• Morning Call

USMCA

Verenigde Staten:

De Amerikaanse sessie verliep rustig afgelopen vrijdag, maar kreeg toch nog wat kleur op de wangen door Facebook en Tesla. Daar lijkt het nooit saai. Facebook moest een datalek opbiechten, waardoor gebruikersdata van 50 miljoen mensen bloot kwam te liggen voor hackers. Het aandeel daalde met 2.6%. Tesla’s Elon Musk heeft een schikking bereikt met de SEC. Hij moet zijn baan als voorzitter van de raad van bestuur afstaan, maar blijft CEO. Daarnaast is er nog een boete van $20 miljoen voor zowel hem als Tesla. Die zal de steenrijke Musk moeiteloos uit zijn binnenzak betalen. Tijdens de sessie verloor Tesla 14% door zorgen over het verplicht aftreden van Musk als CEO. JCPenney meldt het opstappen van de financieel topman Davis, nadat eerder ook de CEO al opstapte is het budget aan headhunters ongetwijfeld stevig opgeschroefd. De Dow-Jones sloot 0,1% in de plus. De S&P 500 zette een brilstand neer en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1%.

Afgelopen nacht werd alsnog een handelsakkoord bereikt met Canada en Mexico door de VS. NAFTA gaat uiteindelijk dus toch door maar dan onder de naam USMCA oftewel de United States -Mexico-Canada Agreement. In het akkoord worden Canada en Mexico beschermd tegen invoerrechten op auto’s en wordt de Canadese landbouwmarkt open gesteld. Staal- en aluminiumtarieven blijven overeind.

Binnen de Dow Jones konden Intel, Boeing en Disney oplopen, dalers waren JP Morgan, Goldman Sachs en DowDuPont. Bij de sectoren liepen Computer, Utilities en Semiconductoren op, de sterkste dalers waren Internet, Transportation en Steel. De 10 jaars rente staat op 3,06% en de VIX index die de volatility van de S&P 500 weergeeft daalde naar 12.12.

Azië:

De meeste Aziatische beurzen eindigden verdeeld, mede doordat men de handelsovereenkomst tussen de VS, Canada en Mexico probeert in te schatten. De Nikkei zet de goed reeks voort met 0.6%, ondanks de mindere prestaties van de autobouwers Toyota en Nissan en lagere industriële vertrouwenscijfers. De Kospi daalde licht ondanks goede cijfers over de fabrieksactiviteiten. Ook de Australische beurs deed het minder, door zwakke prestaties bij de financials. De Chinezen waren feesten vandaag en de beurzen bleven dus dicht in Shanghai en Hong Kong. De Markit/Caixin PMI cijfers kwamen alsnog door. Met 50.6 waren ze wellicht lager dan vorige maand, maar wel iets hoger dan verwacht.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 171 punten hoger, de fair value is -4 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +175 punten. De Bitcoin noteert rond de $6600.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen vlak tot licht hoger.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in augustus met 3,3% gestegen.

DSM heeft een oude patent zaak voor het bereiden van lactosevrije melk verloren. In 2017 gaf een kortgedingrechter het speciaalchemiebedrijf nog gelijk. Daarna ging het Deense Novozymes met succes in beroep en moet DSM een rectificatiebrief uit sturen naar alle afnemers van Novozymes. Of er nog een prijskaartje aanhangt en hoe hoog die is is nog niet duidelijk.

Tony Mace, de oud topman van SBM Offshore, is door een rechter in de VS veroordeeld tot 36 maanden cel vanwege corruptie. De oud topman bekende in november betrokken te zijn geweest in het Braziliaanse omkoopschandaal. Ook is een oud marketing directeur in deze zaak veroordeeld. Of SBM zelf nog stappen neemt tegen deze twee oud medewerkers is niet duidelijk.

Topbestuurders van verschillende grote vastgoedfondsen waarschuwen in het FD van vandaag het kabinet, voor mogelijke schade voor de sector door een maatregel uit de Miljoenennota. De bedrijven worden hard geraakt doordat het fiscale beleggingsinstellingen vanaf 2020 niet langer is toegestaan om direct te beleggen in Nederlands vastgoed. Volgens de topmensen zet dit investeringen onder druk en schaadt dit het vestigingsklimaat.

Shell, Petroliam Nasional, Mitsubishi, PetroChina en Korea Gas staan op het punt om een groot lng-project in Canada definitief goed te keuren. Met het project is een bedrag van €27 miljard gemoeid.

Boskalis heeft de aanbesteding gewonnen voor een project in Noord- Brabant. Het gaat om een nieuwe wegverbinding tussen de provinciale weg N69 ten zuiden van Valkenswaard en de snelweg A67 ter hoogte van Veldhoven. De definitieve gunning van het contract dat €80 miljoen groot is zal pas in december bekendgemaakt worden.

WDP besloot om nog eens €75 miljoen te investeren in Roemenië. De totale vastgoedportefeuille voor het land loopt dan naar het half miljard toe.

Koersen (8:30)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 26458 0.07%
S&P 500 2914 0.00%
Nasdaq 8046 0.05%
Russel 2000 1697 0.39%
Indices Azië    
Nikkei 24262 0.50%
Kospi 1994 0.06%
Shanghai 2821 1.06%
Hang Seng 27788 0.26%
ASX 200 6167 -0.64%
Valuta's    
EUR / USD 1.1588 -0.51%
GBP / USD 1.3028 -0.45%
USD / YEN 113.47 0.10%
Grondstoffen    
Goud future 1188 0.34%
Zilver future 14.60 2.10%
WTI oliefuture 75.53 1.70%

Agenda vandaag

Inkoopmanagersindex NL 09:00
Inkoopmanagersindex Dld 09:55
Inkoopmanagersindex EUR 10:00
Inkoopmanagersindex UK 10:30
Inkoopmanagersindex VS 15:45
ISM VS 16:00
       

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?