• Morning Call

RBS boekt eerste winst in decennium

Verenigde Staten:

In de VS dubt men over de mogelijke rentestappen. Door de oplopende inflatie gaat men voorzichtig uit van misschien wel vier stappen, maar Fed president Bullard liet weten dat het niet zo een vaart zal lopen. Per saldo veerde de meeste markten weer op, alleen de Nasdaq moest iets terrein prijsgeven. Zowel Amazon als Netflix wisten na herhaalde pogingen net geen nieuwe highs neer te zetten. Daarnaast lagen vooral Biotech aandelen onder druk. De Dow Jones kon 0.7% oplopen naar 24.962, mede dankzij Walmart en Boeing. United technologies overweegt om zich op te splitsen in meerdere divisies, beleggers reageerden positief. De S&P 500 herstelde sterk tijdens de middagsessie. De olieprijs trok weer wat aan na de lagere olievoorraadcijfers, al wezen analisten wel op het feit dat de lagere standen vooral komen door de export en niet door een hoger binnenlands verbruik. Snap blijft vechten met de laatste redesign van de App. Steeds meer (bekende) mensen laten het platform liggen uit onvrede over de aanpassingen. Nabeurs kwamen HP Inc. en HP Enterprises met de cijfers. HPE zag de omzet en winst verder oplopen en overtrof de verwachtingen. Ook de outlook was beter dan verwacht en het aandeel liep ruim 7% op nabeurs. Bij HP Inc. was het verhaal niet veel anders en werd de outlook zelfs verder naar boven bijgesteld. Het aandeel steeg dan ook 8% in de nabeurshandel.

Binnen de Dow Jones waren United Technologies, Caterpillar en 3M de grootste stijgers, de dalers waren Cisco, Travelers Companies en Goldman Sachs. Bij de sectoren kunnen Oil, Oil Service en Natural Gas oplopen, de grootste dalers zijn Goud gerelateerde, Brokers en Financials. De 10 jaars rente staat nu op 2.92 en de VIX index, die de volatility op de S&P 500 index weergeeft, gaat ruim 6% lager naar 18.7.Azië:

In Azië stonden alle neuzen weer de zelfde kant op, over een breed front eindigde de indices hoger. De sterkere dollar en iets hogere inflatiecijfers zorgden voor een plus van 0.7% in de Nikkei. In Zuid-Korea werd over een breed front winst geboekt, de Kospi index steeg 1.5%. Ook voor de Chinese markten was er winst. De hang Seng liep 1.2% op en de Shanghai Composite 0.6%. Anbang, het moederbedrijf van het Nederlandse Vivat, is door toezichthouders in China onder curatele gezet en nemen de bedrijfsvoering voor minimaal 1 jaar over. De oprichter en bestuurder Wu zal voor fraude worden vervolgd. Anbang kocht veel vastgoed en financiële dienstverleners in de VS en Europa en is onder andere eigenaar van het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York.


De Dow Jones mini future staat vanmorgen 170 punten hoger, de fair value is -67 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +237 punten. De koers van de Bitcoin heeft het nog zwaar en staat tegen de $9.800 aan.


Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een hogere opening zien. De groei van de Duitse economie lag in het vierde kwartaal van 2017 met 0,6% fractioneel hoger dat het kwartaal ervoor. Ten opzichte van een jaar terug lag de groei van 2,9% eveneens hoger.

Galapagos heeft over het afgelopen jaar een hoger operationeel verlies geleden van bijna €90 miljoen en onderaan de streep bleef er een tekort over van €116 miljoen. Toch is het financiële plaatje verbeterd omdat er inmiddels €1,15 miljard in kas zit. Topman Van Stolpe is positief over de testen van kandidaat medicijnen en ziet dat het punt van in de markt zetten steeds dichter bij komt. Wel een punt van zorg is de cashburn, die lag aan de bovenkant van de verwachting vanwege allerlei extra kosten. De topman zegt hierover zich geen zorgen te maken, "we kunnen dit makkelijk opvangen" aldus van Stolpe.

Heijmans heeft na een aantal lastige jaren en moeilijke beslissingen de weg omhoog weer gevonden. Het bouwbedrijf sloot het overgangsjaar af met een nettowinst van €20 miljoen. De omzet steeg tot €1,4 miljard en de nettoschuld werd weggewerkt. Positief is de winst bij het onderdeel Infra dat jarenlang voor hoofdbrekens zorgde. Heijmans heeft nog voor €1,9 miljard aan werk liggen.

Brunel boekte een licht lagere omzet over het laatste kwartaal van 2017. Over het hele jaar daalde deze echter met 11%. De ebit kwam uit op €6,1 miljoen ruim beter dan de €2,1 miljoen een jaar terug. Het dividend zet de uitzender op €0,15 per aandeel vorig jaar was dat nog €0,40. Over heel 2018 verwacht men betere resulaten voor Duitsland en Nederland.

Stage Entertainment, het internationale musicalbedrijf van Joop van den Ende, onderzoekt een beursgang. De waarde van het bedrijf zou rond de €1 miljard liggen en Goldman Sachs zou zijn ingehuurd om een haalbaarheidsstudie te doen.

Takeaway.com neemt het Bulgaarse BGmenu en het Roemeense Oliviera over voor en waarde van €10,5 miljoen. Met de overname versterkt het bedrijf zijn positie in Oost-Europa met online bestel- en bezorgdienst voor maaltijden.

Rabobank wil de rol van zijn lokale kantoren nog verder inperken. De nieuwe plannen zullen 6 maart worden gepresenteerd op de algemene ledenraad. De bank wil tegen 2020, 24 uur per dag, zeven dagen in de week volledig digitaal werken en zijn klanten via alle kanalen bedienen.

Swiss Re heeft zijn winst vorig jaar zien teruglopen als gevolg van uitbetalingen vanwege natuurrampen. Netto bleef er maar $331 miljoen over tegen $3,6 miljard een jaar terug. De samenwerking met Softbank zien ze voor het komende jaar, net als de oplopende rentes, als positief.

Royal Bank of Scotland boekt voor het eerst in tien jaar tijd een jaarwinst. Eindelijk mag er dan een voorzichtige streep worden gezet onder de nasleep van de kredietcrisis in 2008 met een nettowinst van 752 miljoen Britse pond, veel hoger dan verwacht. Over het vierde kwartaal was het verlies overigens nog 579 miljoen GBP.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 24962 0,66%
S&P 500 2703 0,10%
Nasdaq 7210 -0,11%
Russel 2000 1528 -0,20%
Indices Azië    
Nikkei 21872 0,62%
Kospi 2124 1,45%
Shanghai 3289 0,63%
Hang Seng 31251 0,93%
ASX 200 5999 0,82%
Valuta's    
EUR / USD 1,2293 -0,29%
GBP / USD 1,3938 -0,13%
USD / YEN 107,06 0,23%
Grondstoffen    
Goud future 1327 -0,40%
Zilver future 16,58 -0,22%
WTI oliefuture 62,70 0,10%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
geen    

Dividenden

Fonds Datum Dividend
 Aperam 08-03 $0,45

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Berenberg BESI €81.10>€88.50 Koop 
Berenberg ASR €25.90>€35.00 Hold 
       

Volg nu ook de Beursvloer via onze mobiele Apps 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?