in eerste instantie om het likeurmerk Nuvo een koop van het merk zou in de toekomst ook mogelijk zijn. Nuvo is een likeur op basis van vodka, mousserende wijn en en natuurlijke vruchtennectars.Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24504 0.49%
S&P 500 2.664 0.15%
Nasdaq 6.383 -0.16%
Russell 2000 1.516 -0.28%
Indices Azië    
Nikkei 22.747 -0.52%
Kospi 2.480 0.79%
Shanghai 3.302 0.67%
Hang Seng 29.204 1.44%
ASX 200 6.021 0.14%
Valuta's    
EUR / USD 1.1742 -0.23%
GBP / USD 1.3318 -0.16%
USD / YEN 113.55 -0.01%
Grondstoffen    
Goud future 1241.70 -0.42%
Zilver future 15.66 -0.76%
WTI oliefuture 57.14 -1.47%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
MBA Hypotheekaanvragen VS 13:00
Consument Prijs Index (PPI) VS 14:30
Olievoorraden VS 16:30
Rentevoetbeslissing VS 20:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Natixis Gemalto 32 > 46 Neutraal
JP Morgan Unibail €270 Overweight
UBD Phi Lighting €32 Neutraal

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?