• Morning Call

Opnieuw een rillerige beursdag vooruitlopend op het Amerikaanse shopseizoen

In de VS lag het sentiment ook onder druk in navolging van Europa. De dollar ging lager en de macrocijfers over woningbouw vielen mee. Ondanks dat de olieprijs ook nog opliep, konden de aandelen niet volgen. De Dow Jones leverde 0.4% in naar 23.358, de S&P 500 daalde met 0.3% en de Nasdaq leverde 0.2% in. Het lijkt er op dat de belastingplannen pas tegen kerst de volgende ronde in gaan. Bij Tesla was er kortstondig een opleving na de presentatie van de Tesla Semi truck, tegen het slot stond het aandeel nog fractioneel hoger. Volkswagen liet vervolgens weten maar liefst $34 miljard in elektrisch en autonoom rijden te gaan investeren. Spotify kiest voor een beursgang op de New York Stock Exchange en ziet af van een tweede notering op de beurs van Stockholm. Voor Amerikaanse beleggers wordt het een rommelige week met op donderdag Thanksgiving, traditioneel de drukste reisperiode van het jaar. Vrijdag volgt dan Black Friday, het shopmoment van het jaar.

Qualcomm krijgt mogelijk snel groen licht van de Japanse autoriteiten voor de miljardenovername van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. De overname of fusie tussen Broadcom en Qualcomm is ook nog niet van de baan. Het Amerikaanse chipbedrijf Marvell Technology heeft overeenstemming bereikt over een overname van branchegenoot Cavium voor een bedag van $6 miljard. Er is een ware consolidatieslag gaande in de chipindustrie.

Binnen de Dow Jones waren Nike, Verizon en Home Depot de sterkste stijgers, de grootste dalers waren Coca-Cola, Wal-Mart en Intel. Bij de sectoren konden Natural Gas, Oil Service en Goud gerelateerde oplopen, de grootste dalers waren Transportation, Utility en High Tech sectoren. De 10 jaars rente bleef liggen rond de 2.36%, de VIX index ging 2.8% lager naar 11.4.

Azië:

In de Aziatische regionen waren de markten gemengd met een verlies van 0.6% voor de Nikkei in Japan. De export is in oktober met 14% gegroeid op jaarbasis en groeit nu elf maanden op rij, de beste prestatie voor Japan is sinds de wereldwijde financiële crisis. Toshiba probeert met nieuwe plannen het schrappen van de beursnotering te voorkomen. De Japanse technologiegigant wil voor €4,5 miljard aan aandelen verkopen en onderzoekt tevens de mogelijkheden zijn nucleaire tak Westinghouse Electric af te stoten. De Chinese markten laten kleine plusjes zien, in Zuid-Korea en Down Under vielen de beurzen juist wat terug. Alibaba investeert $2,9 miljard in supermarkt Sun Art Retail Group. Alibaba is vooral actief op het gebied van e-commerce, maar slaat net als rivaal Amazon steeds meer zijn vleugels uit naar de traditionele detailhandel.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -52 de fair value is +12 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -64 punten. De koers van de Bitcoin tikte een nieuwe all-time high aan en staat nu op $8007. 

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een lagere opening zien. Onrust bij de Oosterburen nu de coalitievorming gestaakt is. Angela Merkel lijkt vooralsnog geen nieuwe regering te kunnen vormen. De producentenprijzen in Duitsland zijn in oktober met 3% flink gestegen, De stijging was wel iets minder dan in de maand ervoor.

Altice treft geen voorbereidingen voor een kapitaalverhoging door middel van een aandelenuitgifte of aan aandelen gekoppelde emissie. Volgens Altice wordt er door beleggers gedacht dat grootaandeelhouder Next 81 miljoen stukken heeft verkocht, maar dat zou niet juist zijn. De Franse overheid houdt de situatie voor de werkgelegenheid van telecom- en kabelbedrijf goed in de gaten. Topman Drahi en Macron zouden een gesprek hebben gehad over de telecommarkt in Frankrijk.

Heineken wil af van zijn Spaanse divisie Beer & Food en is op zoek naar een koper. De bierbrouwer wil zich meer richten op de kerntaken als het produceren en distribueren van bier.

Jan Brand, oprichter en meerderheidsaandeelhouder van het beursgenoteerde detacheringsbedrijf Brunel, moet volgende week maandag als verdachte voorkomen in een strafzaak voor de rechtbank van de Thaise districtshoofdstad Hua Hin. De zaak draait om een villa in het prestigieuze Thaise bungalowpark en golfresort Banyan.

Galapagos heeft positieve resultaten weten te behalen met een Albatros Fase 2 studie bij patiënten met taaislijmziekte. De doelstellingen bij de test waren de verdraagzaamheid, veiligheid en medicijneigenschappen te onderzoeken.

RWE overweegt zijn belang in Innogy op te geven en het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft nieuwe doelstellingen gekregen van zijn grootaandeelhouder, de Zweedse staat. De veranderingen gelden voor rendement op eigen vermogen, dividend beleid en de ratio nettoschuld/eigen vermogen.

NPEX moet tijdelijk de facilitatie van de handel staken van bij haar genoteerde instellingen. De Alternatieve beurs voor het MKB voldoet momenteel nog niet aan de nieuwe wet- en regelgeving.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.358 -0.43%
S&P 500 2.579 -0.26%
Nasdaq 6.783 -0.15%
Russell 2000 1.492 0.40%
Indices Azië    
Nikkei 22.257 -0,62%
Kospi 2.527 -0.25%
Shanghai 3.393 0.30%
Hang Seng 29.223 0.08%
ASX 200 5.945 -0.19%
Valuta's    
EUR / USD 1.1746 -0.20%
GBP / USD 1.3228 0.26%
USD / YEN 112.07 -0.99%
Grondstoffen    
Goud future 1290.82 0.99%
Zilver future 17.17 0.59%
WTI oliefuture 56.76 2.94%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Draghi spreekt voor EP EU 15:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Volker Wessels 22-11-2017 €0.28

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
RBC Takeaway start volgen Underperform
       

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?