• Morning Call

Opnieuw een week vol cijfers in aantocht

In de VS begon men aarzelend aan de sessie na de tegenvallende cijfers van GE en de daarop volgende daling van 7% op de opening. GE wordt door de verscheidenheid aan producten toch ook gezien als een graadmeter voor de Amerikaanse economie. Naast GE liet ook Procter & Gamble tegenvallende resultaten zien. De recente budgetverhoging en hoop op een spoedige belastingdeal zetten voor beleggers de weg weer omhoog in. Zelfs het geplaagde GE kon daarop met een plus de dag uit. Eerder wist PayPal al sterk te openen na meevallende cijfers en trok 5.5% aan. De Dow Jones kon uiteindelijk 0.7% oplopen naar 23.329, de S&P 500 sloot 0.5% hoger en de Nasdaq 0.4%. Wederom nieuwe highs op de borden. Opvallend is dat lang niet alle bedrijven die goede cijfers laten zien ook beloond worden daarvoor. Tesla lijkt definitief auto's in China te gaan maken. Met de eigen fabriek in China hoopt Tesla beter te kunnen profiteren van de snelgroeiende markt voor elektrisch aangedreven voertuigen en zo ook de kosten fors omlaag te kunnen brengen. Minder goed nieuws was er voor Janet Yellen, Trump zou de voorkeur geven aan Jerome Powell. Yellen zou dan aanblijven als vice president van de Federal Reserve Bank.

Binnen de Dow Jones waren Boeing, United Health en Goldman Sachs de sterkste stijgers, de grootste dalers waren Mc Donald's, Coca-Cola en Procter & Gamble. Bij de sectoren konden Networking, Brokers en Metals oplopen, de grotere dalers waren Oil Service, High Tech en Goud gerelateerde. De 10 jaars rente steeg fors naar 2.38%, de VIX index bleef hangen op 10.

Azië:

De beurzen in Azië keken vooral naar de verkiezingen in Japan. Een scenario zoals Theresa May in Groot Brittannië zag, werd het niet. Shinzo Abe boekte een overweldigende zegen en zo kan het centrumrechtse kabinet vol gas verder gaan met hervormingen. Een belangrijk item is het inzetten van het Japanse leger buiten de landsgrenzen. Toshiba verwacht een verlies van $820 door een belastingimpact van de verkoop van zijn chipdivisie. Deze wordt verkocht aan een consortium onder leiding van investeerder Bain Capital voor een bedrag van rond de €15 miljard. Men wil zo de financiële problemen het hoofd te bieden door eerdere forse afschrijvingen op de Amerikaanse nucleaire divisie van het bedrijf. De Nikkei trok ruim 1% aan waar de Shanghai Composite en Kospi index onveranderd bleven. In Hong Kong gaf de Hang Seng 0.7% prijs. De IPO van Aramco lijkt niet het succes te worden dat was gehoopt. Twijfel over transparantie, aandeelhoudersrechten en waardering houden Westerse beleggers aan de zijlijn. Saoedi Arabië polst nu de interesse voor een onderhandse plaatsing, vooral richting China.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +9 de fair value is -2 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +11 punten. De koers van de Bitcoin gaat maar door en de cryptocurrency staat nu op $5910.

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen al weer een hogere opening zien.

In vastgoed wordt dit jaar meer dan €20 miljard geïnvesteerd door beleggers uit binnen- en buitenland en dat is €7 miljard meer dan het recordjaar van 2017. De allergrootste motor achter de hoge vastgoedinvesteringen is de lage rente.

Philips boekt zoals verwacht meer winst op een 4% hogere omzet van €4,1 miljard en onderaan de streep bleef een nettowinst over van €263 miljoen. De orderintake steeg met 5%. Het Eindhovense bedrijf herhaalt dan ook de outlook over heel 2017 waarbij het bedrijf een omzetgroei ziet van rond de 5%.


BinckBank verkoopt softwarebedrijf Able, de verkoop levert de onlinebroker een boekwinst op van drie cent per aandeel. Het bedrijf zag het aantal transacties met 4% dalen tot iets meer dan 1,7 miljoen, de netto rentebaten stegen tot €7,6 miljoen en onderaan de streep bleef er iets meer dan €9 miljoen over. De winstcijfers worden iets vertekend door een eenmalige belastingbate van €2.4 miljoen. Verder ziet men een goede groei bij Binck Forward.

HelloFresh wil op 2 november naar de beurs in Frankfurt. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ongeveer €1,5 miljard. De prijsvork komt tussen de €9 en €11,5 te liggen en het bedrijf zal voor meer dan €300 miljoen aan aandelen uitgeven.

Vitol neemt de Amerikaanse olieactiviteiten van branchegenoot Noble over. Vitol is een van oudsher Rotterdams bedrijf en is 's werelds grootste onafhankelijke oliehandelaar. De deal zou het Aziatische bedrijf $582 miljoen aan contanten kunnen opleveren waarmee het bedrijf zijn schulden kan aflossen. 

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's zet het vooruitblik voor AkzoNobel op negatief. Het chemie bedrijf zou te lang hebben gewacht met de afsplitsing van de speciaalchemietak. S&P handhaaft de kredietrating van Akzo op A-.

EU-inspecteurs vallen momenteel binnen bij BMW München. De inspectie vond plaats in samenwerking met de Duitse mededingingsautoriteiten. Er zouden mogelijk verschillende Duitse autofabrikanten Europese handels- en kartelregels hebben overtreden.

KLM heeft nieuwe pensioenafspraken gemaakt met piloten en cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij zal hierdoor een eenmalige bijdrage aan het pensioenfonds van €194 miljoen over meerdere jaren storten.

Pharming heeft de afgelopen periode 12,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven vanwege de uitoefening van warrants en opties en de conversie van obligaties.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.328 0.71%
S&P 500 2.575 0.51%
Nasdaq 6.108 0.27%
Russell 2000 1.510 0.43%
Indices Azië    
Nikkei 21.701 1.14%
Kospi 2.491 0.09%
Shanghai 3.376 -0.05%
Hang Seng 28.310 -0.62%
ASX 200 5.894 -0.22%
Valuta's    
EUR / USD 1.1784 -0.59%
GBP / USD 1.3186 0.21%
USD / YEN 113.53

0.88%

Grondstoffen    
Goud future 1280.50 -0.74%
Zilver future 17.07 -1.04%
WTI oliefuture 51.84

1.07%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Chicago Fed VS 14:30
Consumentenvertrouwen EU 16:00

Dividenden

Fonds Datum Dividend
WHV 24-10-2017

€0.77

Unilever 2-11-2017

€0.3585

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Goldman Sachs ASML 144 > 180 Kopen
S&P Global TomTom 9 > 9.50 Houden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?