• Morning Call

Tech-angst zet de Nasdaq in het rood

Verenigde Staten:

In de VS was het een opmerkelijke sessie. Het was lang geleden dat de grote publiekslievelingen zo een afstraffing kregen. Het leek dan ook vooral een gezonde correctie. Waar de Dow Jones een mooie plus van 0.4% liet zien en wederom nieuwe records op de borden zette, lag de Nasdaq juist onder druk. Uiteindelijk sloot de index 1.3% lager, maar waren het vooral de chipproducenten die terrein moesten prijsgeven. De S&P 500 bleef onveranderd, al zien we binnen de index wel grote uitschieters. Eerder in de sessie gaf Janet Yellen haar laatste voordracht aan de Senaatscommissie. Haar woorden sloten naadloos aan bij het later gepresenteerde Beige Book. De Amerikaanse economie groeit gematigd en van looninflatie is geen sprake. Macrocijfers over het aantal nieuwe hypotheken vielen tegen, maar de woningverkopen liepen wel weer op. De groei van de economie viel mee met een plus van 3.3%. De olieprijs zakte wat weg, niet alleen daalden de olievoorraden, men verwacht nog geen gelopen race bij de OPEC beslissing vandaag.

Nokia voert geen overnamegesprekken met zijn Amerikaanse branchegenoot Juniper Networks. Volgens allerlei berichten zou de Finse fabrikant van netwerkapparatuur een bod van $16 miljard voorbereiden. Juniper zelf wilde geen commentaar geven.

Binnen de Dow Jones waren Verizon, JPMorgan en United Health de grootste stijgers, de dalers waren Microsoft, Visa en Apple. Bij de sectoren liepen Airlines, Steel en Transportation op, dalende sectoren waren Semi Conductors, Internet en Computers. De 10 jaars rente staat nu op 2.384% en de VIX index liep 6.7% op naar 10.7.

Azië:

De meeste Aziatische indices gaven terrein prijs, alleen de Nikkei wist 0.6% op te lopen met dank aan de zwakkere dollar tegen de yen. Het waren financials en autobouwers die de verliezen bij de techsectoren konden compenseren. In Zuid-Korea gaf de Kospi index maar liefst 1.5% prijs, zoals verwacht verhoogde de centrale bank de rente met 0.25% naar 1.5%. Het waren echter vooral de chipproducenten die fors lager gingen. In China viel het producenten inkoopmanagersindexcijfer iets mee, maar kon niet voorkomen dat ook hier de markten de min in doken. De Shanghai Composite gaf 0.6% prijs, de Hang Seng leverde 1.3% in. Tencent was een zware weger met een verlies van 2.3%. Duitse bedrijven die actief zijn in China klagen over de toenemende bemoeienis van de Chinese overheid binnen het bedrijf en dreigen zelfs een vertrek te overwegen.

De Dow Jones mini future staat vanmorgen op +31 de fair value is +7 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +24 punten. De koers van de Bitcoin herstelt weer naar $10.200.

Europa:

De futures in Europa laten vanmorgen een iets lagere opening zien. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in oktober met 1,2% gedaald ten opzichte van de vorige maand. 


NN Group wil tegen 2020 €350 miljoen aan kosten besparen. De verzekeraar wil dat bereiken door afdelingen bij elkaar onder te brengen en kantoren te sluiten ook worden ontslagen niet uitgesloten. Het bedrijf voorziet een operationele groei van 5 tot 7% op termijn en verwacht de inpassing van Delta Lloyd ook tegen 2020 te hebben afgerond.

ABN AMRO wil af van de bonuscultuur. Het bonussysteem zal de inzet worden van de lopende onderhandelingen tussen de bank en de vakbonden over een nieuwe cao voor 2018

Unilever begint met het terughalen van de aansturing van de voedingsdivisie naar Nederland. De aankondiging dat met het terughalen in 2018 wordt begonnen, komt op een moment dat de discussie over de twee hoofdkantoren volop wordt gevoerd. Voor de spreaddivisie zijn officieel 3 partijen over, half december gaat de volgende biedingsronde in.

SBM Offshore en dochterbedrijf SBM Offshore USA hebben een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie van $238 miljoen. Het bedrag werd betaald omdat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan omkoping van functionarissen om aan orders te komen. Op 2 februari volgt er nog een vonnis van oud topman Tony Mace. De Brit zou betrokken zijn geweest bij allerlei corruptie zaken. Het bedrijf is nog bezig met een definitieve schikking met de Braziliaanse autoriteiten.

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt dat de ECB na september volgend jaar moet stoppen met het opkopen van schuldpapier. Volgens Knot is het deflatie gevaar geweken en groeit de economie weer. Bundesbank-president Jens Weidmann deelt de mening van Knot.

Probiodrug heeft, dankzij lagere kosten voor onderzoek en ontwikkeling, in het derde kwartaal een kleiner verlies geleden dan een jaar eerder. Het verlies daalde met €700.000 naar €1,7 miljoen en de kosten daalden met hetzelfde bedrag tot €1,1 miljoen. Er werd geen omzet gerealiseerd. Het bedrijf werkt aan een middel tegen onder meer de ziekte van Alzheimer.

Credit Suisse is van plan zijn aandeelhouders te belonen de bank wil de helft van zijn nettowinst besteden aan het inkopen van eigen aandelen of aan uitkering van een speciaal dividend. De bank zit in de laatste fase van een omvangrijke herstructurering waarbij duizenden banen werden geschrapt en onderdelen werden verkocht. De vermogensbeheeractiviteiten en het zakenbankieren zouden ook weer in de lift zitten.

Uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven hebben in het derde kwartaal de omzet met gemiddeld 1% zien toenemen. De stijging was wel iets minder dan het kwartaal ervoor. Verder viel op dat de stijging op jaarbasis van het aantal werknemers met een vast dienstverband de grootste was sinds begin 2009.


Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23.940 0.44%
S&P 500 2.626 -0.04%
Nasdaq 6.311 -1.73%
Russell 2000 1.541 0.33%
Indices Azië    
Nikkei 22.747 0.66%
Kospi 2.476 -1.45%
Shanghai 3.317 -0.61%
Hang Seng 29.263 -1.22%
ASX 200 5.969 -0.69%
Valuta's    
EUR / USD 1.1847 0.06%
GBP / USD 1.3408 0.47%
USD / YEN 111.93 0.40%
Grondstoffen    
Goud future 1282.10 -0.99%
Zilver future 16.45 -2.20%
WTI oliefuture 57.30 -1.19%

Agenda vandaag

   
Cijfers Land Tijd
Consumenten Prijs Index (CPI) EU 11:00
Uitkeringsaanvragen VS 14:30
Persoonlijk inkomen en uitgaven VS 14:30
Chicago PMI VS 15:45
Opslag Aardgas VS 16:30

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Kempen TOMTOM €11 Neutraal
       

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?