• Morning Call

Nieuwe dreiging Noord-Korea zet markten licht lager

Verenigde Staten:

In de VS lagen de koersen vanaf de opening onder druk, waarbij het vooral de bekende tech- en social media bedrijven waren die het rood in doken. De oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea bereikten een nieuwe fase, waarop de olieprijs omhoog schoot. De aandelen kregen een extra tik omlaag, maar konden daarvan wel weer wat herstellen. Per saldo trok de yen aan als safe haven en gaven de dollar en euro juist terrein prijs. Later deze week moet Trump nog maar eens proberen Obamacare omver te werpen hetgeen een lastige klus gaat worden gezien zijn alsmaar dalende populariteit. Morgen verwacht men meer duidelijkheid omtrent zijn belatinghervormingen. PPG Industries, ooit de belager van AKZO, kwam met een winstwaarschuwing door het recente natuurgeweld in de VS en Mexico, de impact daarvan bleef echter beperkt. Microsoft gaat samen met HPE en Dell EMC de aanval inzetten op o.a Amazon, Google en Salesforce om ook een deel van de "cloud" te veroveren. Clouddiensten zijn inmiddels een belangrijke bron van inkomsten, zoals ook recent Adobe en Oracle lieten zien. Facebook, Netflix en AMD leverde ieder ruim 4.5% in. Volgens Satya Nadella van Microsoft komt de kwantumcomputer snel dichterbij. Er zijn nog wel drie doorbraken nodig voordat de supercomputer kan worden gemaakt. Bij het bedrijf werken al zeker zeven jaar wiskundigen, natuurkundigen en computerwetenschappers samen om een schaalbare kwantumcomputer te ontwikkelen.

Binnen de Dow Jones waren Cisco, Walt Disney en Exxon de grootste stijgers, de dalers waren Microsoft, Mc Donald's en Visa. Bij de sectoren konden Goud gerelateerde, Oil Service en Natural Gas oplopen, de sterkste dalers waren Internet, Semi Conductors en Computers. De 10 jaars rente zakte terug naar 2.22%, de VIX index steeg 6.5% naar 10.2.


Azië:

De Aziatische beurzen waren over het algemeen wat negatief, nadat Noord-Korea de VS beschuldigde een verklaring van oorlog af gegeven te hebben. Safe havens als goud en yen trokken aan en dat was weer slecht nieuws voor de Japanse beurs. Toch bleven de verliezen met ongeveer 0.3% uiterst beperkt op de diverse markten. De Shanghai Composite bleef zelfs vrijwel onveranderd. In Japan trok premier Shinzo Abe de stekker uit het kabinet en gaat vervroegde verkiezingen uitschrijven. Hij verwacht een grote overwinning en hoopt met de te behalen meerderheid grote hervormingen door te voeren.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -25 de fair value is -31 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +6 punten. 
De koers van de Bitcoin noteert rond de $3876. 


Europa:

De futures in Europa laten een lagere opening zien. Beleggers kijken nog steeds meer naar de geo-politieke spanningen, al raakt men nog niet in paniek.

Pharming heeft een overeenkomst gesloten met Inceptua Medicines Access voor het beschikbaar stellen van Ruconest in landen waar dat nog niet het geval is. Het middel helpt tegen de genetische aandoening angio-oedeem, maar er is nog geen remedie tegen de ziekte. Ruconest is inmiddels in Europa en de VS goedgekeurd.

Spectranetics, een dochter van Philips, moet in de Verenigde Staten een bepaald type katheter terugroepen. Door een fout bij de fabricage kan de ballon op een andere plek terechtkomen en niet goed werken. Spectranetics werd in juni voor een bedrag van €1,9 miljard overgenomen door Philips.

ThyssenKrupp heeft €1,4 miljard opgehaald met de uitgifte van 56,6 miljoen nieuwe aandelen tegen een koers van €24,30 per stuk. De uitgifte is ongeveer 10% van het totaal aantal uitstaande aandelen van voor de uitgifte. Het geld zal worden gebruikt voor de fusie met Tata Europa en algemene doeleinden.

Nestlé gaat het inkoopprogramma van eigen aandelen versnellen en heeft vandaag voor analisten en beleggers nieuwe doelstellingen bekendgemaakt voor 2020. Het bedrijf wil in dat jaar een operationele winstmarge realiseren van rond de 18%. In 2016 was dat nog 16%. Ook geeft het bedrijf aan dat er een autonome omzetgroei van 5% over drie jaar te behalen zal zijn. De concurrent van onder meer het Brits-Nederlandse Unilever lijkt wakker geschut nadat de activistische aandeelhouder Third Point een belang opbouwde in de onderneming en druk ging uitoefenen op Nestlé om aandelen in te kopen, een margedoelstelling te formuleren en zijn belang van 23% in L'Oréal te verkopen. 

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.296 -0.24%
S&P 500 2.496 -0.22%
Nasdaq 5.867 -1.10%
Russell 2000 1.453 0.15%
Indices Azië    
Nikkei 20.319 -0.38%
Kospi 2.374 -0.27%
Shanghai 3.338 -0.09%
Hang Seng 27.440 -0.22%
ASX 200 5.670 -0.24%
Valuta's    
EUR / USD 1.1848 -0.91%
GBP / USD 1.3466 -0.33%
USD / YEN 111.72

-0.24%

Grondstoffen    
Goud future 1311.50 1.08%
Zilver future 17.14 0.94%
WTI oliefuture 52.22 3.08%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Case Shiller Huizenprijs index VS 15:00
Consumenten vertrouwen CB VS 16:00
Nieuwe Woningen Verkoop VS 16:00
Yellen spreekt VS 18:45

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?