• Morning Call

PostNL bezorgt hoofdpijn

Verenigde Staten:

Ondanks nieuwe onzekerheden in de handelsrelatie tussen China en de VS eindigden de Amerikaanse beurzen in de plus. De Dow-Jones index eindigde 0,5% hoger op 25.462 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,5 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1% tot 7812 punten. Het Chinese ministerie van handel noemt de importheffingen op 60 mrd aan Amerikaanse producten een rationele stap. Ander nieuws is dat de centrale bank in China ingrijpt om speculatie met de waarde van de Yuan te voorkomen. De uitblinker was Kraft Heinz, dat goede cijfers uit de fles schudde en 8.5% steeg. Campbell Soup profiteerde mee, omdat het bedrijf interesse zou hebben in een overname. Ook Go Pro deed het erg goed na meevallende cijfers. Symantec juist niet, dat daalde 8%. Buffets Berkshire Hathaway deed het ook weer goed, mede door het grote belang in Apple. Beleggers hopen op een eigen aandeleninkoop, maar daarover houden Warren en Charlie hun kaken op elkaar.

Binnen de Dow Jones konden IBM, Pfizer en Disney het meest oplopen. Home Depot, United Technologies en Boeing waren de grotere dalers. Bij de sectoren konden Transportations, Computer en Steel het meest oplopen. De sterkste dalers waren Oil, Nasdaq Financials en Internet aandelen. De 10 jaars rente staat nu op 2,95% en de VIX index, die de volatility weergeeft van de S&P 500, sloot 4,5% lager op 11,64.

Azië:

Aziatische beurzen deden het hier en daar wat beter vandaag, ondanks de aankondiging van nieuwe Chinese importtarieven. De Nikkei wist slechts licht op te lopen doordat de bankensector op de index drukte. Fanuc en Fast retailing liepen wel licht op. In Hong Kong was de Hang Seng index positief, al voor de 5e handelsdag op rij. HSBC kwam met de cijfers en verdiende bijna $11 mrd. in de eerste helft van 2018. De Shanghai Composite daalde echter, net als de ShenZhen index.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is grotendeels platgelegd door een computervirus. TSMC is een belangrijke toeleverancier van Apple en maakt onder meer de centrale processor voor de iPhones. De aanval komt op een vervelend moment, want TSMC is juist aan het opschalen voor de productie van de nieuwste iPhone die naar verwachting in het najaar wordt aangekondigd.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 43 punten hoger, de fair value is 26 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +69 punten. De Bitcoin handelt rond de $7100.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen licht hoger. De Duitse fabrieksorders zijn in juni met 4% op maandbasis stevig gedaald.

PostNL heeft in het tweede kwartaal verlies geleden omdat het bedrijf nog altijd veel last heeft van een krimpende postmarkt en ook werden er minder kosten bespaard dan verwacht. Onderaan de streep bleef er een verlies van €1 miljoen over tegen een winst van €29 miljoen een jaar terug. De totale omzet steeg wel als gevolg van meer pakketjes bezorging tot €851 miljoen. Het wachten is op een consolidatieslag in de postmarkt.

GrandVision heeft in de eerste helft van dit jaar op eigen kracht groei weten te realiseren. De omzet steeg met bijna 12% tot bijna €1,9 miljard. het bedrijf profiteerde van de overnames van Tesco Opticians in het Verenigd Koninkrijk en Visilab in Zwitserland. Het onderliggende bedrijfsresultaat steeg met 8% tot €293 miljoen en onderaan de streep bleef er een nettowinst over €116 miljoen. Stephan Borchert verklaarde in een toelichting tevreden te zijn met de vooruitgang van het bedrijf dit jaar. Het bedrijf zal op 20 september in Amsterdam zijn eerste Capital Markets Day houden. Vanwege de hitte zouden de cijfers over het volgende kwartaal wel iets kunnen tegenvallen.

De Amerikaanse toezichthouder FTC wil dat de Duitse producent van industriële gassen Linde en de Amerikaanse branchegenoot Praxair nog meer bezittingen afstoten om concurrentiebezwaren weg te nemen. Linde had al een aantal zaken verkocht om goedkeuring te krijgen voor de fusie. Of het samengaan in gevaar komt met de nieuwe eisen is nog niet helemaal duidelijk.

HSBC profiteerde van gunstige wisselkoerseffecten. Tegenover een hogere omzet en lager dan verwachte kredietverliezen stonden wel stijgende operationele kosten. De Tier 1 ratio kwam uit op 14,2%. De topman Flint gaf aan dat vooral de consumentenbank en vermogensbeheer goed in het eerste halfjaar hebben gepresteerd. Het bedrijf gaat de komende jaren veel geld investeren in technologie om de groei verder aan de jagen.

ING gaat vandaag ex €0,24 interim dividend. Vastned retail gaat vandaag €0,71 ex interim dividend.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25463 0,54%
S&P 500 2840 0,46%
Nasdaq 7812 0,12%
Russel 2000 1673 -0,52%
Indices Azië    
Nikkei 22506 -0,08%
Kospi 1969 0,11%
Shanghai 2717 -0,86%
Hang Seng 27819 0,52%
ASX 200 6264 0,47%
Valuta's    
EUR / USD 1,1557 -0,30%
GBP / USD 1,2991 -0,22%
USD / YEN 111,15 -0,28%
Grondstoffen    
Goud future 1214 0,58%
Zilver future 15,43 0,78%
WTI oliefuture 68,66 -0,51%

Agenda vandaag

Fabrieksorders Dld 08:00

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Morgan Stanley Proximus   Equalweight

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?