• Morning Call

Verliezen breiden uit

Verenigde Staten:

De verliezen op Wall Street nemen hand over hand toe na opnieuw een zwakke sessie in de VS. Het wachten is op het officieuze slotstuk, het Fed rentebesluit aanstaande woensdag. De verwachting is dat de rente verhoogd wordt, maar ook de vooruitzichten zullen belangrijk zijn. Trump wordt al gek bij de gedachte van een volgende rentestap. De tweets waren weer niet van de lucht. De Dow Jones daalde opnieuw met boven de 500 punten oftewel 2.1%, de S&P 500 deed dat ook en zet een nieuwe low neer voor 2018. De Nasdaq verloor 2.3%. Zwaargewicht in de Dow is Goldman Sachs, dat tegen een rechtszaak oploopt in Maleisië. Een voormalig Maleisisch premier zou geld hebben weggesluisd via staatsfonds 1MDB met behulp van een stel Goldmannen, waar nu dan ook een strafzaak tegen loopt. Ook Johnson & Johnson staat nog onder druk door de doofpotpraktijken rondom het talkpoeder met asbestdeeltjes. Boeing gaat voor $4.2 miljard een 80-20 Joint Venture aan met het Braziliaanse Embraer voor het maken van vliegtuigen. Het aandeel daalde licht.

Binnen de Dow Jones waren er geen stijgers. De grotere verliezers waren American Express, Procter and Gamble en Nike. Bij de sectoren kon alleen Goud en Metals en Mining oplopen, dalers waren Transportation, Computer en Internet gerelateerde. De VIX index steeg naar 24,52 en de 10 jaars rente staat nu op 2.86%.

Azië:

In navolging van Wall Street gingen ook de Aziatische beurzen lager. Vooral de zorg over een wereldwijde afkoeling van de economie baart de markten zorgen. De Nikkei ging de min in onder aanvoering van techbedrijven zoals Sony en Nintendo. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 1,3% lager en de Shanghai Composite daalde 1,2%. De Kospi in Seoul zette een min neer van een half procent en Sydney verloor 1,2%. Xi riep China op om op koers te blijven met zijn economische hervormingen en gaf aan dat niemand in de positie is om het Chinese volk de les te lezen. Daarmee leek de leider op de uitlatingen van Trump te reageren.

De Dow Jones future noteert vanmorgen 42 punten hoger, de fair value is -70 en daarmee komt de indicatie voor de Dow Jones index uit op +112 punten. De Bitcoin noteert nu rond de $3600.

Europa:

De Europese beurzen openen vanmorgen lager.

Om allerlei misstanden in de bankensector te voorkomen worden de beloningsregels verder aangescherpt. Zo mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na 5 jaar worden verzilverd. De minister wil ook dat banken meer nadenken over hun maatschappelijke functie.

BASF stapt uit het samenwerkingsverband Synvina met Avantium vanwege een verschil van mening. Er zou een contract zijn uitgesteld en Avantium ging ervan uit dat dat dan ook voor de investeringen zou gelden. BASF ziet dat heel anders en zegt dat het bedrijf zijn verplichtingen niet nakomt en wil er, na eerdere waarschuwingen, nu uit.

Royal Dutch Shell is bezig om Endeavor Energy Resources over te nemen. Met de overname zou een bedrag van rond de $8 miljard zijn gemoeid. Of de overname gaat lukken zal afhangen van de topman van het bedrijf, want die wil graag een aantal rechten op nog te winnen delfstoffen behouden.

Galapagos is inmiddels begonnen met test bij Patiënten met idiopathische longfibrose. Wereldwijd zullen ongeveer 1500 IPF Patiënten worden opgeroepen.

Heijmans werkt mee aan een stedenbouwkundige visie voor delen zoals, Zichten, Dreven en De Gaarden in Den Haag. Het bouwbedrijf gaat meedenken hoe deze wijken beter bij de rest van de stad te kunnen verbinden. Hoeveel geld er met de opdracht is gemoeid, is nog niet duidelijk.

AND gaat in zee met een Europees Automotive bedrijf. Ze zullen HD kaarten ontwikkelen op basis van de MapFusion technonologie voor zelfrijdende auto's. Verder zijn er geen details bekend.

Koersen (8:00)

Indices VS Koers Change
Dow Jones 23592 -2.11%
S&P 500 2546 -2.08%
Nasdaq 6753 -2.27%
Russel 2000 1379 -2.02%
Indices Azië    
Nikkei 21126 -1.77%
Kospi 2062 -0.43%
Shanghai 2577 -0.79%
Hang Seng 25764 -1.24%
ASX 200 5589 -1.22%
Valuta's    
EUR / USD 1.1343 0.22%
GBP / USD 1.2624 0.06%
USD / YEN 112.63 -0.62%
Grondstoffen    
Goud future 1250 0.72%
Zilver future 14.74 0.70%
WTI oliefuture 49.27 -1.85%

Agenda vandaag

Cijfers Land Tijd
IFO index Dld 10:00
Woningbouw en bouwvergunningen VS 14:30

Dividenden

Fonds Datum Dividend
     

Koersdoel en advieswijzigingen

Instelling Fonds Koersdoel Advies
RBC ABN AMRO €30 Toppick
       

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?