• Morning Call

Unilever zet politiek in het hemd

Verenigde Staten:

De rentevrees sloeg om zich heen op de beurzen gisteren en dat zagen we ook in de VS. Al tijdens de sessie van de dag ervoor sloeg daardoor het sentiment om en ook in deze sessie was het raak. De Dow sloot 0.8% lager net als de S&P en de Nasdaq deed het nog een stuk slechter, met een min van 1.8%. De winnaars van de lage rente zijn de verliezers van een hogere rente. Met name de FAANG stocks Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en ook Tesla lagen onder druk. Van die laatste viel een dalinkje wel te verwachten, nadat de hardleerse Musk de SEC provoceerde in een tweet waarin hij het de Shortseller Enrichment Commission noemt. Niet heel handig. Er waren gisteren in de VS een aantal bedrijven met cijfers die wel in positieve zin opvielen. Zoals drankenfabrikant Constellation Brands. Barnes & Noble liep 22% op na de aankondiging van een onderzoek naar strategische opties, meestal betekent dat een verkoop. Comcast neemt het Britse Sky definitief over van 21st Century Fox. Eli Lilly boekte goede testresultaten en Snap daalde 5% na bekendmaking van minder gebruikersaantallen.

Binnen de Dow Jones konden Verizon, JP Morgan en Travelers Companies oplopen, dalers waren Home Dept, Microsoft en Nike. Bij de sectoren konden alleen Brokers, Financials en Utility oplopen, de grootste dalers waren Internet, Computers en Semiconductors. De 10 jaars rente staat op 3,20% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft schoot omhoog naar 22.5.

Azië:

De Aziatische beurzen bevonden zich vannacht grotendeels in een negatief gebied, in navolging van Wall Street. De Nikkei index ging 0.6% lager. De Kospi -0.3%. Daar was het vooral Samsung dat opviel, de techreus kondigde in een vooruitblik een recordwinst aan, waarbij een bedrijfsresultaat van €13.5 miljard verwacht wordt. Dat is voor 80% afkomstig van de geweldige resultaten bij de chipverkopen. Wel wordt er door marktkenners een daling verwacht na deze piek in chipverkopen en dat hebben we in de semiconductor sector al gezien aan de koersen. De smartphones zijn steeds minder winstgevend door hevige Chinese concurrentie. Toch bijzonder dat Apple daar vooralsnog niet hard door wordt geraakt, maar wat niet is kan nog komen. Daarnaast zijn er zorgen over mogelijke Chinese spionage chips in hardware van o.a. Apple en Amazon, waardoor de toeleveranciers van Apple onder druk liggen. De Chinese markten op het vasteland waren weer dicht i.v.m.de Golden Week en de Hang Seng in Hong Kong daalde met 0.3%.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 14 punten hoger, de fair value is -10 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +24 punten. De Bitcoin noteert rond de $6600.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen onveranderd tot iets hoger.

De Duitse producentenprijzen zijn in augustus verder opgelopen naar 3.1% tegen 2.9% in juli. Ook de fabrieksorders zaten in de lift met een groei van 2.0% op maandbasis, waar analisten uitgingen van een stijging met 0.4%. Het waren vooral buitenlandse orders die  het verschil maakten. Op jaarbasis zien we echter een daling van de orders met ruim 2%.

Unilever trekt de plannen voor een duale structuur in en zet daarmee tevens het kabinet voor schut. Door de hevige tegenstand van vooral Britse aandeelhouders trekt men het plan in, al worden de preferente NV aandelen wel ingetrokken. Het kan voor het aandeel een forse positieve impuls geven. Hierdoor komt tevens het schrappen van de dividentaks weer onder een nog grotere druk te liggen. Dat laatste kan weer positief zijn voor de vastgoedfondsen.

Bouwbedrijf Heijmans krijgt een opdracht om 200 woningen te realiseren in het Havenkwartier van Rotterdam.  Met de overeenkomst is een bedrag van €90 miljoen gemoeid.

Envipco verandert zijn primaire notering van de beurs in Brussel naar Amsterdam. Dit maakte de onderneming die zich richt op recyclingsystemen en statiegeldautomaten donderdag nabeurs bekend.

 

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 26627 -0.75%
S&P 500 2902 -0.82%
Nasdaq 7880 -1.81%
Russel 2000 1647 -1.46%
Indices Azië    
Nikkei 23838 -0.57%
Kospi 2268 -0.30%
Shanghai 2821 0.00%
Hang Seng 26534 -0.34%
ASX 200 6191 0.23%
Valuta's    
EUR / USD 1.1499 -0.12%
GBP / USD 1.3008 -0.09%
USD / YEN 113.87 -0.03%
Grondstoffen    
Goud future 1202 0.09%
Zilver future 14.59 -0.05%
WTI oliefuture 74.85 0.70%

Agenda vandaag

Banenrapport VS 14:30
Exportcijfers VS 14:30
Beurs Shanghai dicht    

Koersdoel- en advieswijziging

Instelling Fonds Koersdoel Advies
Credit Suisse Signify €19.00 Underperform

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?