• Morning Call

Onzekerheid voor beleggers rond belastingplannen en het Rusland-onderzoek Trump

Verenigde Staten:

In de VS was er weer volop beweging en niet alleen op Wall Street. De aanklachten tegen oud topmensen van Team Trump inzake Russiagate beheerste de nieuwszenders. Belangrijk was ook nieuws over de belastingplannen, die konden wel eens geleidelijk ingevoerd gaan worden, om zo toch een meerderheid te verkrijgen. Dat vonden beleggers niet leuk en vooral de brede midcap index Russell 2000 moest ruim 1% terug. Juist deze bedrijven zouden moeten profiteren van de voorgestelde belastingplannen. Bij de Dow Jones viel de schade mee, een verlies van 0.4% op 23.349. De S&P 500 viel 0.3% terug, de Nasdaq sloot onveranderd. De macro agenda was redelijk leeg en kon geen sturing geven. Morgenavond komt de Fed weer met een rentebelsuit, maar daar wordt weinig van verwacht. Momenteel is het spannender wie Janet Yellen gaat opvolgen. Traditioneel naderen we in de VS belangrijke feestdagen voor de retailsector met Halloween en later Thanksgiving. Bij de bedrijven liep Apple verder op, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen lijken de voorverkopen van de iPhone X stevig mee te vallen. Wederom een grote fusie die niet doorgaat. Sprint en T-Mobile USA gooien de handdoek in de ring. Moederbedrijf Softbank van Sprint kon zich niet vinden in de voortgang. Merck verloor nog eens ruim 6% doordat het toestemming voor een medicijn in Europa terugtrekt. Vrijdag was het aandeel al lager na tegenvallende cijfers. AMD leverde 8% in na een downgrade door analisten, de prijzen voor chips die nodig zijn voor het mijnen van cryptocurrency zullen fors gaan dalen, zo verwacht men.

Binnen de Dow Jones waren Travelers Companies, Boeing en Apple de sterkste stijgers, de grootste dalers waren Merck, Verizon en General Electric. Bij de sectoren konden Oil, Oil Service en Goud gerelateerde oplopen, de grootste dalers waren Transportation, High Tech en Metals. De 10 jaars rente viel verder terug naar 2.37%, de VIX index steeg ruim 7% naar 10.5.


Azië:

De beurzen in Azië bleven gemengd, beleggers keken o.a. naar data uit China. De inkoop PMI bleef steken op 51.6, waar analisten uitgingen van 52. Ook de diensten PMI bleef onder de verwachting. Toch bleef de Shanghai Composite nipt in de plus, net als de Hang Seng. De Kospi index kon wel 0.9% oplopen, mede dankzij Samsung. Dat zag de winst verdrievoudigen en steeg bijna 2%. Samsung heeft ook per direct drie nieuwe topmannen benoemd voor zijn drie divisies. De stofkam gaat door de organisatie nadat het bedrijf in een groot corruptieschandaal verwikkeld raakte. Zwaarweger Lotte Shopping steeg ruim 7%. In Japan Kon de Nikkei niet van zijn plaats komen. Financials gingen lager nadat de Bank of Japan de rente onveranderd liet, tech aandelen trokken per saldo wat aan.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +2 de fair value is 0 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +2 punten. De koers van de Bitcoin houdt de winst vast, de cryptocurrency staat nu op $6104.


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een iets hogere opening zien. De Franse economie is in het derde kwartaal volgens verwachting met 0,5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal terug. Op jaarbasis groeide de economie met 2,2% dat was 0,1% beter dan verwacht. 

GrandVision heeft in het derde kwartaal meer winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. De omzet steeg met 4% tot bijna €860 miljoen en de aangepaste ebitda nam met 5,4% toe tot €146 miljoen. Voor het laatste kwartaal zullen er iets minder verkoopdagen zijn dan een jaar terug en dat zal effect hebben op de prestaties.

Rusland dreigt met sluiting van het luchtruim voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Nederland zou zogenoemde landingsslots van de Russische vrachtmaatschappij AirBridgeCargo willen intrekken en dat bedrijf wil juist groeien op Schiphol. KLM moet in geval van een sluiting van het Russische luchtruim ongeveer drie tot vijf uur langer vliegen naar bestemmingen in Japan en is daardoor het grootste slachtoffer.

Volgens topman Ralph Hamers van ING is de grootste bedreiging voor de bankenwereld de grote techplatforms als Google, Apple en Amazon. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten. ING wil graag samenwerken met fintech en daar toegevoegde waarde uithalen.

Paribas heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan een jaar terug. Netto bleef er door kostenbesparingen €2 miljard over meer dan 8% dan een jaar terug. De omzet daalde een kleine 2% als gevolg van minder activiteiten bij het zakenbankieren.

Neways is positief over de gang van zaken in de tweede helft van het jaar. De Elektronicafabrikant boekte over eerste negen maanden een omzet van €322,7miljoen, een stijging van 9,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug. Het aantal orders nam met 40% toe in het laatste kwartaal.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern Airbus boekte minder winst als gevolg van vertragingen bij de leveringen van toestellen van het type A320neo door problemen met de motoren. Wel wees het bedrijf op zijn sterke orderportefeuille en de gezonde vraag in de luchtvaartsector naar nieuwe vliegtuigen.

Ryanair, dat recent nog veel problemen had met het inroosteren van personeel, ligt nog altijd op koers om dit boekjaar zijn grootste jaarwinst ooit neer te zetten. Het bedrijf heeft een prima zomer achter de rug.

BP boekte op een omzet van meer dan $60 miljard een winst voor belasting van net geen $3 miljard. Per aandeel kwam de winst uit op een kleine 9 cent.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.349 -0.36%
S&P 500 2.573 -0.32%
Nasdaq 6.699 -0.03%
Russell 2000 1.491 -1.15%
Indices Azië    
Nikkei 22.012 -0.06%
Kospi 2.523 0.86%
Shanghai 3.395 0.12%
Hang Seng 28.331 -0.02%
ASX 200 5.909 -0.17%
Valuta's    
EUR / USD 1.1638 -0.10%
GBP / USD 1.3213 -0.04%
USD / YEN 113.11

0.10%

Grondstoffen    
Goud future 1276.30 0.17%
Zilver future 16.85 0.10%
WTI oliefuture 54.00

-0.20%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Werkloosheidscijfers EU 11:00
Case Shiller Huizenprijs index VS 14:00
Chicago inkoopmanagersindex VS 14:45

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Unilever 2-11-2017

€0.3585

Aperam 16-11-2017

$0.375

Royal Dutch 16-11-2017

$0.47

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
HSBC Gemalto €42 Kopen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?