• Morning Call

Politieke spanningen drukken de markt, Merkel verliest aan slagkracht

Verenigde Staten:

In de VS bleven de markten wederom vlak en is het niet verwonderlijk dat de volatiliteit steeds verder afneemt. Beleggers blijven in verwarring tussen berichten over een groeiende economie en de dreiging van een conflict rondom Noord- en Zuid-Korea. De olieprijs kwam wat onder druk nadat de OPEC meeting in Singapore weinig voortbracht. De eerder ingevoerde beperkingen werden verlengd tot maart, maar Libië en Nigeria produceren steeds meer olie. De Dow Jones viel iets terug naar 22.350, de S&P 500 en Nasdaq konden 0.1% aantrekken. Bij de fondsen was Tesla een grote daler met een verlies van 4%. Analist Jefferies gaf een "sell advies" op het aandeel en verwacht aanhoudende verliezen tot minimaal 2020. Facebook schrapt de omstreden plannen om een nieuw soort aandelen te gaan invoeren. De nieuwe aandelen zouden bestaande aandeelhouders minder stemrecht geven en grootaandeelhouder Zuckerberg juist meer. De Amerikaanse telecommaatschappij Sprint praat met branchegenoot T-Mobile US over een fusie. Als de samenvoeging slaagt ontstaat een bedrijf met 130 miljoen gebruikers. Daarmee zit het marktleiders Verizon en AT&T in de VS op de hielen.

Binnen de Dow Jones waren Cisco, Verizon en Chevron de grootste stijgers, de dalers waren Merck, United Health en Apple. Bij de sectoren konden Goud gerelateerde, Oil Service en Networking oplopen, de sterkste dalers waren High Tech, Steel en Utility. De 10 jaars rente zakte wat terug naar 2.26%, de VIX index daalde naar 9.6.


Azië:

De Aziatische beurzen waren over het algemeen wat negatief, alleen de Nikkei wist een plus van 0.5% neer te zetten. Dit dankzij de wat zwakkere yen tegen de dollar. De Chinese markten moesten verliezen van 0.3% en 1% incasseren voor respectievelijk de Shanghai Composite en Hang Seng. Nieuwe regelgeving voor de vastgoedsector zetten de aandelen onder druk. Ook de Kospi index in Zuid-Korea gaf wat terrein prijs. In Nieuw-Zeeland liepen de verkiezingen voor de huidige regering uit op een teleurstelling.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op -7 de fair value is 0 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -7 punten. 
De koers van de Bitcoin noteert rond de $3739. 


Europa:

De futures in Europa laten een lagere opening zien. De Duitse verkiezingen zijn minder desastreus verlopen dan werd gevreesd, al moesten de CDU en SPD terrein prijsgeven. Zoals verwacht behaalde de AfD, met Russische steun, de eerste zetels binnen het parlement. Angela Merkel verliest wel haar meerderheidscoalitie met de SPD, welke na de zware verliezen in de oppositie gaan.

Unilever neemt voor $2,9 miljard een 60% belang in het Zuid-Koreaanse cosmeticabedrijf Carver Korea. Het belang werd gekocht van Bain Capital en Goldman Sachs. Carver Korea levert meer dan 1000 cosmeticaproducten in Zuid-Korea.

DSM rondt de verkoop van Patheon eerder af dan verwacht. Het chemieconcern bevestigt ook nog eens de outlook voor heel 2017.

ASR neemt de Nederlandse vermogensbeheerder First Investments over dat aan een aantal pensioenfondsen vermogensbeheerdiensten levert. De deal zal nog door de AFM moeten worden bekeken en goedgekeurd. Wat ASR betaalt is nog niet bekend gemaakt.

GrandVision heeft de Duitser Stephan Borchert voorgedragen als de nieuwe topman. Theo Kiesselbach verlaat na 16 jaar trouwe dienst, in 2018 het bedrijf. Borchert werkte eerder onder meer voor modeketen Peek & Cloppenburg en cosmeticabedrijf Douglas en is nu verantwoordelijk voor het cosmetica bedrijf Sephora.

Deliveroo haalt €322 miljoen op bij investeerders. Met het geld wil het bedrijf verder uitbreiden naar nieuwe steden en landen. Het bedrijf zou mogelijk ook een beursgang aan het voorbereiden zijn. De waarde van Deliveroo ligt nu rond de $2 miljard.

Heineken plaatst 12 jaars obligaties ter waarde van €800 miljoen. De brouwer betaalt hiervoor een coupon van 1.5% en de opbrengst wordt gebruikt voor algemene doeleinden en herfinanciering van bestaande schulden.

Alstom en Siemens werken aan treinfusie. De treinenbranche staat onder grote druk. Met name de concurrentie uit China is moordend, waardoor al werd uitgekeken naar consolidatie in de markt. Siemens is ook al in gesprek met het Canadese Bombardier.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 22.349 -0.04%
S&P 500 2.502 0.06%
Nasdaq 5.932 -0.04%
Russell 2000 1.451 0.39%
Indices Azië    
Nikkei 20.393 0.48%
Kospi 2.378 -0.44%
Shanghai 3.341 -0.33%
Hang Seng 27.570 -1.11%
ASX 200 5.681 0.00%
Valuta's    
EUR / USD 1.1957 0.13%
GBP / USD 1.3510 -0.53%
USD / YEN 111.99

-0.43%

Grondstoffen    
Goud future 1297.50 0.21%
Zilver future 16.98 -0.18%
WTI oliefuture 50.66 0.22%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
IFO Bedrijfsklimaat Dui 10:00
Ghicago Fed VS 14:30
Dallas Fed productie index VS 16:30

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?