• Morning Call

Turkse Lira blijft wegen op sentiment

Ook op Wall Street was Turkije verantwoordelijk voor een negatieve handelssessie. Er wordt naar Trump gewezen, die door extra sancties tegen Turkije de toch al niet al te sterke Lira in een vrije val stortte. Er is vrees voor besmettingsgevaar en vooral de exposure van banken in Europa baart beleggers zorgen. Zo ook in de VS afgelopen vrijdag waar de bankensector het, ondanks slechts lichte Europese blootstelling, het zwaar had. Ondertussen blijkt ook een andere sanctie ongewenste effecten te hebben: de Chinezen profiteren met een flink oliecontract van de Amerikaanse sancties tegen Iran. General Electric wil zijn energie tak verkopen en daalde 1.3%. De Dow Jones sloot 0.8% lager op 25313, de S&P verloor 0.7% net als de Nasdaq.

Chipfabrikanten duikelden ook aardig de diepte in, door een negatief rapport van Morgan Stanley. Third Point is juist ingestapt bij de Eindhovense chipmaker NXP. Het investeringsvehikel van Daniel Loeb nam een belang van meer dan 3% in het bedrijf. Met de investering is een bedrag van $1,2 miljard gemoeid. Verder was er aandacht voor Dropbox, die de halve winst van donderdag weer kwijtspeelde.

Dit weekend is Tesla opnieuw in het nieuws omdat Saoedische investeerders klaar lijken te zijn voor de buy-out van het bedrijf, waarbij het voor $420 van de beurs kan verdwijnen. Enkele investeerders hebben inmiddels Musk aangeklaagd. De eisers noemen de tweets van Musk vals en misleidend en een 'kernaanval', bedoeld om shortsellers uit te schakelen. 

Binnen de Dow Jones konden Walmart, Chevron en Walgreens het meest oplopen. DowDuPont, Caterpillar en Intel waren de grotere dalers. Er waren geen sectoren die hoger sloten. De sterkste dalers waren Semiconductors, Transportation en de Computerindex. De 10 jaars rente daalde naar 2,85% en de VIX index, die de volatility weergeeft van de S&P 500, sloot bijna 17% hoger op 13,16.

Azië:

De Aziatische markten krijgen opnieuw een klap door de Turkse Lira, die nog verder verzwakt. De Nikkei daalt met 1.7% mede doordat de Yen zijn gebruikelijke functie als vluchthaven weer vervult en dus aantrekt. Exporterende bedrijven zoals Toyota en Canon liggen onder druk vandaag, net als de zeevervoersector, die maar liefs 3.4% lager gaat als geheel. In Shanghai daalt de Composite index 1.3% en de Hang Seng index daalde 1.5%. De Kospi verliest ook verder terrein, mede door zwakte rond de chip aandelen. In Thailand zeggen ze Sawadee Kaa, we zijn een dagje met vakantie.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 95 punten lager, de fair value is -24 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op -71 punten. De Bitcoin handelt rond de $6300.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen lager.

De Nederlandse detailhandel heeft in juni 3% meer omgezet dan een jaar eerder. De stijging was wel opnieuw minder sterk.

DSM kondigt vandaag een inkoopprogramma eigen aandelen aan ter waarde van €99 miljoen. De inkoop is nodig om het aandelencompensatieplan en een dividenduitkering in aandelen te dekken.

Sandd bekijkt een aantal scenarios om consolidatie op de postmarkt te realiseren, waarbij een samengaan met PostNL nog geen uitgemaakte zaak is. De topman van Sandd was ook zeer kritisch over de Nederlandse politiek, die neemt veel te veel tijd om allerlei zaken te onderzoeken. 'Wij kunnen niet achterover blijven leunen en op die besluitvorming van de politiek wachten', aldus topman Van de Laar. PostNL sprak zich eerder uit over de  om te consolideren omdat de postmarkt jaarlijks met 10% krimpt.

Piloten van KLM zouden een staking overwegen als voor het einde van deze week hun werkdruk niet wordt verlicht. Wanneer de staking zal plaatsvinden, als de luchtvaartmaatschappij de eisen van de piloten niet inwilligt, is nog niet duidelijk. De eisen zijn meer salaris en minder werkdruk.

HelloFresh gaat de komende maanden meer investeren om de groei aan te jagen en daarom zal het bedrijf aan het eind van dit jaar nog niet quitte draaien. Er zal veel geld in de VS worden uitgegeven en ook zal er in het eerder overgenomen Green Chef worden geïnvesteerd. De groei zal voor de rest van dit jaar op 37% uitkomen, eerder was dat nog 35%.

De Turkse centrale bank heeft maatregelen aangekondigd om de financiële markten goed te laten werken en de flexibiliteit van de banken te ondersteunen. Zo verlaagde de bank de reserve-eisen voor de lira en kan voortaan niet alleen de dollar maar ook de euro voor reservemunt worden gebruikt.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 25313 -0,77%
S&P 500 2833 -0,71%
Nasdaq 7839 -0,67%
Russel 2000 1685 -1,86%
Indices Azië    
Nikkei 21884 -1,86%
Kospi 1929 -1,36%
Shanghai 2763 -1,16%
Hang Seng 27882 -1,71%
ASX 200 6244 -0,54%
Valuta's    
EUR / USD 1,3854 -0,69%
GBP / USD 1,2756 -0,39%
USD / YEN 110,69 -0,20%
Grondstoffen    
Goud future 1208 -0,01%
Zilver future 15,28 -0,52%
WTI oliefuture 67,57 1,33%

Agenda vandaag

Detailhandel NL 6:30
Inflatie Ita 10:00
Opec Opec 00:00
       
       
       

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?