• Morning Call

Statements centrale bankiers zetten markten weer in positieve versnelling

 

Verenigde Staten:

In de VS trokken de koersen meteen vanaf de start van de handel aan. Beleggers zien vooralsnog elke dip in de markt als een koopkans. Wat zeker meehielp was de aantrekkende olieprijs, door een kleinere stijging van de voorraden dan verwacht. Daarnaast zien we een grote verschuiving bij de valuta's. Zowel de euro als het pond weten terreinwinst te boeken tegen dollar en yen. Macrocijfers over de aanstaande woningverkopen vielen iets tegen. De Dow Jones ging 0.7% hoger naar 21.455, de S&P 500 liep 0.9% op en de Nasdaq kon 1.4% herstellen. Daarmee werden de verliezen van een dag eerder al weer ingelopen. Bij de aandelen deden financials het goed. Na de positief verlopen Amerikaanse stresstest voor banken plannen de financials weer aandeleninkoopprogramma’s en dividenduitkeringen. Zo zal Bank of America het kwartaaldividend met 60% verhogen en voor een bedrag van $13 miljard aan eigen aandelen gaan inkopen. Citigroup en Morgan Stanley gaan maar liefst $19 miljard laten terugvloeien naar de aandeelhouder en zal zelfs het geplaagde Wells Fargo nog altijd voor $11 miljard aan eigen aandelen gaan inkopen. De dividend- en inkoopplannen liggen daarmee op het hoogste niveau in jaren.

Investeringsbedrijf Sycamore neemt voor bijna $7 miljard Staples over. Per aandeel wordt er $10,25 betaald, een premie van 20% ten opzichte van voor de overnamegeruchten de kop op staken.

Binnen de Dow Jones konden alleen JPMorgan, Intel en Caterpillar oplopen, de grootste dalers waren General Electric, Merck en Johnson & Johnson. Bij de sectoren konden Semi Conductors, Steel en Internet oplopen, de enige dalers waren Utility, Pharmaceuticals en Gold Bugs. De Vix index die de volatility van de S&P 500 weergeeft leverde ruim 9% in naar 10.

Azië:

De Aziatische beurzen waren over een breed front hoger en ook hier werd goed gelusterd naar de opmerkingen van de diverse centrale bankiers. De Zuid-Koreaanse Kospi index tikte zelfs even een all-time high aan en sloot 0.6% hoger. De Markten van Hong Kong en Sydney liepen 1% op. De Nikkei trok 0.4% aan dankzij oplopende detailhandelcijfers. De Shanghai Composite bleef wat achter met een kleine plus. Toshiba heeft de verkoop van haar chipdivisie in de koelkast gezet, men gaat nu eerst haar partner daarin, Western Digital, aanklagen.

De Dow Jones minifuture staat vanmorgen op +30, de fair value is -10 en daarmee komt de openingsindicatie voor de Dow Jones index uit op +40 punten.

Europa:

In Amsterdam geven de futures een hogere opening aan. Gisteravond liet topman Mark Carney van de Bank of England weten dat men overweegt de rente te verhogen als de economie op dit tempo blijft draaien. Het consumentenvertrouwen in Duitsland is met twee tiende gestegen naar 10,6. De verwachting was een onveranderde stand.

Aegon moet mogelijk hogere schadevergoedingen betalen voor woekerpolissen uit de jaren negentig. De verzekeraar zou volgens de rechter onvoldoende en onvolledige informatie hebben gegeven over allerlei kosten en kleine lettertjes. Aegon heeft de verkoop van zijn twee grootste in run-off geplaatste onderdelen in de Verenigde Staten aan herverzekeraar Wilton Re afgerond. Daarmee komt $14 miljard aan verplichtingen vrij en kan de Solvency2 ratio met 6% omhoog. Wel levert de deal een boekverlies op van €270 miljoen.

IMCD heeft de Italiaanse distributeur van specialty chemicals producten Neuvendis voor een nog onbekend bedrag gekocht. Het bedrijf bedient onder andere bouwmarkten en producenten van verf, coatings en van plastics. In 2016 bedroeg de omzet iets meer dan €26 miljoen.

Shell wordt vandaag door vier Nigeriaanse weduwen voor de rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995. Het bedrijf zou de toenmalige regering hebben geholpen bij onderdrukking van gewelddadige protesten tegen boringen in het Ogonigebied begin jaren 90.

Qualcomm heeft de aanmeldingstermijn voor zijn overnamebod op het chipbedrijf NXP met een aantal weken verlengd. Er zouden nog te weinig aandelen zijn aangemeld. Analisten verwachten dat het bod nog wat verhoogt gaat worden. De Europese Commissie moet ook zijn goedkeuring nog geven.

De winstvooruitzichten voor Flow Traders zijn er zonder verbetering van de marktomstandigheden niet op vooruit gaan. Op de analistendag van gisteren werd bekend gemaakt dat de introductie op de Amerikaanse OTC-markt vertraging oploopt en geen handelsinkomsten uit die hoek komen voor 2018.

Opnieuw een overname van Philips. Het bedrijf neemt zonder details te noemen CardioProlific over.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 21.454 0.68%
S&P 500 2.440 0.88%
Nasdaq 5.753 1.44%
Russell 2000 1.426 1.47%
Indices Azië    
Nikkei 20.219 0.44%
Kospi 2.396 0.58%
Shanghai 3.184 0.35%
Hang Seng 25.922 0.93%
ASX 200 5.810 0.95%
Valuta's    
EUR / USD 1.1378 0.33%
GBP / USD 1.2927 0.88%
USD / YEN 112.29 -0.04%
Grondstoffen    
Goud future 1249.10 0.18%
Zilver future 16.73 0.84%
WTI oliefuture 44.74 1.13%
     

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Werkloosheidsaanvragen VS 14:30
Bruto Binnenlands Product Q1 VS 14:30
Persoonlijk Consumptieve Bestedingen VS 14:30

Belangenmeldingen

 BlackRock iets kleiner in  Akzo
   

Dividenden

Fonds Datum Dividend
Unibail Rodamco 04-07-2017 €5.10
     

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Koersdoel Huidig advies
Jeffries verlaagt Randstad  €42  Underperform
HSBC zet Vopak op  €49.50

 Kopen

ING verlaagt Flow Traders  €33 naar €25

 Hold

     

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?